Асансьорът убиец пропаднал заради скъсани въжета

Спешно проверяват асансьорите в страната
Обновена: 19 авг 2014 18:01 | 19 авг 2014 16:04,
147
Асансьорът убиец пропаднал заради скъсани въжета
Снимка: Булфото

Основната причина за пропадането на асансьора в столичен блок в района на "Цариградско шосе", при който 46-годишна жена загина, а друга пострада тежко, е скъсване на товароподемните въжета на кабината. Това сочи първоначалният оглед, обяви на пресконференция председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. 

Още по темата
При проверката е установен некачествен ремонт, при който въжетата не са били съосно към ролките, те са се въртели и са се търкали в двата края на ролката и това е довело до износване на въжетата.

Друг е въпросът защо клиновете, които са предвидени да заклинят кабината в случай на скъсване, не са сработили, сега обаче не може да се каже, защото кабината е размазана в шахтата и трябва да се извади, допълни Цанков. Той обясни и че фрикционната шайба на асансьора е била за четири въжета, а те са били две. Сега се прави проверка дали двете въжета са равностойни на четирите.

По случая ще се води наказателно производство и ще се търсят виновни лица, обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той съобщи, че във фаталния блок живее зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Стефан Цанов призна, че това е най-тежкият случай от последните години. Той изказа съболезнования към близките на загиналата жена и изрази надежда другата жена да бъде спасена от лекарите.

Според него не може да се изземе лицензът на фирмата, поддържала пропадналия асансьор, а може само да й се наложи акт. Шефът на агенцията определи това като "погалване" и обясни, че проблемът в такива случаи е, че още на следващия ден фирмата си подава отново документите. "И ако те са наред, лицензиране не може да бъде отказано", обясни Цанков.

Той информира, че фирмата, която извършва технически надзор на фаталния асансьор, се грижи за над 12 000 асансьора, а контролът се прави от 6 човека. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е съставила на фирмата 11 страници с нередности, а последните месеци са й съставени 15 акта за нарушения от всякакво естество.

След инцидента вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната. Тя трябва да започне още днес, за да се гарантира сигурността при тяхната експлоатация.

По-рано стана ясно, че пропадналият асансьор е преминал преди месец техническа проверка, като не са били установени нередности. Последният генерален ремонт е бил направен преди три години. Ще се проверяват документите по ремонта, както и дейността на надзорната и поддържащата фирми. Цанков изрази надежда днес до края на деня или утре да има пълна информация по случая.

Той обяви, че агенцията е подготвила предложения за промяна в Закона за техническите изисквания и се надява те да бъдат приети спешно от правителството. Сред предложенията са ограничаване на броя на съоръженията с повишена опасност, за които се грижи един техник или проверяващ. От агенцията искат да не може фирма с отнет лиценз поне две години да кандидатства за тази дейност и др.

Друго предложение е да се ограничи броят на фирмите, които се занимават с поддръжка на асансьори и с технически надзор.

Пострадалата 41-годишна жена, която също е била в асансьора, който падна от 9-ия етаж, е стабилизирана, но остава в тежко състояние в Окръжна болница. Вече е приключила първата операция, на която е била подложена. Лекарите са овладели огромната кръвозагуба, но продължават борбата за живота й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: асансьоринцидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 98 до 103"Вътрешен кредит бе Глупи. Купувал си хляб за 20ст, а той струва 1,20, държавата плаща, плаща и накрая фалира. А ти сега връщаш борчовете с мизерната си пенсия. Сега ясно ли е?"Държавата плащаше от своите приходи от реално работещата тогава българска икономика. От заводите и фабриките, парите от които отиваха в държавния бюджет, а не се крадяха в частни джобове. Това са милиони и милиарди левове и долари. Ние не печатахме пари като САЩ за да ми лъжеш за въображаем "вътрешен заем"
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 98 до 103"И фалитът не е "изведнъж", още от 70-те започна да потъва корабът, през 80те стана критично зле, имаше спасителна операция наречена "Перестройка", но не помогна и 1989 Горби извика "Напускай кораба!".Точно пък през 70-те и началото на 80-те години държавата беше най-стабилна финансово. А Перестройката на Горби нямаше за цел да "помогне", а точно обратното да ликвидира системата и да бъде заменена с капитализъм. Това беше целта на Горби и перестройката му.
126
1
 
2
 
! Отговори
Вътрешен кредит??? преди 9 години
До Анонимен"Вътрешен кредит бе Глупи. Купувал си хляб за 20ст, а той струва 1,20, държавата плаща, плаща и накрая фалира. А ти сега връщаш борчовете с мизерната си пенсия. Сега ясно ли е?"Какъв вътрешен кредит бе ***? 70 години в СССР и 45 години в България може ли да има все вътрешен кредит? Имахме нормално работеща икономика на пълен капацитет. Как имаше пари за болници, училища, за строителство на мостове, подлези,асфалтиране на булеварди,за огромни заводи, а сега няма пари за нищо?
125
0
 
2
 
! Отговори
Мони преди 9 години
До Анонимния болен *** драскал под 135 : освен, че няма нищо вярно в написаното(защото познавам жената), ти си най примитивния и жалък скот, който някога се е пръкнал по тези земи.
124
0
 
