"София прайд" на 27 юни, преди това – кинофестивал

Фокусът: дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората в образованието
22 юни 2015 12:40,
123
"София прайд" на 27 юни, преди това – кинофестивал
Снимка: БТА

"София прайд" тази година ще започне от 17 часа на 27 юни, съобщи Моника Писанкънева от организаторите днес на пресконференция, съобщава БТА.

И тази година преди това има кинофестивал, който започва още тази вечер в кино "Одеон". В програмата са включени шест филма на ЛГБТ тематика. Ще бъде показан и филм на българския режисьор Лили Кръстева, която живее в Германия - "Светът на Ани", разказа Марко Марков. Ще може да се види също и документален филм "Алекс&Али", който разказва за любовта между американец и иранец и тяхната среща след 35 години раздяла.

Предвидена е арт седмица с четири изложби, която ще продължи до 28 юни. Фокусът на тазгодишния "София прайд" е свързан с образованието. Изготвена е и декларация за недискриминация спрямо ЛГБТИ хората в сферата на образованието, която е разпратена до неправителствени организации и партии.

"Декларацията е за недискриминация в две основни направления - първото е въвеждане на политики срещу дискриминацията, тормоза и насилието в образователните институции, а второто - въвеждане на образователно съдържание, което повишава информираността на младежите относно въпросите, свързани с човешките права и сексуалност", обясни Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет. Според организаторите по този начин ще може да се възпита култура на уважение и недискриминация спрямо ЛГБТ хората.

Стоянов цитира данни от изследване на Агенцията на ЕС за основни права, направено между април и юли 2012 г. сред 93 079 участници на възраст над 18 години. За България извадката е била 1034 души. Според резултатите 71 на сто от българските респонденти са криели винаги или често това, че са ЛГБТ, когато са били в училище, а 73 на сто съобщават, че в училище са били подлагани на негативни коментари или отношение, основано на това, че са възприемани като нехетеросексуални. 96 на сто са били свидетели на такова отношения спрямо другиго в училище, цитира данните Стоянов.

Моника Писанкънева допълни, че основните партии не са подкрепили официално събитието, няма и официална подкрепа и от страна на кмета на София. Само две партии са подкрепили декларацията им - ДЕОС и "Зелените".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: лгбтСофия Прайд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре всички ЛГБТИ хора в концлагери!
59
7
 
0
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Pone bezanci shte imat povod da besiat i koliat sled tozi parad.I taka vsichki nie shte otnesem za shepa izvrateni .
58
7
 
4
 
! Отговори
Bai ui преди 8 години
ЛГБТИ kakvo e tova sakrastenie....ima peerasi i travis .....zasto trqbva da se u4i v u4iliste kak se stava peeras i travi....peeraska rabota.Zasto v Italia e razli4no?
57
10
 
20
 
! Отговори
Тодев преди 8 години
Разхождът се в парка баща и син. -Тате какви са тези голите чичковци? -П***раси сине, искат еднополова любов. -А някой забранява ли им? -Не. -А защо протестират тогава? -П***раска работа сине!
56
7
 
16
 
! Отговори
Еврогейски Съюз преди 8 години
Абе не разбрахте ли, че за да успееш в ЕС и да можеш да се реализираш трябва да си ***, *** или *** - а по-възможност и трите. Ако случайно освен изброените докажеш и еврейски корени е тогава може да те изберат за председател на ЕС. Дерзайте и ставайте пеераси.
55
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е да си различен и със сексуална ориентация,която е упомената единствено в учебниците по психиатрия,но не е нормално да искаш да живееш в нормална държава и да си изказваш възмущението,когато видиш хора или действия,които не пасват на твоя мироглед.Искат да те задължат едва ли не да приемеш не "различния"а душевно осакатения,като начин на живот и развитие.С това стадо от "различни"- човечество не се продължава,така че не можем да толерираме "безполови и бездуховни връзки,като начин на ж
54
11
 
