Гей парадът обикаля централна София на Задушница

"София прайд" ще тръгне от паметника на Съветската армия
Обновена: 14 юни 2016 10:03 | 14 юни 2016 09:07,
165
Гей парадът обикаля централна София на Задушница
Снимка: Булфото, архив

За девета поредна година граждани с различна сексуална ориентация ще шестват из центъра на София с искане за равенство и толерантно отношение към хомосексуалистите у нас. На 18 юни "София прайд" ще тръгне от паметника на Съветската армия и ще премине през централната част на столицата.

И тази година хомосексуалисти ще настояват за равноправие като шестват по столичните улици в предпоследната събота на юни. Обикновено "София прайд" минава под шумни звуци и лозунги, призоваващи да спре дискриминацията към тези с различна сексуална ориентация.

Един от организаторите на мероприятието Радослав Стоянов заяви пред "Дарик", че е време кметът на града Йорданка Фандъкова да подкрепи прайда, подобно на нейни колеги от други европейски столици. Според него вече девет години общината не съдейства за нормалното провеждане на шествието.

"Ние искаме от кмета на столицата, както много други кметове на европейски столици, да присъства на "София прайд" и да го подкрепи с публична позиция. Не е имало година, в която от нас да не е искано да променяме дата, начален час или маршрут", каза Стоянов.

Междувременно общински съветници от ВМРО се обявиха против гей парада. Те апелират да бъде забранено провеждането на "София прайд" или да бъде изменен денят, тъй като събитието съвпада със Задушница.

Общинарят Карлос Контрера посочи, че е недопустимо провеждането на подобно събитие в ден, в който почитаме паметта на починалите ни близки.

"Никой не им пречи да правят, каквото решат, но не виждам необходимост това да се навира в лицето на всички граждани. Подготвяме сигнал това да не се провежда. Дали сме алтернатива да се пренасочи за друг ден и място, защото много хора са недоволни, че това нещо се случва точно на Задушница", поясни той.

От "София прайд" са твърдо убедени, че кметът не може да забрани провеждането на шествието.

"Такава забрана може да се случи само 24 часа след уведомяването. Този срок отдавна е изтекъл и такива предпоставки няма, така че кметът не може да го забрани", уверен е Радослав Стоянов.

Той обаче съобщи, че в последния момент от общината са позволили провеждането на антидемонстрация по същото време.

"Тяхното уведомление е постъпило след нашето и общината много добре е знаела, че ще има такова съвпадение на време и място и въпреки това го е допуснала. Очакваме провокации, но работата на полицията е да не позволи струпването на две събития, които пораждат такъв риск", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това високомерие и арогантност ще ви изиграе лоша шега накрая. Понеже си гей и си могъл да се уредиш на висока заплата, това прави ли те нещо повече от нормалните хора с по 500 лв заплата? Особено ако си получил високата си заплата заради специалите услуги, които предлагаш?
60
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора с хронични болести не могат да правят много неща. Но хората са приели съдбата си и не обвиняват обществото, че им е виновно. Малко повече скромност.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маршрута трябваше да е друг От Американското посолство до Парламента
58
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София е съвременния Содом и Гомор. Дано се сбъдне пак историята и заличи софия от Земята!
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И не е болест, просто дадох пример ако е... Защото един твърди, че е болест, който едва ли има медицинско образование.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ми аз не мога да си ходя с гаджето и да се държа с него така както правят другите двойки навън.
55
3
 
5
 
! Отговори
afghanistan преди 7 години
Ot ORLANDO s liubofffff samo orlando vi slaga po mestata
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой измисли, че не сме толерантни. Болните са за съжаление. Ако могат да се излекуват - добре. Ако не могат няма нужда да парадират с това. Може би имат нужда от хормонално или психиатрично лечение.Но няма нужда от арогантност - виждате ли колко сме нормални, а пък вие лошите не ни обичате.
53
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Какво ще правите ако вашето дете е гей"Опазил бог. Ще се чувствам много зле. Но във всички случаи няма да смятам за добре да ходи по паради и да крещи колко е нормален. Всеки носи съдбата си. И хроническите си болести също, но не параира с тях.
52
6
 
8
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Айде българи покажете как се прави гей парад за 9 та поредна година. Сигурно ще е по голям от воеения ви парад...
51
4
 
3
 
! Отговори
Палома и задушница преди 7 години
А за онези в расо що се срамуват да се присъединят а се правят на засегнати че не са поканени..ха.ха
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И хетеросексуалните "двойки" в детските градини не са полово зрели. Смятам, че не е добре с тези паради да доказваме, че това е нещо нормално. Защото не е. Разбира се това е лично мое мнение.
49
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Били се раждали такива. Ами отидете в която детска градина искате. Там може да видите двойки момченца и момиченца, които казват, че били "гаджета". Но няма ни една двойка момченца /например/, които да казват на лелките, че са гажета. Извратена среда, и по-късно желанието да живеят охолно без да работят при някой богат "чичко". Това е в 95% от случаите.
48
10
 
2
 
! Отговори
по пътя на Русия преди 7 години
В Москва процъфтяват гей-екскурзии във военни части, сред проститутките генерали и служители от ФСБПо данни на Международната комисия на ООН за борба със сексуалната експлоатация, Русия е сред лидерите по принуждаване на войниците да участват в проституция и порнобизнесКак се вписват тези факти в образа на легендарната армия, състояща се само от герои и освободители?Ситуацията в руската армия напомня на животинската ферма от произведението на английския писател Джордж Оруел, пише авторитетното американско списание Forbes.Гладни, недоспали, пребивани от офицерите и остан
47
0
 
3
 
! Отговори
педерасти без деца преди 7 години
Щели да заселват бежанци в обезлюдени български села
46
2
 
0
 
! Отговори
do 52 преди 7 години
доният коментар е за 52 извинявам се
45
0
 
12
 
! Отговори
Do 62 преди 7 години
Никой не ги мрази.Мразя публичната агитация по подобен начин.По същата твоя логика - дай на направим парад и на наркоманите и да си се боцкат и друсат по детските площадки и парковете.Децата копират всичко което видят, според теб на такива индивиди ли трябва да подръжават ?
44
6
 
5
 
! Отговори
Кузов преди 7 години
Паметника на советската армия е точното място..ха.ха
43
2
 
8
 
! Отговори
bb преди 7 години
За какво точно е този парад, че не мога да разбера? Че не са харесали достатъчно новите ви обувки ли? Да се променяло "отношението". Може - към по-лошо. Има и доста по-дискриминирани от вас общности, които живият в пъти по-зле, но по циврене сте с десет обиколки напред. Какво да кажем за пенсионерите или учителите?
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно този който зорко следи и трие анти-гей коментарите от днес.бг също е обратно завит.