5
 
! Отговори
плевнелиев преди 9 години
Наистина има адски много изключително прости хора в тая държава, жалко за вас и коментарите ви! Лека и пръст на жената, второ каквато и да е била тя е продукт на системата каквито сте и вие(разбирайте адски прости). Кво общо има комунизма със сегашното време? И има ли някой на който да не му е ясно каква е разликата, най-малкото че тогава сме били 9 милиона народ, повечето българи, сега сме едвам 7 като голяма част са *** които читавите българи изхранват...честита да ви е демокрацията ***
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баси...от днес тръгвам пеша по стълбите. 5-ти етаж не е много...Ама ако държавата има опасност да пропадне какво да правим тогава? Тръгвам пеша на запад, че докато изхраня всички комунисти пенсионери лошо ми се пише. А и за мен пенсия няма да има, понеже ще са останали максимум 300 хил. работещи до тогава. Я по-добре да си се возя на асансор...по-лек ще ми е края! Който не работи, не трябва да гласува.
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То затова в Германия няма АСАНСЬОРИ до 4етаж !После що били слабички и живеели по дълго...Прениси си покъщнината по стълбите не по асана-сьора до 4етаж и ти гарантирам по добърживот и здрави мускули...
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
анархията започна с идването на болшевиките 1944-та
120
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
`ГРОб дойде на власт и анархията в държавата започна.
119
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вътрешен кредит бе Глупи. Купувал си хляб за 20ст, а той струва 1,20, държавата плаща, плаща и накрая фалира. А ти сега връщаш борчовете с мизерната си пенсия. Сега ясно ли е?------ей имало и мислещи хора тук, браво за коментара
118
3
 
1
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 9 години
Явно е че на Българските асансьорни техници не е разумно да се разчита за истинска поддържка . Обаче всеки що годе технически запознат човек може да направи инспекция в машинната стая на собственния асансьор и да направи заключение на основа какво вижда и чува в стаята без да се докосва до каквото и да е било . Ако нещо не изглежда добре да дръпне шалтера и сложи катинара .
117
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умрялата е чиновничка и държавна служителка - не я жалете! Кой знае колко подкупи е взимала , колко граждани е окрала и на колко нормални е зачернила живота, но сега и се затъкнаха! На всичко отгоре, мъжът и казал, че асансьора е повреден, но крадливата чиновничка пак се качила понеже кой ще и каже на нея какво да прави! Фирмата за подръжка получава лиценз точно от такива като нея, чиновници! Плаща си подкупите и бачка през куп за грош за да си избие парите! Не жалете дъртата чанта, а децата си
116
9
 
6
 
! Отговори
98 до 103 преди 9 години
"Какъв кредит ве Джони?"Вътрешен кредит бе Глупи. Купувал си хляб за 20ст, а той струва 1,20, държавата плаща, плаща и накрая фалира. А ти сега връщаш борчовете с мизерната си пенсия. Сега ясно ли е?И фалитът не е "изведнъж", още от 70-те започна да потъва корабът, през 80те стана критично зле, имаше спасителна операция наречена "Перестройка", но не помогна и 1989 Горби извика "Напускай кораба!".Сега се мъчим да извадиме кораба с разни западни кранове, но няма да е лесно...
115
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименImal 2vajeta tia sa za trepane a zaklinvashtia mehanizam na 12etajen asansior minimum 4 12 mm vajeta tova mi e rabotata vav FranciaMontiram asansiori--------------------Ako beshe kazal che v rusia montirash asansiori shteshe da imash pone 50+ na komentara
114
0
 
1
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
да не забравя да ви допълня, че аз съм за свободите на личността така, както може би никой друг не е, но когато става дума за сигурността (и) на други (хора, живи същества), се придържам буквално към (пред)написаните правила за сигурност и безопастност, защото липсата на отговорност не значи "свобода", "демокрация" или "комунизъм"/"капитализъм", а напротив. резултатите предполагам са видни с невъоръжено око за (почти) всички, вече. нали?!
113
2
 
5
 
! Отговори
Бай Боре Холмса преди 9 години
СИГУРНОСТТА СТРУВА СКЪПО ,МНОГО СКЪПО . НЯМА КАК ДРУГИ ДА МИСЛЯТ ЗА ВАС ЗА ЕДИН ЛЕВ НА МЕСЕЦ .ЕВТИНОТО ИЗЛИЗА МНОГО СКЪПО
112
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 113 Знаеш ли какво им пречи да си свършат работата както трябва? Пречи им безхаберието, безотговорността, немарливостта, мързелът, усещането, че и зле и добре да работиш-все тая. И като добавим некомпетентност, картината става страшна. Човекът, който носи лична отговорност ,трябва да полежи в затвора!
111
1
 
7
 
! Отговори
Пострадал от съдебна преди 9 години
А,сега познайте дали ще има осъден,вместо парите да отидат за обещетение на семейството,колкото й да е грозна думата ;ОБЕЩЕТЕНИЕ;,парите ще хлътнат в нечий алчен съдийски джоб
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Imal 2vajeta tia sa za trepane a zaklinvashtia mehanizam na 12etajen asansior minimum 4 12 mm vajeta tova mi e rabotata vav Francia Montiram asansiori
109
4
 
0
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
до 123/124. няма нужда да ми крещите. виждам ви и без да си слагам очилата. а сега ми кажете кой прави системите и тогава пак ме питайте дали аз съм разбрал. малка помощ: системите се правят от дърво, но може и от желязо, те зависят от метеорологичното време. хората не участват в системите, защото от тях нищо не зависи. Природата си спазва законите и подредбата в менделеевата таблица, а вие, подчинените на "системите"?