Северните столични райони – модерни градски центрове

Фандъкова обеща: Пътища, запазена екосреда, удобен транспорт
13 сеп 2016 16:22, Анисия Иванова
19
Северните столични райони – модерни градски центрове

Северните територии на София са изключително ценен териториален ресурс и дават възможност чрез добро градско планиране да се развиват равномерно, подредено и целенасочено като центрове на нов тип екологични индустрии. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Международната конференция "Урбанистична гъвкавост и устойчивост", съобщиха от Столична община.

"Проблемите, с които се сблъскваме във вече гъсто населените и популярни райони на града, до голяма степен се дължат на липсата на стабилни планове или тяхната частична промяна. Северните територии ни дават шанс с добре обмислени устройствени планове, проекти за радиални връзки и нови икономически модели да стимулираме развитието им. Голямата цел е подобряване на социалните и икономически перспективи пред живеещите в тези райони", каза още кметът на София.

"Уверена съм, че стабилната икономическа перспектива стъпва на възстановената и опазена околна среда и на удобни градски пространства. Големият капитал на тези територии - природата и водата - трябва да бъдат отговорно защитени", посочи столичният кмет.

Според Фандъкова с добро планиране и целенасочена политика може да бъдат създадени модерни вторични градски центрове. Развитието им безспорно минава през изграждането на адекватна инфраструктура и пътни връзки.

"Северната скоростна тангента улесни достъпа до територията, но остават за решаване и локалните връзки на населените места. А днес се пуска и друг голям обект - Западната дъга. Възложила съм на главния архитект да проектират Източната тангента и бул. "Рожен" като през 2017 г. трябва да започнем пробивът на бул. "Рожен" до връзката със Северната скоростна тангента и част от Източната тангента", посочи още столичният кмет.

Фандъкова подчерта, че всички отдели на администрацията имат за задача да работят целенасочено за развиването на тази територия като модерна част на града с високо качество на живот.

"В същото време активните връзки с професионалистите-урбанисти в Европа и помощта, която получаваме по оперативните програми, ни помагат да създаваме идеи на световно ниво и да ги реализираме", добави тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
Откачалка...........Тази дори не е от Град София. Няма никаква представа от нуждите на този Град!!?!?
10
1
 
10
 
! Отговори
Емил Измирлиев преди 7 години
Докато не реши проблема с мутрата топлофикация, която граби като за световно 430 000 домакинства в София, Фандъкова може да си говори, каквото й падне и няма да й помогне...
9
0
 
12
 
! Отговори
веввв преди 7 години
да бе да модерна среда.Всяка детска площадка и всяка зелена площ застроени с жилищни сгради.какво се прави и тая.*** виж Младостите, Ст.град и други.Модерна среда чушки.Защо хората в Малдост протестират Фънди?
8
1
 
12
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Тая от снимката колко е окрала от всичките строежи и ремонти!!!
7
0
 
18
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
То хубаво пари за широки околовръстни пътища и широки булеварди, ама за такива като мен, които в град кола не ползват и под земята не се навират_какво остава? Билети по 1'60, разбити тротоари,занемарениградинки ... Фандъкова,не трябва ли да преподредим бюджета!?
6
0
 
15
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Като гледам картата, София има само един модерен градски център и той се казва "Модерно предградие". Ако друг район иска да е модерен, трябва да си смени името и готово. Много е просто. Например " Модернио факултето ", "Модерна военна рампа", ""Модерни Филиповци", "Модерна Овча купел" и т.н..
5
0
 
17
 
! Отговори
Оксиморон преди 7 години
Данче, кажи нещо за Студ. град. Там ваште приятели уплътняват ли, уплътняват
4
1
 
8
 
! Отговори
оффг преди 7 години
КОРЕНЯК СОФЯНЕЦ СЪМ (от малкото такива ) И МНОГО СЕ РАДВАМ ,ЧЕ СЕ МАХНАХ ОТ ТАМ СЛЕД МАСИРАНАТА АТАКА ОТ 1989 Г. НА САМ И ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО :))
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За бежанците ли ще са?
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Фандъкова обеща: Пътища, запазена екосреда, удобен транспорт."---- Бате, като се обещава, дава ли се?- ...- Е, тогава от мен и каруцата и коня ...
1
4
 
29
 
! Отговори
Важен пропуск преди 7 години
За да станат модерни градски центрове северните територии на София, трябва най-напред да се изселят оттам повечето от сегашните им обитатели и да се заселят други, с по-различно възпитание и мислене.