Мечтаната квартира в София - нова, обзаведена, близо до метро

Има криза със свободните квартири в столицата, коментират от бранша
24 сеп 2016 19:25,
73
Мечтаната квартира в София - нова, обзаведена, близо до метро
Снимка: Архив, Булфото

В един от най-силните месеци за търсене на квартири в София има спад в предлагането, коментират от една от агенциите за имоти в столицата.

Свободните апартаменти се отдават часове след качването на обявата в Интернет. Не липсват обаче и фалшиви предложения. Пикът на търсенето на свободни жилища под наем ще продължи до края на октомври, твърдят от бранша.

"Около месец ти е необходим, за да откриеш това, което е по твоя вкус", разказва пред Bulgaria ON AIR Светослав, който все още не може да намери своя нов дом в София.

Информацията за голяма част от свободните квартири не достига до пазара. А имотите се отдават директно от собствениците.

"Понеже търсенето е много голямо, е лесно да си отдадеш имота под наем. Просто е необходимо да споделиш на приятели и така стават нещата. Благодарение на това няма предлагане", посочи още Светослав.

Най-търсените апартаменти в столицата са двустайните. Наемателите предпочитат обзаведените квартири в нови сгради. Ако е старо жилище, то да бъде ремонтирано, с подменени санитарни възли, дограма и подова настилка.

"Обзаведените апартаменти са преобладаващите на пазара. Но и хората, които търсят необзаведени, също изпитват затруднение, защото просто няма такива апартаменти. Истината е, че повечето наемодатели си обзавеждат имота с цел да му вземат по- висока цена", каза още Светослав.

Най-предпочитаните софийски квартали са тези, които са в близост до големите паркове или метростанции. Такива са "Лозенец", "Иван Вазов", "Стрелбище", "Хладилника", "Младост" и "Мусагеница".

"Хората търсят да е на хубаво място, да е евтино, да е в хубава сграда, да има паркомясто и метрото да е почти до дома им", споделят от бранша, като допълват, че това са исканията на близо 90% от клиентите им.

Допълнително затруднение за хората, които си търсят жилище, са фалшивите обяви, които се срещат все по-често. Тази практика уронва престижа на коректните фирми в бранша.

"Фалшивите обяви затрудняват работата на брокера. Добрият брокер не се нуждае от такава реклама", категорични са от бранша.

Друга тенденция за сезона е увеличаването на цените под наем. Затова от бранша съветват да изчакате пикът да отмине и да си потърсите квартира през декември или януари, когато търсенето не е толкова голямо, а цените са по-ниски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
6
 
! Отговори
Siski преди 7 години
I bez pari da e...ne otivam v gnusnata sofia...
53
5
 
4
 
! Отговори
скромен преди 7 години
...и без пари!А на мен мечтаната квартира е в Драгалевци със служебна кола, шофьор и любовница/хазайка-вдовица на 35 г., която да ми дава джобни няколко бона на месец и като коректен наемател да ме води няколко пъти в годината на екзотични острови. Между другото на шофьор не държа, ако колата е Мерцедес АМГ над 400 к.с. Ще се мъча и сам ще е карам, но горивото нека е от хазайката, за да не се чувства ощетена.
52
4
 
1
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
До АнонименТук не коментираме емигранта в Лондон ,защото хората също бягат от скъпотията в Лондон и урбанизацията.Тук говорим като цяло за стандарта ,защото когато стандарта е съсредоточен само в един град на Държавата за каква държава говорим.В един средностатистически град на Испания имаш достъп до хубава храна ,добра инфраструктура ,да има безработица голяма но навън всичко е късмет .Пак повтарям хората напускат България не толкова заради парите ами заради несигурното бъдеще .
51
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 7 години
До Анонименжалко че останалите селяни не са като теб :(
50
5
 
8
 
! Отговори
Emigrant преди 7 години
Нормална квартира,студио за 4 -*** , стая с собствен санитарен възел съответно в Бруклин ,Куийнс и Ню Джързи на 20 мин от Манхатън излизат както следва:1200 $ за 2 спални апартамент за 4 500$ студио с 3 -*** истая за двама 400 $ Почасово заплащане минимум 18 $ на час В строителство 35 $ на час.Продължавайте да вегетирате и храните ла.й.ниви рентиерчета и мутрагени от турско арабската колония ***
49
0
 
17
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
До дамНедостиг на жилища има защото София се пълни с хора от провинцията вярващи че ще просперират тук но това няма нищо общо с факта дали такъв живот изгоден финансово.Пак казвам да приемем че взимате 1500 лева заплата и давате половината за наем и консумативи ,с отстъка просто съществувате и когато дойде време за старини България няма да ви даде нищо защото пенсионния фонд ще е пълен крах,демографската криза едва сега започва.
48
1
 
5
 
! Отговори
дам преди 7 години
До nkavrakovАко бяха истина думите ти, нямаше да има недостиг на жилища.Приличен двустаен под 600 лева няма.В Плевен същия може и за 200 лева да наемеш, но няма желаещи.Всичките избягали от София, пък е единствения град в България в който от 30 години постоянно увеличава населението си. От 800 хиляди когато имаше жителство , до 1,3 мнл днес.
47
7
 
