Наемите в София си скачат, поскъпнаха с 5-10% за година

Има дефицит на апартаменти на пазара, смятат агенциите
23 окт 2016 07:44, Александър Попов
112
Наемите в София си скачат, поскъпнаха с 5-10% за година
Снимка: Булфото, архив

Наемите в София са се увеличили с 5-10% за година, сочат данните на агенциите за недвижими имоти, цитирани от "Стандарт".

"В столицата има негостиг на жилища, които се отдават под наем, но няма сериозен ръст на наемите. На годишна база ръстът е между 5% и 7%", каза Младен Митов от агенция "Явлена".

Най-голям скок в наемите има в столичния кв. "Младост", твърдят от консултантската компания Primo. Растежът се акумулира най-вече от сключените сделки в 4-ти микрорайон на квартала, където е разположен и Бизнес парка. Там е регистрирано повишение от 11% за година на наемните равнища.

Още по темата

В края на първата половина на 2015 г. двустаен апартамент в района се е давал средно за 597 лв. на месец, а по същото време тази година наемът вече е 663 лв.

При едностайните жилища в "Студентски град" ръстът е 10%.

Според Илиана Василева, зам.-председател на "Сдружение Брокери на имоти", през последния месец не се отчита увеличение на наемите в София. Ръст е имало през август и септември, а сега нивата се задържат.

Увеличението на наемите не е здравословно за пазара и има сериозен риск от "прегряване" и намаляване на сделките, още повече, че "сезонът на наемите" вече отминава, подчертават от Primo.

При принцип най-голямо търсене на жилища под наем има през август и септември, когато новоприети студенти трябва да си намерят квартира. Много работещи хора също използват лятото, за да си намерят нов дом.

Само преди дни бе извадена статистиката, от която стана ясно, че има бум и на сделките с имоти в процес на строителство, които преживяват нов бум след няколко години кризисно затишие.

Това може да се обясни с разместването на пластовете в градовете, които са двигатели на пазара на имоти в България като цяло. Към момента в най-големите градове тече активно придобиване на имоти "на зелено", а агенциите отчитат, че цените им вече са по-високи дори от цените на готовите жилища.

В София сделките за третото тримесечие са малко над 6 хиляди, като намаляват спрямо второто тримесечие, но са с 9,5% повече спрямо третото тримесечие на миналата година.

Понижението може да се обясни с лятото, което по принцип е по-слабо активен сезон за купувачите заради почивките, както и с активността на пазара на жилища в процес на строителство.

Друга причина вероятно е свързана с желанието на някои продавачи да се възползват максимално от ценовите ръстове, заради което обявяват имотите на нереално високи цени. За тази тенденция алармират няколко големи агенции на имоти, като предупреждават, че това се отразява негативно на пазара от една страна защото имоти стоят нереализирани месеци наред и продажбата им става все по-трудна задача, а от друга - допълнително може да се надуе ценовия балон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: наемиСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
30
 
! Отговори
от западна Европа преди 7 години
До ОптимистАми така е ,погледът първо трябва да е в чинията и после към всичко останало ! Аз и затова изнесох семейството си в западна Европа защото тук чиниите ни са пълни дори и да работим на минимална заплата ! А тези наши сънародници тук които работят за средна или висока заплата направо благоденстват .Представяш ли си българин инженер който преди това е работил в българия за 1500 или 2000 вл. тоест сравнени в евро са 1000 евро , тук получава 5000 евро / 10 000 лв. ваши пари
24
4
 
27
 
! Отговори
младежът преди 7 години
Вярно е, всичките ми познати заработват над 1000 лева в София. В Пловдив пък, позната с висше без претенции не може да намери работа за повече от 700 лева.Така че за София са си нормални наемите.
23
5
 
36
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
Ако живееш в Западна Европа само защото ти е по-евтина храната/наемът/топлото, озчава че погледът ти не се простира по-далеч от чинията. А и Западна Европа вече не е цвете за мирисане по отношение на спокойствие и сигурност. Същото важи и за социалната система, която най-вероятно няма да издържи още дълго на прииждащите търтеи.
22
5
 
21
 
! Отговори
фен преди 7 години
Изкарва, е точната дума. Щото за да живееш нормално там, ти трябват 5 -6 хилди евро на месец, на семейство. Иначе си ***.
21
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния жалък опит за манипулация
20
10
 
