Хиляда лева за ремонт на колата и 500 за дограмата

КАТ няма да глобява, ако софиянци карат с пукнати стъкла на колите
Обновена: 10 юли 2014 07:15 | 10 юли 2014 07:11,
27
Хиляда лева за ремонт на колата и 500 за дограмата
Снимка: БТА

 "Монитор" пресмята  1000 лв. за ремонт на колата и 500 за смяна на дограмата. Толкова трябва да приготви всеки пострадал от градушката столичанин, който няма застраховка. КАТ ще направи реверанс към софиянци и няма да глобява, ако карат с пукнати стъкла на колите, информира още "Стандарт". Подобен проблем имат 10 000 столичани, чиито автомобили бяха потрошени от градушката.

 
„Взимаме по 23 лева на квадратен метър стъкло, като в цента не влиза монтажът. За подмяната на всички стъкла взимаме около 500 лева. От сутринта имаме над 50 поръчки и постоянно идват още хора”, обясни майстор джамджия, в един от последните останали стъкларски магазини в столицата.

По думите му най-много щети има точно около кварталите „Красно село” и „Белите брези”, тъй като там кооперациите били предимно със стари прозорци, които били много чупливи. Само от сградата близо до пазара в „Красно село”, известна като блока на „Москвич”, имал над 20 клиента. Постройката там останала без здрав прозорец.
 

На бедните не взимам пари, казва още старият джамджия и допълва, че „просто не слагам цели парчета, а тези, които ми остават от другите прозорци“.
 
Служителите в автосервизите обаче нямат неговото добро сърце. Там цената за всички е една, а за нещо безплатно и дума не може да става. Комплект стъкла за автомобил среден клас излизат минимум 600 лева. Боядисването на капак и таван, където са повечето поражения по автомобилите, пък струва поне 400 лева.
Собствениците на застраховани коли започнаха да се редят на километрични опашки пред офисите за завеждане на щети. Една от най-дългите колони се образува на бул. „Сливница” близо до Божурище, където опашката достигна над 3 километра.
 
Голямо струпване на хора, които искат да са сигурни, че ще получат пари за колите си, имаше и пред офисите в „Красно село”, „Павлово” и „Интерпред”.
 
Моргите за части втора ръка в София ще работят почти денонощно, съобщиха търговци на авточасти пред „Монитор”. Още от сряда сутринта стотици шофьори тръгнали на обиколка за чаркове и буквално задръстили моргите.
 
„Идват много автомобили, които са по-старички, но това не значи, че частите им са по-евтини. Доста коли освен поражения по стъклата и боята имат и такива по фаровете, мигачите и стоповете. Един фар за стар японски автомобил може да стигне и 500 лева. В моргата той може да се намери за 100. Имаме и богат избор от стъкла и дори цели панели и врати. Ако цветът на колата е същият като на тази, която сме нарязали, излиза по-евтино да си смениш калника, вместо да го боядисваш”, обясниха още търговците на части.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: градушкастъклащети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
alkap преди 9 години
автомобилите са антиприродни грозни сатворения на човеку. Тряя се забранят в БГ тъй като при това разполагане с тумбаци и *** няма нужда от коли. Тряя отслабват теа свиние по некой начин. Освен това така ще е по чист въздуха. Аве над 90 кила кола ти не треа.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствено ме е яд за пораженията по ДЪРВЕТАТА в града ,за тях никой от скапаните журналисти не пише.Същевременно се радвам за пораженията по автомобилите ,даже ми е СУПЕР КЕФ!!!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен22, ако ти платят коректно-курбан трябва да направиш!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера го написах ще го напиша и днес. Годишната застраховка за жилища с минимално покритие (1000лв. при природни бедствия) е 15лв.. Аз плащам 50лв. на година за по-голямо като суми покритие. Градушката ми скъса тенти за 4000лв.- дойдоха, описаха щетите и си чакам парите до няколко седмици. Научете се да се застраховате. В цяла Европа е разпространено. Струва ви около 1лв. месечно... Айде при колите е по-скъпо, вярно е, но поне да не давате пари за прозорци и ремонти на фасади.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинПоследно чисто нова или втора (3-4-5-6) употреба?
11
8
 
2
 
! Отговори
Шофер преди 9 години
Защо ще нарушават закона да не глобяват ???Създава се опасност за живота както на пешеходеца така и на този който управлява технически неизправно мпс!!!Кой решава дали да се спазва закона или не ???Повечето коли са с каско и имат БЕЗПЛАТНА ПЪТНА ПОМОЩ!!!А цената за рамките на София е от 25 до 40лв къде е проблема ????
10
1
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
до 16-в Перник се плащаха обезщетения само за напукани стени. При същото земетресение напукани стени имаше и в Младост-но обезщетения не се плащаха на софиянци. За едно и също бедствие-на перничани се даваха обезщетения, а на софиянци-нищо, никаква помощ!
9
1
 
7
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Няма да е зле фирмите свързани с мафията които държат сектора да се следят за спекулативно високи цени и да ли си внасят ДДС и мита за китайските стъкла!!!
8
3
 
13
 
! Отговори
до анонимен 7 преди 9 години
Има известна разлика в това да си останал без дом и това, че колата ти е понесла малко щети. Прав ли съм?
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Един фар за стар японски автомобил може да стигне и 500 лева. В моргата той може да се намери за 100."За 100-150 ще купиш чисто нов, г-не/г-жо. Колкото се може по-далече от авто-моргите. Скубят яко и то май почти всичките са такива.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Граждани и застрахователи да осъдят държавата затова че някой служител си е дремал и не е предупредил населението за бурята. Не може военни, БАН и Летището да са знае ли какво идва и да не се предупреди населението, това може да се случи само в ***.
5
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7Никакви помощи на Шопите! На търтеи и лентяи нищо не се полага!
4
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРИ НАВОДНЕНИЯТА В ПЛОВДИВСКО ОТ 2005 ДЪРЖАВАТА ПЛАЩАШЕ ПО 1000 ЛЕВА ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛИТЕ НЕЗАСТРАХОВАНИ. НАСТОЯВАМЕ, ИЗИСКВАМЕ ДА СЕ ПОЧНЕ ИЗПЛАЩАНЕТО НА СЪЩАТА СУМА НА ПОСТРАДАЛИ, НЕЗАСТРАХОВАНИ СОФИЯНЦИ. Как така при бедствия в провинцията държавата плаща на незастраховани, а в София -нищо,никаква помощ.
3
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРИ ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ В ПРОВИНЦИЯТА ДЪРЖАВАТА ПЛАЩАШЕ ПОМОЩИ НА НЕЗАСТРАХОВАНИ. А ПРИ БЕДСТВИЕ В СОФИЯ-НЯМА НИКАКВИ ПОМОЩИ. В Перник,Бисер Стражица,Цар Калоян държавата плащаще помощи на НЕЗАСТРАХОВАНИ,ПРИ НАВОДНЕНИЯТА В ПЛОВДИВСКО ОТ 2005 г.СЕ ПЛАЩАХА ПО 1000 ЛВ НА незастраховани. КЪДЕ Е КАСАТА ЗА ПЛАЩАНЕ НА ПОМОЩИ НА НЕЗАСТРАХОВАНИ СОФИЯНЦИ!
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново кярят тарикатите,продаващи части и всякаква ръждасала железария не знам коя си употреба , а бедните да го духат силно и продължително!
1
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в Аспарухово като бяха всичките коли една върху друга..