4
 
! Отговори
до 84 преди 8 години
Като ругаеш, така ще е.Чети НК - ругатните на публично място се смятат за показване на неуважение към обществото. И е подсъдимо. Редом с обидите по адрес на друг.Та така - ако тия ЛГБТ-та излязат по голи ***, тогава ще си говорим. Я за нарушение на обществения ред, я за неуважение към обществото.ОБАЧЕ, ако излязат облечени нормално и се държат културно, единствено ти остава да си стоиш в кръчмето и да си траеш, докато им приключи парада.
53
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БГ Конституцията, Видя ли колко дълго ми се задържа мнението? Около 5 минути.Изтриха го. Неудобно е.Значи по конституция имам право да си го изразявам (писмено), но като е неудобно - трие се.Какво да направя, като не съм обратен?
52
6
 
25
 
! Отговори
55 преди 8 години
Това са комплексари.Нереализирани люде,некадърници,които нагло търсят някакво внимание,провокации.Утрешни протестъри,***!
51
20
 
7
 
! Отговори
БГ конституция преди 8 години
Чл. 39(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.На който не му изнася, в събота да си седи вкъщи от 17:00 часа нататъка. Може и да отиде в кръчмата/чалготеката по-рано, ако ще.
50
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 78Нормално е да се оставиш на нагона който ти е заложил природата, но НЕ Е нормално да ПАРАДИРАШ с него.
49
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НедаНека и хетеросексуалните да се обичат както си искат и да се е**т както им е кеф. Защо трябва да го показват пред всички по улици и площади ?
48
7
 
18
 
! Отговори
Неда преди 8 години
Нека да се обичат както искат и да се еб***т както им е кеф. Защо трябва да го показват пред всички по улици и площади???
47
6
 
22
 
! Отговори
Даси преди 8 години
Какъв прайд. Това си е чист шейм.
46
3
 
15
 
! Отговори
34домус преди 8 години
В страна с ужасяващ демографски профил, изключителна бедност и затъпяващо население ни занимават с притъпяващи ума дразги."Мой нежен и раним български народ, надарен и търпелив, лъган и ограбван, от цветове и интереси, от чужди съветници и свои безбожници....."из монолог на Георги КалоянчевСъбудете се, и се възмутете от пошлото и празното. Българи ни трябват тук, големи, страшни и мразени, със силна ръка, а не тикви, президентки, червени пияници или фалшиви родолюбци.. Бъргари ни трябват
45
19
 
6
 
! Отговори
отговор преди 8 години
Господата от Европа са дошли за да те направят човек - гейовете са забранени в 5-6 африкански държави, малко арабски и в Русия, т.е. там където обществата са първобитно общинни. Всички, които са навършили пълнолетие имат право да правят каквото им е кеф, стига да е по взаимно съгласие.
44
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както е тръгнало да вземат да узаконят и педофилията. Те, горките педофили също имат права, но засега са принудени да си крият наклонностите. От БХК как не са се усетили още. Къде гледа американското посолство?!
43
2
 
7
 
! Отговори
ДАМИ и ГОСПОДА преди 8 години
Може ли някой да ме подсети с какво бяха "известни" турците по света
42
3
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
Питам се: какво правят на това неприятно да човешкото око официални представители на 18 чуждестранни дипломатически представителства в България? Те явно са активни защитници на хората със сбъркана сексуална ориентация, които явно не са способни самостоятелно да защитят своите позиции пред българското общество и които за това се самоопределят за тормозени или отхвърлени от него. Светът е голям и без подобни изгъзици има място за всички!
41
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бе хубаво! Аз нямах нищо против ЛГБТ, все още до известна степен нямам. Хора са имат право да си живеят живота както преценят. Обаче с всичките тези простотии да се променя цялото общество, защото се чувстват дискриминирани ми идва в повече и започвам да ги намразвам. Хората имат също така и право на лично мнение. Ако на някой не му е приятно да гледа прайдове насред София и мнението му е различно, какви по дяволите сте Вие та ще го задължавате да мисли като Вас? Всеки има право на мнение.