13
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Селяните преди петнадесет години пак така говореха ...Какво ще правим в тая *** София, как ли пък няма да дам 200 долара за квадрат панелка, дрън, дрън , като у Монтанъ, .... имам къща с двор и тн.Днес вече квадрат в София е 1200 долара , а къщата му в Монтанъ цялата струва толкова.Като не ви харесва в София стоите си на село . Просто е .Може и на хубаво в Париж примерно , но там 500 хиляди едно струва 50 квадрата жилище и всеки се разпростира според възможностите.
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЗ ПЪК ИМАМ НАБЛЮДЕНИЕ С ДАВАЩИТЕ ПОД НАЕМ- В СЪСЕДНИЯ АПАРТАМЕНТ МИНАХА ДЕСЕТКИ КВАРТИРАНТИ- НАВЪРТАТ ТОК И ВОДА, ВЗЕМАТ ЗАЕМИ И БЯГАТ. СОБСТВЕНИЦИТЕ СЕ ПРИНУДИХА ДА ГО ПРОДАДАТ- Е ОЩЕ Е В ПРОЦЕС НА ПРОДАВАНЕ- ВЕЧЕ 6 ГОДИНА.
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давам под наем 3 наследствени двустайни обзаведени ремонтирани апартамента в центъра на Варна ,плащам си данъците в НАП ,за да не ме изнудват некоректни наематели ,аз плащам и контролирам всички консумативи лично в касите на монополистите,подбирам си наемателките ,студентки и от 8 години нямам проблеми,поддържам имотите си,а вие си пишете..
44
7
 
33
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Това с тези квартири е безумие.Мога да ви дам пример с поне 20 човека на които им се налагаше да живеят под наем в София и сега вече са трайно емигрирали с децата си ,в това число е и моят брат.Винаги казвам на хората от провинцията че си губят времето тук.Стандарта е такъв че не си заслужава да живеят под наем.Ако теглят кредит пак няма смисъл защото обстановката е несигурна.България не е социална държава .В развита западна държава дохода спрямо наема е по справедлив от колкото тук.
43
1
 
32
 
! Отговори
Наемодател преди 7 години
Колкото и пари да получава човек, все малко му се виждат.И на мен ми се иска да взимам повече, но след като изгорях преди години от едни гръцки студенти, от няколко години давам две жилища на познати на ниска цена, но за сметка на това едните ми наематели са от 12 години, а другите преди 5 години заминаха за Англия и дойдоха техни роднини. Досега не е имало проблеми нито със сметки, нито с неплащане на наем. Но и в двата случая лично си подбрах наемателите. Алчен г*з глава затрива.
42
2
 
30
 
! Отговори
закон трябва преди 7 години
Има спешна нужда от закон за наемните отношения - гаранции за имуществото, плащане на сметки и тн. дадох Мечтаната,Чисто нова квартира под наем и какво - новата кухня с накълцан плот, 2500 лв неплатени сметки, дупка в стената , скъсан кожен диван и като теглих чертата съм на минус с парите и нервите.
41
19
 
14
 
! Отговори
пенсионер 75 г. преди 7 години
всички сте умници : аз живея на лагера в София срещу работата ми. Ям по скъпа но прилична храна а на село имам земя която не ме интересува и мога да ви е подаря защото : пръскане с отрови всеки ден на , краставици , домати ,грозде е по силна отрова и от ГМО и затова връстниците ми всички си отидоха на оня свят , че живеят на село.
40
16
 
17
 
! Отговори
Рентиер 78г. преди 7 години
Брокерите унищожиха бизнеса с имоти в Столицата ,а арабите сринаха и потопиха цените на най добрите локации.Не е спорадично ,а е дългосрочен тренд .Тук ще идват поне още 2,5млн араби 80% от тях ще са в София.В София пазара с имоти е обречен на загниване.Данъци,Топлофикация,бирници и мизерници рушащи всички.София скоро=Бейрут
39
12
 
12
 
! Отговори
Rentier преди 7 години
Брокерите унищожиха бизнеса с имоти в Столицата ,а арабите сринаха и потопиха цените на най добрите локации.Не е спорадично ,а е дългосрочен тренд .Тук ще идват поне още 2,5млн.араби 80% от тяях в София.София пазара с имоти е обречен на загниване.Данъци,Топлофикация,мизерници рушащи всички.София скоро=Бейрут
38
1
 
12
 
! Отговори
exceptme преди 7 години
До Анонимен 44То е хубаво, брат... ама час и половина път до работа ми скъсяват живота. Не знам дали някога ще успея да се установя в София, защото ми е доста тегаво с пътуването.
37
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давах няколко апартамента под наем 10-тина години и като тегля чертата по-добре да не бях! Парите покриват единствено данъците, неплатените сметки и освежително ремонтче, а за изгубеното време и нерви не стигат!Така че сега ги продавам в момента цените на пазара са доста надути и е подходящ момент да си продам 40 годишните панелки!
36
18
 
16
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Прииждащите реднеци търсят квартирка до метро, за да им е удобно да ходят на работа и вечер да мъкнат пликчета с ГМО храни наобратно.
35
7
 
4
 
! Отговори
соф мериджей преди 7 години
Гърция даваш за пример два града били , знам само че гръцкия и не само той бизнес в софия не другаде точно в софия масово фалира , гръцките обигации са пълни лаййна, опростиха им дългове за стотици милиарди чужда валута , ако им бият шута от ес и са пълно капо, че и продължават да изливат пари щото са цъфнали, те и гърците чакат я българи я немци да им слугуват ама немците са малко по друга бира от българите и сам си оправи сметки....китайците ти купят земеделието без пари ти стой гладен.