Сметките от "Топлофикация" с ново оформление

Фактурите на дружеството ще почват с просрочените задължения
Обновена: 10 фев 2016 18:35 | 10 фев 2016 18:07, Анисия Иванова
21
Сметките от "Топлофикация" с ново оформление
Архив: Булфото

Ново оформление на фактурите на "Топлофикация София" ще има още от следващия месец. Информацията за просрочени задължения и предстоящо съдебно производство графично ще бъде изнесена напред във фактурата, така че да бъде забелязано от абоната. Това съобщи на пресконференция председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

От утре дружеството започва кампания за обновяване на базата данни на абонатите. Герджиков представи доклад за работата на обществените посредници за период от шест месеца. През август 2015 г. Столичната община създаде тази институция с цел подобряване на работата с клиентите и подпомагане на комуникацията.

Основният извод от дейността на посредниците по думите на Герджиков е, че от тях има смисъл и тяхната работа трябва да продължи. Ще накараме дружеството да работи още по-добре с клиентите, вече сме взели конкретни мерки, обяви Герджиков. Една от тях е обновяването на базата данни на дружеството. Досега са актуализирани данните на 60 хиляди абонати, но от утре започва специална кампания, за да се ускори процесът. В базата данни ще се вкарват мобилните номера на клиентите, така че да може по-лесно да се влезе във връзка с тях.

В момента информацията не е пълна и част от проблемите възникват, когато не може да се намери съответният клиент и не може да му бъде съобщено своевременно, че има просрочено или забравено задължение, обясни Герджиков.

Друга новост е въвеждането на код "платец" на фактурата, който да допълни сегашния абонатен номер. Това ще реши проблема, който възниква при смяна на партиди. Така всеки клиент ще има индивидуален код, задълженията ще се водят на този код и няма да се губи връзката с клиента при смяна на адреса, посочи председателят на СОС, цитиран от БТА.

Герджиков коментира случаите, при които за задължения от 8 лв. например се начислява юридическо възнаграждение от 300 лв. по Наредбата за определяне на адвокатските възнаграждения. Това е несправедливо и нечестно за клиентите, коментира председателят на СОС.

Той поясни, че според наредбата, когато интересът е до 1000 лв. се начисляват юридически разноски в размер на 300 лв., а когато е над 1000 лв. - отново 300 лв. плюс процент от горницата. За да се премахне тази несправедлива практика се предлага в СОС да бъде внесен доклад, с който "Топлофикация София" да бъде задължена при задължение по-ниско от 300 лв., да претендира пред съда юридически разноски в размер не по-голям от размера на самото задължение.

Това означава, че ако задължението на клиента е 50 лв. и то не е погасено в срок, при съдебно производство дружеството ще претендира за заплащане на разноски по делото на стойност не повече от 50 лв. Толкова колкото е задължението, обясни Герджиков. По думите му така няма да има случаи, в които изискуемите суми са малки, но начислените от съда юридически разноски са непропорционално високи. Мярката е социална и показва отговорност от страна на дружеството към клиентите, посочи председателят на СОС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много кофти митрял се позасели в комуналките, крадат се един друг после топлофикация им виновна. По-времето на тато има хегиена на преселението и София беше приятен град.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СОС се занимава с глупости, с козметични операции, а работата на Топлофикация все повече задълбочава феодализма си. Възлага на гражданите свои задължения. Рекетира ни, защото нямаме друг начин за отопление. Ако запаля печка с твърдо гориво и така направят още много други хора, София ще стане коптор. И без това е най-мръсната столица в Европа. Грозен рекет, а рекетът е престъпление. Феодален терор! И това с благословията на НС - З-н за енергетиката, КЕВР - Общи условия, наредби, Мин. съвет и т.н
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сечко бечкоТоплофикация, каквото и да питаш на смешния телефон 07001111(стои на фактурите) ти отговарят, че не може да отговорят, ако не дадеш ЕГН. Лудница - ЕГН по телефон! Питаш ги къде в закона се изяснява собствеността на Топлофикация, те пак искат ЕГН, име и адрес. Ха сега де! Крият информацията, защото такава няма, а и да не вземе някой да разнищи лъжите и подвеждането! И плащаш за неполучена енергия и ти късат нервите, а те си плуват в джакузита. Село без кучета т.е. държава! Ало, МС
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗапасенОС да внесе в Народно събрание протест срещу противоконституционните и не по Декларацията за правата на човека, норми. Законът за енергетиката съдържа множество неясни и НЕПРАВИЛНИ, ощетяващи клиента норми, корупционни и корпоративни, нуждаещи се от тълкуване. Основни норми се поставят в треторазрядни подзаконови документи съставени от Продавача и пробутани в ЕКВР. КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ПРЕМАХНЕ ПЛАДНЕШКИЯТ ОБИР ЧРЕЗ ТРЪБИТЕ ПРЕЗ АПАРТАМЕНТИТЕ и ОБЩИТЕ ПОМЕЩЕНИЯ НА КЛИЕНТА, БЕЗ НАЕМ?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно ми как може да има съдебно изискване и събиране на прогнозна сметка!
9
1
 
