Бедни? Гратисчии пълнят хазната с 2 млн. лв. за година

Вдигнали продажбата на билети и сред ромите в столицата
Обновена: 7 мар 2016 09:22 | 7 мар 2016 09:07,
39
Бедни? Гратисчии пълнят хазната с 2 млн. лв. за година
Снимка: архив, Bulphoto

Над 170 604 гратисчии са спипани да се возят без билет в столичния градски транспорт през миналата година. Това показва справка на Центъра за градска мобилност, съобщава вестник "Монитор".

Всеки ден контрольорите проверяват по около 45 000 пътници дневно в столицата от 4 часа сутринта до полунощ.

Според данните, контрольорите са съставили 47 955 глоби по 20 лева, които гратисчиите са предпочели да си платят до три дни, вместо да им се напише акт за стотачка. Така в хазната са влезли 959 100 лева.

Пътници без билети, отнесли актове, пък са 13 897, а сумата, която трябва да влезе в хазната, е 1 389 700 лв. Точно тя обаче се събира по-трудно и затова общината прибягва до частни съдебни изпълнители.

Около 10 000 са актовете, които през миналата година са дадени на ЧСИ-та. Бирниците могат и да наложат и запор на длъжниците. Преди това обаче трябва да пратят на гратисчията предупредително писмо. Това стряскало авантаджиите и те хуквали да плащат задълженията си към общината.

От началото на тази година от Центъра за градска мобилност въведоха и нова мярка срещу авантаджиите в крайградските автобуси. Спецекипи от контрольори и полиция всеки ден правят изненадващи проверки по всички 49 линии, които минават по селата около столицата.

Постоянният контрол е запазен единствено в автобус 56, които минава през ромския квартал "Факултета".

Досега в половината линии имаше кондуктор, който проверяваше и продаваше билети на пътниците, а ако някой откаже - го сваля от рейса. Тази идея се оказала много успешна и вдигнала продажбата на превозни документи с над 30 пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Аз съм си преди 8 години
Поне ако ставаше с оплакване щеше да е добре, ама с тези м*ймуняци от градския никак не се получава. Тук в надежда, където завива трамвая си карат как им падне, семафор за тях няма. Веднъж щяха да отнесат майка с детска количка. Звъняла съм към 10 пъти , по всички възможни телефони, пускала съм имейли, файда никаква. Глас в пустиня. Е как да им плащаш заплатите, като утре ще те утрепят на зелен за теб светофар?!?
6
1
 
3
 
! Отговори
Хъммм до 4 преди 8 години
Да де , но тук се говори за неотразимия бг гений - отварящ работа на ЧСИ за по 100 лв към които ти прибавят една такса за услугата
5
3
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
До 5Колега, не виждам защо трябва да се заяждаш, че даже да ме обиждаш?! За да го напиша, явно имам причини... Също така не виждам нищо лошо да очакваш високо качество на услуга, за която плащаш? Ти като си купиш мухлясал хляб оплакваш ли се или спираш да си купуваш хляб? На кино като ходиш и няма звук оплакваш ли се или спираш да ходиш на кино?
4
3
 
16
 
! Отговори
до Мишо преди 8 години
ами все по малко... не знам в автобуса от Герман за Казичене дали бичи чалга или пуши, и к'ва *** е в него, но определено не са много такива /че има и такива безумни селяци не споря/, ама като е такава гадост ходи пеш бе или с колело. Просто не потребявай услугата, а не возиш се гратис и мрънкаш в к'ва гадост се возиш... *** лицемера.
3
3
 
29
 
! Отговори
Еврика преди 8 години
Хората са го решили тоя проблем отдавна. Чак гърците, които не се славят с много акъл много лесно са го направили-които ще пътуват се качват само от първа врата, където има "въртяша врата" за влизане. Втората и третата врата на автобуса пък е оборудвана с "въртяща врата" за слизане, такива които има и в МЕТРО-то. Шофьора пък продава билети на место. Ако си купиш от будка-билета напр. е 1 евро, ако е от шофьора -1.10 евро! Нещо голям проблем ли е да се сложат"въртяши врати" в автобусите?
2
7
 
29
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Може ли от Центъра за градска мобилност да дадат и една справка колко са били превозните средства през 2015 г, които не са се движили по разписание? Колко от превозните средства са неподдържани и заразно мръсни? Колко от шофьорите пушат и бичи чалга? Кой служител и колко е санкциониран?
1
2
 
42
 
! Отговори
zeus преди 8 години
А колко шведи контролата просто ги подминава, понеже ни глоба може да им вземе, пък и бой ще ядат? Законите важат само за белите, електората на Баце не се пипа!