От 2017-а в София: Данък "такси" - 850 лв. на година

Столичната община очаква 5,5 млн. приходи в хазната
12
От 2017-а в София: Данък "такси" - 850 лв. на година
Снимка: архив, БулФото

Данък за таксиметровия превоз в размер на 850 лв. ще се плаща от 1 януари идната година в столицата. Така ще се осигурят близо 5,5 млн. лв. допълнителни приходи за Столичната община, предаде БНР.

Вносители на доклада са председателят на транспортната комисия Екатерина Йорданова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

По време на обсъждането в залата Калоян Паргов - председател на групата на БСП в СОС, предложи данъкът да се плаща разсрочено и ако се внесе авансово в началото на годината, да има 5% отстъпка, което обаче не беше прието при гласуването.

Екатерина Йорданова посочи, че причината да не подкрепи предложението на левицата е, че е направено в последния момент, днес в залата, а не по време на обсъжданията в комисии. Йорданова подчерта, че разрешително за таксиметрова дейност се издава след платен данък за периода.

Тя обясни, че са водени множество разговори в продължение на месеци с таксиметровите превозвачи, те са съгласни с промяната и уверяват, че услугата няма да поскъпне. Това е последната сума, около която се обединихме след множество консултации и срещи с представители на бранша.

Те смятат, че данък като този, който заменя патентния данък, спрян през 2007 г., е нещо, което ще "изсветли" бизнеса и ще бъде добро решение за бранша.

Според Йорданова промяната в закона ще даде възможност приходите от данъка върху такситата да влезе в бюджета на общините. Това е жест на държавата към общините, посочи Йорданова.

Този данък ще се изразходва изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура в града. Данъкът ще бъде харчен за софиянци и ще бъде в услуга на хората, посочи председателят на транспортната комисия. Стойността 850 лв. е на базата на патентния данък от 2007 г. в размер на 653 лева. Съобразихме се с инфлацията, която е 30,8 процента. Така стигнахме до сумата от 850 лв., посочи Йорданова.

Тя обясни, че данъкът ще се начислява не на водач, а на автомобил, и ще е под 2,40 лв. на ден. В повечето случаи един автомобил се ползва от двама водачи, което значи под 1,20 на ден, посочи Йорданова. Тя каза, че не е обсъждано увеличаване на цената на данъка върху такситата през 2017 година.

Този данък замества корпоративния данък и данък "общ доход" за физическите лица, когато става въпрос за водачи еднолични търговци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
19
 
! Отговори
Бойкоатом експорт преди 7 години
Бакшишите да платят реакторите.
5
0
 
18
 
! Отговори
долни преди 7 години
сте като коментарите които сте направили, не мислите с чуторите си,
4
0
 
22
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Добре.Но наистина както каза колегата по-долу да им се направят достатъчно стоянки...Досега общината е взимала пари само от таксите за разрешителните на такситата..а сега само община София ще взима по близо 6 млн. от такситата.Писнало ми е в пиковите часове центъра да е задръстено от чакащи таксита които са блокирали активната лента.Знам че се редят за клиенти но създават големи пречки за трафика..
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им направят стоянки, които да не пречат на движението, че сега *** възлови места едното платно винаги е блокирано и неизползваемо от чакащи бакшиши
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да им е гадно на бакшовете къде си спират къде им е кеф и правят золуми!
1
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, така им се пада - 95% от бакшишите са прости като Тиквата и поради това са му големи фенове.