Прецедент: Отмениха глоба от 100 лв. за нередовен билет

Жена пребори Столичната община на две инстанции в съда
24 авг 2015 11:52, Александър Попов
52
Прецедент: Отмениха глоба от 100 лв. за нередовен билет
Снимка: Булфото, архив

Да победиш Столичната община в съда не се случва всеки ден. Столичанка обаче спечели битката вече на две инстанции, като доказва, че е била неправилно санкционирана с акт за 100 лева заради нередовен билет в градския транспорт.

Казусът не е толкова необичаен за пътуващите софиянци. В началото на миналата година жената пътувала с автобус номер 11 по посока жк. "Овча Купел", пише в документите пред съда. Рейсът бил препълнен, заради което пътничката помолила хората пред нея да й продупчат билета.

Появилите се контрольори обаче установили, че билетчето е нередовно. Въпреки обясненията на жената, че не го е перфорирала лично, те я свалят на следващата спирка.

Тя доброволно дала личните си данни, но отказала да им плати на ръка 20 лв. за "билет за нередовен пътници". След което бил съставен акта за 100 лева, пише "Телеграф".

Пред съда обаче става ясно, че столичанката има проблеми със зрението и не е имала възможност да види какво се е случило, след като е дала билета си да бъде перфориран на стоящите пред нея хора. В съда също преценяват, че няма как да проследи пътя на билета.

Ето защо Административният съд в София излиза с решение да уважат жалбата на софиянката и да отменят наложеното и наказателно постановление от 100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
Една бивша стюардеса преди 8 години
около 66-67-годишна, живее в Западен парк, има малка пенсия. Ползва градския транспорт много рядко - при лошо време или когато ще ходи на другия край на София. Но почти всеки ден идва до центъра на града и върви пеша. Казва, че според нея всеки трябва да си плаща за всичко и като ходи пеша, хем пести пари, хем се поддържа във форма. В Западен парк живее голямо количество от едни други хора, които хем са млади, хем не работят и не бързат за никъде, но не щат да вървят пеша, а се возят без билет!
34
0
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
213 след спирката на Лъвов Мост. Контрольор , билетчето провери , ок. Вика глоба за куфара. Давам парите но на момента се свестих и му дърпам парите от ръката. Викам премери. Тоя шашнат успя да изблее че дланта му била 20 см. Да си нямаме такива неща викам премери с рулетка. Нямал но на спирката да съм изчакал колегата му той имал. А е наясно че бързам да хвана автобус защото му казах... Заминах си , тоя видя че му се размина печалбата и ме остави на мира. А че това не е единствения случай...
33
0
 
13
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
Веднъж бях свидетел как искаха да глобят току що качила се бременна жена, която се опитваше да стигне до перфоратора, но автобусът беше претъпкан. В момента, в който тя помоли някого да й перфорира билета, се намеси контрольорка - злобна, проста и агресивна и искаше да я глоби, въпреки че всички в един глас викахме, че бременната току що се е качила. Тогава един пич на средна възраст каза:"Няма да давате пари, аз сега слизам.Слезте с мен, нямат право да ви спират на улицата." Така и направиха.
32
1
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
В трамвай по "Граф Игнатиев" една такава контрольорка ме вбеси. Тя беше с още двама контролиращи, Попаднаха на момче и момиче, които направо си казаха, че не са дупчили билети. На въпроса "Защо?" те отговориха, че са студенти и дори карти за градския транспорт не са си купили - родителите им изпращали оскъдни средства, които едвам им стигали за храна.Тъпата контрольорка се разкрещя:"Аз ли ви карам да сте студенти!"Всички протестирахме,защото се возеха и без билет, но тях не ги закачаха
31
0
 
3
 
! Отговори
Митак преди 8 години
***, така говорите защото явно не сте виждала колко често се прескачат автоматчетата на входа.
30
0
 
21
 
! Отговори
Ева преди 8 години
Въпрос към Центъра за градска мобилност и лично към кмета на София: Защо контрольорите правят проверки в метрото? Там пътниците минават предварителна проверка, така че не им ли е ясно на шефовете в ЦГМ, че техните мързеливи контрольори се правят, че работят - в метрото има много пътници, ще направят много отчитания на апаратите си, през зимата си уплътняват работното време на топло, през лятото - на прохладно. Но така не вършат ефективна работа на общината. Забрана за проверки в метрото!!!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
eizo nie sme v 15 vek tova s perforatorite go nqma otdavna po sveta no nali trqbva razni otrepki da lapat zaplati ot nashite pari
28
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тъмните граждани" никога, ама никога не ги закачат, защо тогава белите да дупчат?Мен не ме интересува какъв е, каква му е заплатата, на пътя ли живее - в автобуса/трамвай той и аз сме едни и същи, така че да си вършат работата контрольорите и да спрат да се заяждат с младите хора, особено момичета - като видят такива и им скачат по двама, трима, сякаш човек си убил, а до теб в същото време се возят какви ли не нередовни индивиди!
27
1
 