44
 
! Отговори
от западна Европа преди 7 години
Ще ви направя една елементарана статистика ,която 100 % няма да се хареса на прекалено големите родолюбци! Както казах тук където живея наемът за тристаен е между 600 и 700 евро ,а минималната заплата е 1200 евро .Да речем ,че съпуг и съпруга работят за минимална заплата общият им доход е 2400 евро ,храните както казах са по-евтини от тези в България ,напр. с 500 евро едно четири членно семейсто изкарва месеца ! А в Бг. двама с мин.заплата не могат да платят наема за тристаен апартамент ! УЖАС
19
8
 
26
 
! Отговори
фен преди 7 години
Та в западна европа се живее добре, ако жена ти те податригва, 10 годишната бракма я ползваш през 3 съботи и знаеш на изуст промоциите на лидъла.
18
15
 
24
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
До 25Виждам,че ги разбираш нещата :)В статията е визирана София, където заплата под 1000-1200 няма. От където следва,че наемите са съвсем адекватни.
17
3
 
30
 
! Отговори
фен преди 7 години
До Зап. Европа. Така се определят наемите в бивла Източна Европа. Там дето миеш чинии, са пазарни. 800 евро нарм, 40евро фризьор, 60 евро на калпак кръчма, 400евро застраховка на колата, 3 лв бензин...
16
2
 
25
 
! Отговори
фен преди 7 години
До 4. Абсолютно! А когато провинциалиста отиде в "Западна Европа" да бели картофи, минава на второ ниво!
15
17
 
37
 
! Отговори
от западна Европа преди 7 години
Не знам дали наемите са такикав каквито ги пишат в новината ,но би трябвало наемът за един три стаен апартамент да е около 50% от минималната заплата за страната ! Не знам с точност колко ви е и минималната заплата в България ,но доколкото съм чувал е от 200 до 300 лв. според населеното място ,тоест наемът за един тристаен апартамент в България не трябва да надвишата 100 или 150 лв. според населеното място ! Всичко останало е спекулация и обиране на парите на народа
14
2
 
32
 
! Отговори
Стоп преди 7 години
Днес,стига сте заблуждавали хората с такива поръчкови побликации,няма никакво основание за поскъпване на наемите и имотите..
13
22
 
21
 
! Отговори
Нормално преди 7 години
Е че как няма да скочат наемите? По мои наблюдения средната заплата за София надхвърля 1600-1700лв. Съответно повече хора избират да плащат по-висок наем, отколкото да си създават неудобството да си търсят нова квартира и да пренасят багаж.
12
2
 
35
 
! Отговори
Veselin преди 7 години
Струва ми се, че нещо има стагмистика отколкото статистика... на какво основание ще скачат, наемите като лихвите по ипотечните кредити падат. И дори наемите стават съизмерими с месичната вноска. При все това, че има много застроени апартаменти, и се строи на ново. На какво основание ще казвате, че няма апартаменти. Офертите са същите на брой както и преди.
11
13
 
36
 
! Отговори
от западна Европа преди 7 години
Малее двустаен апартамент в София е 600 лв. ,та това е една средна заплата за страната ви бе ,а за ядене пари остават ли !!!????Някои русофили врагове на западна Европа постоянно промиват мозъците на хората в България ,че наемите на запад са много скъпи ,но не споменават че и заплатите са високи ! Тук където живея наемът за тристаен апартамент е от 600 до 700 евро ,но минималната заплата е 1200 евро ,,забележете минимална ,а не средна заплата ,а храяните са по-евтини отколкото в България
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шоуда платена, е то си личи търсят си жертви.
9
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имоти има колкото искаш, друг е въпроса, че наемодателите искат висок наем, за гадна квартира и 80 % не плащат данък.
8
6
 
31
 
! Отговори
Шоу преди 7 години
Това платена побликация от фирми те ли е?
7
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще даде 650 лв за наем в панелното гето Младост?!? Закривай!!
6
6
 
51
 
! Отговори
Ина преди 7 години
Една от причините да се вдигат наемите са подобни статии. В София, наемите са прекалено високи сравнявайки ги с тези в Европа на база минимална работна заплата. Общо взето в България много хора живеят без да работят само с наеми, жалко за тези дето работят!