3
 
! Отговори
Кофти мит'рял преди 8 години
До ЗапасенЗапасен или запазен не знам *** май нови физични заводи ще измислиш?
8
0
 
11
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
Що се касае до "юридическите" разноски на Топлофикация по делата, не следва ли те да бъдат доказани пред съда? ЗАщото ако те са ги направили т.е ползвали са външна услуга, следва да имат договор/фактура от юридическа фирма. Тогава възниква въпросът: А какво правят ДВАМА юристконсулти, назначени в Топлофикация на заплата? Ако пък те не ползват външни фирми, тогава колко де факто са разходите на собствените им служители за работатат по делото? Кой ще отговори на този въпрос?
7
2
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
2.След решение на ОС премахвате ВСИЧКИ излишни и неработещи тръби. Останалите, вкл. и вертикалните - ПРЕЗ АПАРТАМЕНТИТЕ! - ги топлоизолирате. Само радиаторите с уреди трябва да излъчват!3. С решение на ОС събрание решавате цялото разпределение на топлинната енергия да се извършва САМО и ЕДИНСТВЕНО възоснова на показанията на уредите и да не се начислява топлинаа на такива, които нямат радиатори.Процедурата е бавна, но възможна и общо взето - сигурна.
6
2
 
10
 
! Отговори
ЕК преди 8 години
Има Европейска директива за пълен отказ при желание Българските граждани да се откажат от услугите на "Топлофикация",защо некорумпираните така наречени депутати протакват повече от година влизане на директивата за обсъждане и гласуване в парламента или казвате мафията си има парламент,НСО и ДАНС!?Хора умират заради вас,усетете се!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До (-_-)Аве ***, реални сметки само с хоризонтални щрангове - разбиваш си апартамента и минаваш на хоризонтални пък кат не ти аресва ей каде са бояна драгалевци - там парно няма
4
2
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Не оформлението, ами начина, по който се формира тая сметка е проблем. Хората масово не плащат докато не излезе т. нар. Изравнителна сметка просто, защото сумите са НЕРЕАЛНИ, а това е в разрез с европейските нормативи относно това да се заплаща за дадена услуга точно, колкото е потреблението.. Явно не сме в ЕС по тая логика.
3
2
 
6
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
До Анонимен 3Като *** и елементарен човек казвам, че свободата няма цена. Давам рецепта за справяне с топлофикация:1.След решение на Общото събрание премахвате всички т.н "щранг-лири", за които се начислява сметка "по мощност" Ако искат отопление в баните - пускат си нови тръби, слагат си радиатори и индивидуални уреди за отчитане. Протоколите пред Топлофикация - Район и счетоводителя са ЗАДЪЛЪЖИТЕЛНИ!Да не ги забравите!2.След решение на ОС премахвате ВСИЧКИ излишни и неработещи тръби.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най евтиното и хубаво отопление е централното парно . Всичко друго са празни приказки на прости и елементарни хора .
1
5
 
8
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 8 години
Тормоза няма край ! Къде е БХК?