Мерят чистотата на въздуха на площад "Княз Александър Първи"

Акцията е на Изпълнителната агенция по околна среда
18 сеп 2014 12:41, Красимир Ангелов
3
Мерят чистотата на въздуха на площад "Княз Александър Първи"
22 септември е Международния ден без автомобили. Снимка: Булфото, архив

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) се включва в кампаниите "Европейската седмица на мобилността" и "Европейски ден без автомобили - 2014" чрез съвместна инициатива със Столична община, съобщиха от агенцията.

На 19, 20, 22 и 23 септември на столичния площад "Княз Александър Първи" мобилна станция на ИАОС ще извърши 24-часови измервания на основните замърсители на въздуха - фини прахови частици, серен диоксид, озон, въглероден оксид и метеорологични параметри.

Данните от измерванията ще бъдат публикувани на електронните страници на ИАОС и Столична община.

„Целта е да покажем каква промяна в качеството на въздуха има, когато се ограничи автомобилният трафик в определена градска зона”, коментират от агенцията.

През тази година Европейската седмица на мобилността се провежда под надслов "Нашите улици, нашият избор". Насърчаването на алтернативни форми на придвижване и екологичен публичен транспорт са едни от основните мерки, които могат чувствително да подобрят качеството на въздуха в българските градове.

Жителите на София ще могат да се информират за състоянието на въздуха, основните му замърсители и мерките за подобряване на неговото качество от информационни материали, които ще се разпространяват в касите на Центъра за градска мобилност и в ретро-трамвая, който ще се движи в столицата oт 16 до 22 септември в подкрепа на кампанията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Името му е княз "Александър Български" , не е Александър първи, защото няма втори.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баси тъпанарите.Такива устройства се продават за смешни пари.В София и във всички големи градове трябва да има мрежа от стотици такива устройства които в реално време да предават по Интернет състоянието на въздуха.Тия ми се мотаят с някаква "мобилна станция".И още малко да им се помолим да ни кажат колко точно е замърсен въздуха.Някакви клоуни.
1
0
 
0
 
! Отговори
няма да стане преди 9 години
Тц, по-скоро ще скрият истинските резултати или ще ги занижат. Премерете дори с не-професионално устройство радиационния фон на Орлов мост по обед в делничен ден и се наслаждавайте как пищи. За прахови и фини частици няма смисъл да говорим.