Софийският зоопарк – джунгла за едни ?9 млн.

Общината подготвя цялостна реконструкция на зоопарка
10 ное 2016 14:30, Анисия Иванова
19
Софийският зоопарк – джунгла за едни ?9 млн.
Снимка: БТА

Предстои сериозен ремонт на софийския зоопарк. Столична община е възложила разработване на проект за цялостната му реконструция, каза пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова, която провери ремонтните дейности в сектор "Хищници". В момента там се изграждат нови алеи и осветление, реновират се настилки и озеленяване.

За финансиране на цялостната реконструкция ще бъдат необходими около 8-9 млн. евро, каза зам.-кметът на Столична община Мария Бояджийска.

Идеята е да се разширят клетките на животните, да се подобри средата на живот, както и възможност зоопаркът да заработи като атракционен център - с Информационен център и център за обучение на деца.

По думите й като се приключи с реконструкцията на секторите на хищниците и приматите, ще се продължи с останалите сектори - на тревопасните животни и гигантите.

Според Бояджийска цялостната реконструкция трябва да се случва поетапно, и да приключи в следващите четири години, за да може да не се нарушава средата на живот на животните и хората да имат възможност да посещават зоопарка.

"В зависимост от това, какво ще покаже анализът, да помислим за внасяне на нови сектори", каза тя.

Сериозен ремонт на зоопарка не е правен от създаването му, потвърди и неговият директор д-р Манол Нейков и уточни, че през годините са извършвани само аварийни ремонти.

Кметът Фандъкова посочи, че след ремонта в зоопарка ще се създадат условия, които отговарят на европейските стандарти.

"В зоологическата градина има около 300 вида животни, тя е едно от най-любимите места на софиянци, посетителите непрекъснато се увеличават, до края на октомври са около 300 хил., а за цялата минала година са 266 хил.", коментира тя.

Директорът на зоологическата градина Манол Нейков обясни, че клетките на големите котки ще бъдат аранжирани, така че да се чувстват в близка до естествената среда.

"Допълнително ще бъдат засадени дървета в самата клетка, ще бъде затревено в зависимост от климатичните условия. Допълнително покрай всички мрежи ще бъдат засадени диви къпини, които да израснат и да обхванат мрежата. И след години това да стане една зелена стена, като в джунглата", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Зоопарка е хубав.Дано не вдигнат билетите.Новите стъклени клетки изглеждат добре.Като цяло има зеленина и дървета
17
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 7 години
300 000 за 10 месеца.....значи на ден по 1 000 !!!Е то в кварталния хоремаг влизат толкова......
16
2
 
1
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Този зоопарк е с окрадените пари от другите региони на България!!!Да ви преседне дано и всички крадзи и поддръжниците им да са един ден в зоопарка,зад решетките.
15
0
 
3
 
! Отговори
КОН-че преди 7 години
Хубаво е да се ремонтира зоопарка и да се приближи като естетика до европейските! Вариант е бетона да се налепи с обли речни камъни, защото комунистическият бетонен вид е отвратителен! И наистина помислете за повече паркинг места - сложете минимална такса, но нека е по-цивилизовано!
14
4
 
2
 
! Отговори
Лъчо преди 7 години
За щастие крадливата учителка по руски език няма да Иляди......
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се прави ремонт, ще е добре и да се разшири паркинга. Не знам били ли сте там в някоя слънчева събота примерно. Паркирането е доста трудно.
12
2
 
9
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Би било добре да вдигнат малко и цената на билетчето, че да може да се поддържа след ремонта, а не да се занемари пак. Никъде в Европа няма толкова ниска цена на билет за зоопарк. Щом може да се дадат 12 лв. за кино, за зоопарк трябва да е повече. А не да потъваш в мизерия, като влезеш...
11
11
 
8
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Франдъкова направила това, Франдъкова направила онова..... Хайде стига сте я въздигали в култ ! Една селска даскалица може да бъде само ПОСЛУШНИЦА на Буда. От нея НИЩО не зависи......
10
3
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
Фандъкова да обедини със зоологическата градина - ботаническата градина и да я разшири в парка. В момента ботаническата градина на БАН е на северния склон на Витоша /студено за всички растения/ и е забравена от господа. Съществува само за да не върнат на хората земите в района.
9
7
 
21
 
! Отговори
1 преди 7 години
Алоооу глухите. Пише, че основен ремонт не е правен от основаването- какво очаквате освен една бетонна джунгла? Добре, че фандъчето ще го направи, защото другите даже не се бяха сетили, че има зоологическа градина.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знам как не са умрели още горките същества от депресията, в която са принудени да живеят. Орли в клетки, не са летяли никога, половината животни са сами,, затворени в клетки...ужас
7
0
 
14
 
! Отговори
художника преди 7 години
От кога думата "Пpи мат" е нецензурна бе модераторееее Алоооу?????????????????
6
3
 
19
 
! Отговори
художника преди 7 години
То София е един огромен зоопарк. *** *** се разхождат свободно в компанията на коне, кучета, котки, плъхове, съчетано със естествения терариум от ***, бълхи и кърлежи.Една прекрасна зелена столица.....
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво има нужда. Зоопарка е хубаво и приятно място за неделна разходка с децата.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пета година живея на метри от зоопарка и така и не смея да го посетя. След ремонта може би.
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След, като посетих зоопарка при години останах депресирана от бетона, в който живеят тези животни, освен бетон, бетон и бетон на всякъде около мен, нямаше нищо друго. Стана ми мъчно за всяко едно същество, не само, че е в клетка, ами и от факта, че живее заобиколено единствено от бетон. Да ви имам и гадния зоопарк, трябва да се спасят тези животни от тази мизерия.
2
5
 
9
 
! Отговори
Lorelai91 преди 7 години
Кои са ГИГАНТИТЕ, за Бога?
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дано, има какво да се променя, за да стане още по-приятно място.