Чакаме ли по-дълго да пресечем заради "умните" светофари?

"Спаси София": Сигналните системи с бутон не осигуряват безопасно и бързо пресичане
10 сеп 2016 12:34, Елка Василева
134
Чакаме ли по-дълго да пресечем заради "умните" светофари?
Кадър: Bulgaria ON AIR

"Умните" светофари - така гражданите наричат светофарите с бутон, който пешеходците трябва да натиснат, за да пресекат на зелено. Времето за светване на зеления сигнал често кара пресичащите да чакат по-дълго, отколкото са свикнали. Сред тях е и Гергин Борисов от гражданската инициатива "Спаси София".

"Повечето светофари са проектирани така, че ако не натиснеш копчето, няма да ти светне зелено изобщо и да пресечеш улицата. Ако го натиснеш, трябва да изчакаш текущия цикъл на светофара да се извърти и при следващия може да преминеш, което означава, че увеличаването на чакането на пешеходците е драстично", коментира Борисов пред Bulgaria ON AIR.

От "Спаси София" настояват, че сигналните системи с бутон не изпълняват функцията за безопасно и бързо пресичане.

"Самият факт, че по този начин е уредено пешеходното преминаване на всички кръстовища, дори и такива със сериозен пешеходен трафик, отказва много хора да чакат зеленото и пресичат", обясни Борисов.

Пешеходците в София са виждали тези бутони на големите кръстовища в града, но много от тях са на мнение, че вместо да правят движението по-лесно, бутоните го затрудняват.

"Чакам доста дълго. На по-натоварените кръстовища се чака по-дълго време. Случвало се е да пресичам на червено", коментира пешеходец.

"Не ме улеснява определено. Мисля, че ме затруднява. Ето тук постоянно пресичат хора, има голямо движение и смятам, че светофарът сам трябва да си святка зелено, а не аз да го натискам", добави друг.

От Дирекция "Управление и анализ на трафика" към Столична община обясняват, че новата система не работи с предварително зададено програмиране за смяна на сигналите, а следи трафика на кръстовищата в реално време. Поради това понякога се налага пресичащият да изчака, ако движението не позволява преминаване в този момент.

"Всичко се случва на база в зависимост от натоварването, както транспортната, така и пешеходна по другите направления и всъщност единствената работа на пешеходеца е да натисне бутона и да изчака зеления сигнал, за да може възможно най-безопасно да се прибере в къщи", обясняват още от Столична Община.

От Общината са категорични, че пешеходците не чакат по-дълго на червено, но им се струва така, тъй като част от тях не са свикнали с нововъведението. Дали обаче това наистина е така, предстои да разберем.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: Софияумни светофари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На много места вече неработят!!! И да натискаш и да не натискаш пак няма зелено за пешеходците. Те се опитват да минат.... Та тези сфетофари са опасни!!!! Да не спомрнавам, че копчето се натиска от холяди хора и здрави и болни и това допринася за разпростраяването на зарази и болести!!!
121
0
 
17
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Ако при "нормален" - "безбутонов" светофар стигнеш до светофара в средата на зеленото за колите и съответно - и за пешеходците, - тръгваш по пешеходната пътека и излизаш при всичи случаи. Ако сега стигнеш в средата на зеленото за колите и червено за пешеходците, то след натискане на бутона трябва да изчакаш цял един цикъл, за да ти светне зелено и за теб. Ерго - губим време по светофарите. Затова и ще пресичам на червено!!!
120
1
 
19
 
! Отговори
Пешеходец преди 7 години
Ходя постоянно пеша и за мен светофарите са вече пречка за нормално пресичане
119
11
 
4
 
! Отговори
и това и онова преди 7 години
Не може и бързо и безопасно пресичане, и да няма задръстване и х*я в *** и душата в Рая. Такива системи се нагласят по натовареността на движението, а натискането на копчето не значи че минаваш веднага. Суровата реалност е, че има прекалено много коли в София - каквото и да се прави със светофарите ще е козметично решение, докато пътищата продължават да не смогват. В много европейски държави от дълги години има подобни системи и там си чакаш стабилно на светофарите.
118
19
 
3
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 7 години
Светофарите са идеални, но трябва да им разлепят упътване за селяните.
117
3
 
