Строят метрото до Перник от началото на 2016-а

500 000 ще се возят под земята след три години
30
Строят метрото до Перник от началото на 2016-а
Снимка: Булфото, архив

Първата копка на третия лъч на метрото ще бъде в края на тази или в началото на 2016 г., съобщи изпълнителният директор на "Метрополитен " Стоян Братоев при проверка на разширението на метрото при бул. "Черни връх".

Още по темата

Третият метродиаметър ще е с обща дължина 16 км с 18 метростанции. Трасето преминава през бул. "Ботевградско шосе" - бул. "Владимир Вазов" - центъра на града /Орлов мост, НДК, бул. "България") - кв."Красно село" - ж.к. "Овча купел" с последна метростанция до Околовръстното шосе и ж.п. линията София-Перник.

Братоев посочи, че през пролетта на 2016 г. трябва да започне изграждането на първия етап от проекта, участък от 7,8 км и 8 метростанции, в който се включват станциите на Орлов мост, площад "Св. Патриарх Евтимий", НДК, "Красно село". Отсечката е включена в ОП "Транспорт" /2014-2020/ и е с прогнозна цена от 440 млн.

Апликационната форма за кандидатстване за финансиране на централния участък е изготвена, каза Братоев.
Той посочи, че на среща в Министерския съвет в края на миналия месец е решено паралелно с първия етап да започне и строителството на участъка от "Красно село" през "Овча купел" до ж.п. линията за миньорския град.

По думите му тръжните процедури за избор на изпълнители са минали, като в м момента работи комисията за избор на доставчик на подвижния състав. Предстоят технически подготвителни работи, тръжни процедури, подписване на договори за централния участък, което ще се случи през първата половина на септември, уточни директорът на "Метрополитен".

Според Братоев през 2019 година над 500 хиляди души ще ползват метрото в София. По думите му прогнозите за третата линия на метрото са още 170 хиляди пътника.

"Само централният участък е разчетен за 90 хиляди, а заедно с кв. "Овча купел" се очакват около 40-50 хиляди или да стигнем 130-140 хиляди пътника за тези 12 км", посочи той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се похвали, че ефектът от метрото са около 90 хил. тона годишно спестени вредни емисии във въздуха.

Освен това подземната железница е най-бързият и удобен градски транспорт, който в момента се ползва от около 330 хил. души дневно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам метро и до нашето село - Левуново, Благоевградско. И аз съм български гражданин и си плащам данъците.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пуснете и едно метро до Пловдив
3
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Фандъкова, най-добрият кмет на София и на Перник.Ако ни разрешат да гласуваме на изборите за кмет, всички перничани ще я подкрепим.
2
14
 
10
 
! Отговори
пидо-рашка преди 8 години
Абе, защо имам чувството че всички мрънкачи-*** живеят по селата в Северна България?
1
4
 
21
 
! Отговори
без думи преди 8 години
Напишете, че ще бъдат 500 000 000! За по убедително.