Мартенските сметки за парно попариха столичани

За първа зима нова наредба смята прогнозните сметки
28 апр 2015 08:00,
35
Мартенските сметки за парно попариха столичани
Снимка: архив, Булфото

Масово софиянци сигнализират, че сметките им за парно през март са доста по-високи отколкото миналата година или в края на февруари тази зима.

Изненадата в мартенските сметки е резултат от наредбата, по която за първа зима се смятат прогнозните сметки. Целта е да се избегнат ето тези шоково високи сметки през януари и февруари.

Така например едно домакинство вместо 160 лева в най-студените месеци, плаща 130 лева през януари и февруари, но остатъкът се разпределя в месеците с по-ниска консумация, обясниха от "Топлофикация".

Според правилата от тази зима, сметките се изчисляват на база средно месечно потребление от миналата година умножено с коефициента за температура и потребление. Така студеното време и по-голямата консумация вдигат сметките.

Още по темата

"Декември, януари и февруари, когато е най-студено, сметките са по-ниски спрямо истинската консумация и те се разпределят в преходните месеци - март, април, октомври и ноември", обясни пред bTV Боян Паунов от "Топлофикация София".

Според експерти в топлотехниката ефектът на температурата и застудяването е различен в зависимост от сградата. Експеримент показал, че само два градуса изменение в температурата навън реално са вдигнали консумацията в две различни сгради съответно с 9 и 20%.

Така дали и с колко са по-високи сметките за парно тази зима ще се види след реалния отчет на топломерите. Той започва от тази седмица. Топлинните счетоводители определят две дати за засичане. Важно е поне на едната абонатите да осигурят достъп за да не се налагат няколко корекции на изравнителните сметки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E shto taka vsichki komentari sa iztriti?
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Не ги е срам!Поевтиня, но от 1 април. Това са сметките за март.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РаботничкаТи пак си добре, аз само за топла вода плащам по 90+ лева. Това е за консумация от 10 кубика. Обяснението което ми дадоха е, че това идва от разликата между индивидуалните и общия водомер. Демек някой яко краде от съседите, а плащаме всички.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До не-столичанинКакви 120 лв. бе, сметката ми за март е 201 лв. за отопление на 2 стаи.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Veche nqmam parno i sam mnogo shtastliva !!!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До не-столичанинРазликата е че можеш да влачиш дърва и да се топлиш. Може и да не влачиш, но после всички плащаме за свлачището което в резултат на твоето изсичане на гората.
27
4
 
0
 
! Отговори
не-столичанин преди 8 години
Малко не ви ли е срам, София не е България. Хората дето плащат по 300 лева през зимата за ток или влачат дърва, няма ли да ги питате? Столичани що не се оплакахте през зимата като за 100 - 120 лева живеете на 20 градуса и се къпете... Аман!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се жалвайте на Боко Тиквата, а вижте какви "юнаци" с негова благословия е назначила Фандъчката в Топлофикация и как са раздули щата за свои хора ченгета, пожарникари, бръмбари и калинки! Избори идват, трябва да се купят изборите, иначе лошо се пише на Боковата клика!!
25
2
 
2
 
! Отговори
Бандитската преди 8 години
Топлофикация София са мародери. С помощта на измишльотини надписват сметките. Нищо с нищо не се връзва: тоя зимен сезон въобще нямаше отрицателни температури от м.декември та до сега и кво? НИЩО! Измислени фактури и цени, с които се ограбват абонатите, така че топлофикация да е предваритерно финансирана т.е. ограбила парите на хората. Бунт, бунт да се срине топлофикация София, най-архаичната отоплителна система правена по съветски образец преди 60 години. Това е нерентабилна срамна система.
24
3
 
4
 
! Отговори
Работничка преди 8 години
Защо при положение, че за целия отоплителен период не е пускан радиатор и съответно показанията на всички топломери са 0, а топлата вода е по 2,5 куб.м. на месец сметките към Топлофикация са не по-ниски от 60 лв.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепям коментарите 2, 8, 10, 12, 13.
22
1
 
5
 
! Отговори
Не ги е срам! преди 8 години
Досега не съм плащала сметка над 240 лв - и то в най-студените месеци.Мартенската ми сметка обаче е 300 лв!!!Нали ни надуха главите с изявления, че парното е поевтиняло?!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, от сто кладенци вода ще донесат, но ще намерят начин да си узаконят кражбата!
20
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Докаро се уйдисва на лиготиите на хората, няма да има оправия. Какви са тия разсрочвания, прогнози, прехвърляния? Плащаш, колкото си изхарчил за месеца и толкова. Ако не можеш, спирай парното и стой вкъщи с шуба и валенки. Е6аси глезенето.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПО-точно мартенските са най-високите сметки за целия отоплителен сезон. Обяснението е просто - януари и февруари е отчитано по-малко за да не се наруши спокойствието на рапоня.Сега требе да се навакса!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имаше гражданско общество с реални НПО и работеща Агенция за защита правата на потребителите,такава гавра нямаше да се случи.Коментарът,че ги е страх от януарски събития ,е верен.Вече не просто ни вземат парите с ДДС-та и др.,но ни обработват психологически.Сега като пуснат масово ГМО-тата съвсем ще ни култивират като зеленчуци.
17
3
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
От двайсет кладенеца ще донесе вода Боян Паунов, но ще оправдае по-високите сметки - в това едва ли някой се е съмнявал. Въпросът е докога монополистът топлофикация ще мародерства без никаква санкция отникъде? Добре, че беше Фандъкова поне да се пребори да не начисляват лихви на прогнозните сметки (и сега, тъй като не им е далавера, звънят на абонатите да ги юркат да си плащат овреме)
16
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 8 години
При мен е обратното - за март сметка за парно 10 лева и топла вода още 30 лева, а за декември, януари и февруари, сметките бяха по 150-160 лева - най-високите досега за мен.
15
2
 
5
 
! Отговори
bb преди 8 години
До HiterОчаквам някой да ме съжали, че имам и ток :))))Важното, дет се вика, да има социален мир.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а още по-голямата им наглост е да обикалят апартаментите и да лепят бележки подканяйки те да плащаш прогнозни сметки.Избори идват и явно трябва да посъберат бързо пари за изборната кампания.