14
 
! Отговори
eizo преди 8 години
хмм . . . 21 век, а ние продължаваме да * дупчим * по най-допотопен начин билет. Градски транспорт трябва да бъде задължен да въведе повсеместно електронно отчитане.
26
0
 
18
 
! Отговори
някой преди 8 години
И ми е любопитно как от Столична община ще напишат на някой акт за 100 лв ако каже, че си е забравил документите, имат ли право да задържат граждани за установяване на самоличността или до пристигане на полиция, която да свърши тази работа. Какво ще се случи, ако сляза и им кажа "Довиждане".
25
0
 
10
 
! Отговори
от 31 преди 8 години
Само измрънка нещо от сорта на "Купувайте си билети, че ми е неудобно да Ви свалям с тези малки деца.". Като слизах ги видях, че на последната врата глобяват възрастна жена, затова, че има карта, но не е за тази линия.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NA TEZI BABAITI-KONTROLIORI STE IM CUPIA RACICKITE I KRAKATA AKO MI NAPRAVIAT AKT ZA 100 LV.
23
0
 
15
 
! Отговори
някой преди 8 години
Живея в Модерно в София и не ползвам друг градски транспорт освен метрото, там обаче е трудно да минеш гратис. Имам си солидни доходи и едно левче за автобуса не ме притеснява, а и съм съвестен гражданин. Изгледах обаче един репортаж за тъмните гратисчии и реших, че ще бойкотирам Столична община, докато не почнат да таксуват всички български граждани поравно. Водя малката на градина с автобуса и минава контрола, поиска ми билетче, но му отвърнах "Нямам" като го погледнах директно в очите.
22
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРаботиш каквото има, "изпаднал" е крадец, престъпник и тн. Колко трябва да си "изпаднал" да не си продупчиш билет, че да трябва да се карат с теб контрольорите...
21
1
 
26
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
С КОНТРОЛЬРИТЕ Е УЖАС ПЪЛЕН...ИМАХ СЛУЧКА...СТОЯ В АВТОБУС БИЛЕТА МИ Е В ДЖОБА ИДВАТ КОНТРОЛ'ОРИ...МИНАВАТ КАТО ЗАМЕСТНИК МИНИСТРИ..ИДВАТ ПРИ МЕН..БИЛЕТЧЕ...ВИКАМ КАТО ПРОВЕРИТЕ ЕТНОСА ТОГАВА ИНАЧЕ НЕ..АМА ВИЕ КАТО ТЯХ ЛИ СТЕ ВИКАМ АМИ И КАТО ТЯХ ЩЕ СТАНА ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ...И НЯМА ДА ПЛАЩАМ ДОКАТО НЕ ПЛАЩАТ....
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко трябва да си изпаднал, че да работиш като контрола градски транспорт?? какво работиш? Ами, ходя да се карам с хората.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
контрольори-рекетьори,,,щото с ценгета не се занимават,,,
18
0
 
25
 
! Отговори
Продължение-25 преди 8 години
Развикаха се и други пътници, че и на техните билети дупките са по три.Контрольорите се видяха като в небрано лозе и слязоха,без да проверят другата половина от автобуса.Чак тогава се сетих,че нямаха нито баджове,нито показаха някакви карти.Причината за упорството им,изглежда,беше моето хубаво кожено палто,модерна чанта и скъпи ботуши.Контрольорката е видяла,че билетът на момчето е нередовен, но то беше атлетично, а аз съм жена.Преценила е,че мен по-лесно ще свали от автобуса и ще вземе пари
17
0
 
15
 
! Отговори
Продължение-24 преди 8 години
Възмутих се, напирах да перфорирам парче хартия, за да й докажа, че този перфоратор прави 3 дупки. Автобусът спря и момчето тичешком слезе, а зад гърба ми се приближи мъж контрольор и настоя да платя глоба. Заинатих се заради това, че не допускаха качилите се пътници до спорния перфоратор и казах, че ще пътувам с тях до последната спирка и там, в присъствието на техни колеги пак ще го пробваме.Те се възпротивиха,искаха от мен пари веднага.Тогава се развикаха и други хора,че и на техните билети
16
0
 
16
 
! Отговори
Случи ми се и на мен преди 8 години
преди повече от 10 г. Тогава все още ползвах градския транспорт. На "Хемус", в полупразния автобус се качи контрольорка. Провери билета на момчето пред мен, а после и моя. Запита ме защо моят билет е с повече дупки. Бях сигурна, че съм го перфорирала много старателно и посочих на кой перфоратор е станало това. Забелязах, че момчето се сви изплашено. Вероятно той не беше редовен пътник. Контрольорката пъхна само ръба на моя билет в посочения перфоратор и каза:"Ето,направи само 2 дупки, а не три!"