Общинските фирми на София с над 7 млн. лева печалба

Най-сериозни пари носи "Общински пазари" - 2,7 млн. лева
Обновена: 22 юни 2016 17:19 | 22 юни 2016 17:14, Камелия Цветанова
7
Общинските фирми на София с над 7 млн. лева печалба
Снимка: Булфото, архив

Над 7 милиона лева е печалбата на общинските дружества през изминалата година. От 13 само две не са на печалба - "ВиК София" и "Спортна София, отчете Николай Стойнев, председател на Стопанската комисия в Столичния общински съвет.

Общински дружества, които през годините са работили на загуба, в момента отчитат добри финансови резултати, похвали се той и като показателен пример за това даде ЕГИДА, което вече излиза на печалба.

"Дружество, което години наред трупаше загуби, вследствие на оздравителния план, който приехме, реализира печалба от 105 хиляди лева за 2015 година. През 2014 година дружеството имаше 995 хиляди лева загуба. Преструктурираните през 2014 година "Галатея" и "Озеленяване" бяха дружества, които също работиха години наред на загуба, с вливането им в "Софийски имоти"  и в "Пазари юг"  бяха покрити натрупаните задължения и двете дружества увеличават печалбата си", каза Стойнев.

По думите му "Софийски имоти", дружество свързвано с много скандали в миналато, защото през него са източвани общински активи, всъщност построи първият от 30  години насам парк "Възраждане".

Най-сериозна печалба имат "Общински пазари" - 2.7 млн. лева, "Чистота-Искър" - 2.315 млн. лева и "Софийски имоти" - 1.407 млн. лв., и то след приспадане на данъците върху печалбата.

В общинските фирми и 42 лечебни заведения, които са на подчинение на кметството, работят над 10 000 души.

Стойнев посочи, че част от фирмите оперират в регулиран пазар и за тях не е важно да са на печалба, а да дават качествена услуга. Сред тези дружества са "Топлофикация" и лечебните заведения.

Стойнев отбеляза, че общинските дружества са показали, че могат да работят с европейски средства.

Сред най-важните проекти, които ще се направят през тази година от общински дружества чрез пари от Европа, са реконструкцията на ротондата на Централна гара и ремонтът на пазара "Римската стена".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Врабец преди 7 години
...част от фирмите оперират в регулиран пазар и за тях не е важно да са на печалба, а да дават качествена услуга. Сред тези дружества са "Топлофикация"...-Това, че "не е важно да са на печалба" не означава, че те не са! Бяха се изпуснали, че при 47% събираемост си покриват ВСИЧКИ разходи. Сетете се сами какво са останалите 53%! Ама ако изнесат реалните цифри, народа ще избеснее колко ни мамят!И тежко им горко на Столична община тогава! Ще ядат бой до спукване! Не че не го заслужават и сега!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
23 млн. лв. е събрала "Градска мобилност" за паркиране. Ако всички общински предприятия сумарно са със 7 млн. печалба, къде са потънали останалите пари. Това са дружества, които имат символични разходи и само прибират пари.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На каква стойност са активите на тези фирми? Мисля, че е нормално да говорим и за това, когато говорим за печалби.
2
0
 
5
 
! Отговори
мъда преди 7 години
А :Градска мобилност" къде е?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"2q7 млн. лева" - това е някакво арабско-латинско число явно....