16
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
При положение че пешеходци има преди автомобилите не е ли по редно, шофьорите да заявяват с натискане на бутон че искат да минат ?
116
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откакто ги сложиха тези светофари минавам на червено. Единствено като не ми се ходи някъде и гледам да протакам натискам бутона и чакам да мине цикъла...Не са добре тези светофари, не вършат никаква полезна работа...
115
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случи ми се поне веднъж да седя като *** да чакам на червено 5-6 минути. После видях че има копче, натискам, минава 1 минута - нищо. Сметнах че сфетофара е развален и минах на червено.
114
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Умни светофари"? Върха на тъпотията.
113
0
 
26
 
! Отговори
Додо преди 7 години
.... забравих да кажа че ме е ГНУС да докосвам дори мръсните копчета... Всеки чакал на такъв сфетофар задължително е олепил поне една храчка....
112
3
 
28
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Определено хващам разширени вени, изпадам в нервна криза, и получавам топлинен удар докато вися на *** т е ви умни светофари
111
2
 
29
 
! Отговори
вгр преди 7 години
Тези ТЪПУНГЕРСКИ светофари са единственно и само да се направи поръчка и да се платят общински пари на приближени фирми! САМО ПРЕЧАТ (ВСИЧКИ ГО РАЗБРАХА!) И ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПЛАТЯТ НОВИ ПАРИ ЗА ДА СЕ ДЕМОНТИРАТ< ДА НЕ ПРЕЧАТ ПОВЕЧЕ!!! А тези които са ги измислили дано се огледат малко да видят колко много неща могат да се подобрат и трябват пари за тях, не да харчат парите за ГЛУПОСТИ, които лесно се правят и с които бързо се печели!
110
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма простотия! Натискаш и чакаш, чакаш, чакаш... докато ти се скъсат нервите! Били направени така, че да не светват зелено когато нямало възможност, ами по тая логика в час пик ще си чакам по 30 минути докато се появи подходящ момент.
109
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На много места в София видях от новите *** светофари, но на нито едно от тези места, тъпите светофари не подобряват нищо за колите, но за сметка на това карат пешеходците да чакат, чакат, чакат, докато им се разкаже играта. С други думи глупавите светофари са сложени не за да вършат работа, а за да се присвоят от мафията едни пари от нашите данъци.
108
3
 
24
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
"Умните" светофари са безполезни, когато ги програмират "***" хора. Най-умното е на кръстовища винаги да светва зелено за пешеходците а бутона да служи на светофара само за изчисляване на времето за превключване на цикъла. Тоест, ако има и пешеходци в съответната посока, светофара да превключва няколко секунди по-рано.
107
1
 
34
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Това са абсолютно безочливи оправдания. Нищо не е в зависимост от трафика. Ако не натиснеш бутона, ще си свети червено до края не века. Ако натиснеш бутона, но си изпуснал с една секунда времето за зелено, чакаш няколко минути до следващия цикъл. Ако пресичаш до диагоналния ъгъл, почти задължително го изпускаш.Сега е много по-трудно и опасно да се пресича. Не знам как не са се сетили да сложат и копче за шофьорите. Очевиден пропуск. Слизаш от колата, натискаш копчето и тогава чакаш зеленото.
106
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няколко пъти съм виждал следното: застанали са 5-10-20 човека и чакат да пресечат, но никой не е натиснал копчето. Едни не знаят, че има такова или са забравили за него, другите просто не могат да го видят и да стигнат до него. Накрая минават на червено след 5-10 минути чакане. Това почти винаги се случва на светофари, където такова копче е вредно и там винаги пешеходния светофар трябва да си свети в синхрон с автомобилния светофар.
105
2
 
30
 
! Отговори
ASM преди 7 години
Безумно е на натоварено кръстовище да има такава светофарна уредба! Тия уредби са за пешеходни светофари, които не са на кръстовища, а там където само трябва да се пресече улицата. Когато стигнеш до него да натиснеш бутона за да спре автомобилите и да преминеш. Просто някой взе парите от един проект и това е!
104
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакъв там пише за 17 секунди в повече, но това би го имало само там, където наистина трябва да има светофар с копче и досега най-вероятно си го е имало. На останалите кръстовища, които реално са почти всичките кръстовища, няма разлика в времетраенето на зеления светофар за колите, ако пешеходния светофар е с копче или ако пешеходния светофар е без копче. Разлика има в чакането на пешеходците, което сега е много по-голямо.
103
1
 
36
 
! Отговори
ЩОФЬОР преди 7 години
И ЗАЩО МАХНАХА БРОЯЧИТЕ НА СВЕТОФАРИТЕ ???