Гастрономът в ЦУМ става фермерски базар. За постоянно!

Дребните производители ще се настанят в търговския център съвсем скоро
17 ное 2016 07:09,
24
Гастрономът в ЦУМ става фермерски базар. За постоянно!
Снимка: Булфото, архив

Част от столичния ЦУМ се планира да стане постоянна изложба базар на българските производители. На първо време ще се използва мястото на бившия гастроном, разположен в приземния етаж на най-големия някога универмаг в страната, пише "Монитор".

Според Милен Моллов, организатор в отдел "Панаири и изложби" в Българска търговско-промишлена палата (БТПП) идеята за постоянен базар на българските производители не е нова. По думите му тя вече е на път да се реализира.

По всяка вероятност това ще стане до края на следващата година. Заради по-малката площ различните фирми ще се редуват през месец или два.

Реализацията на по-дребните производители на храни винаги е била проблем, заради непосилните условия, които им поставят големите търговски вериги. По тази причина повечето от тях вече предлагат директно продукцията си в по-малки магазини в градовете.

Повечето предприемачи, решили да произвеждат продукция само от родни суровини посочват като проблем евтиният внос от другите страни от ЕС и други държави от света, най-вече от Китай.

Тази седмица в бившия гастроном на ЦУМ се откри поредното търговско изложение на биопродукти, предлагани от български фирми, организирано от БТПП. То ще продължи до петък. В него се представят двайсетина фирми. 40% от тях предлагат козметика и още толкова храни и хранителни добавки, а една - вино мерло в комбинация от екологично чисти малини. На щандовете с козметика акцентът е на продуктите за масаж и СПА процедури, произведени само от натурални съставки. 

За 6 години  пък броят на биофермите се е увеличил 28 пъти. Броят на производителите на биопродукти у нас от 820 през 2010 г. са е увеличил на 6173 - през миналата или 28 пъти, а площта на сертифицираната земя е нараснала 20-кратно. 

Само между 2010 и 2015 г. с над 50% се е увеличила преработката на биопродукти. Друга положителна тенденция е, че ако през 2013 г. сертифицираната земя за биопроизводство е била 1,1% от обработваемите площи, то през миналата делът й става 2,4%. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Желю преди 7 години
На крадливата учителка по руски език, много скоро ще и се наложи да се моли да лежи в български затвор. ОЛАФ ще я праскат през шортите......
15
0
 
15
 
! Отговори
и аз питам преди 7 години
Дребните производители ли ще се настанят в търговския център съвсем скоро или нагли и алчни мутро-прекупвачи?
14
0
 
8
 
! Отговори
Питам преди 7 години
А КАКВИ ЩЕ БЪДАТ НАЕМИТЕ ? ДАЛИ ЩЕ СА ПОНОСИМИ ИЛИ УБИЙСТВЕНИ ?
13
1
 
8
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Като лапе бях ходил няколко пъти в ЦУМ понеже беше скъпичък , но 90-те продаваха супер неща там където сега никъде няма ... в смисъл и избор голям и всичко ново хубаво качествено ... няколко етажа да избираш да гледаш да купуваш СУПЕР БЕШЕ ! Незнам защо го затриха и затриха последният качествен магазин от онова време !
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Произвеждам си градински картофи домати краставици тиквички магданос жожен грозде ябълки круши но не са БИО а домашно произведени с оборска тор.Тези БИОТО са триполови и не се знае с колко химия са надути. Но за сметка на това цените са им надути като самите тях!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще продават : Сумус, Халуми , Овче месо и тн.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А,дано , ама не ми е ясно как дребните производители ще си плащат наем в ЦУМ ?
9
3
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Абе тия басни за бабите на село докога ще ги дъвчете? Колко от вас имат баби на село, които гледат крави и садят домати?
8
5
 
6
 
! Отговори
Иванушка преди 7 години
До fsbОбичайно си прав, но не съвсем. Да, съгласен съм с теб по отношение на бабите и "БИО" продуктите. Аз работя в тази сфера и трябва да ти кажа, че съвсем скоро все повече ще се купува БИО в големите градове. Цените скоро ще достигнат прилични нива, които ще са достъпни за средния гражданин. Друга тема е, че нашите БИО производители си слагат брутални надценки за да си изплащат съораженията и т.н.
7
0
 
26
 
! Отговори
fsb преди 7 години
писна ми от тея модерни опоределения за нормалната храна - био. Баб ми на село все био храна гледа понеже... Да не говорим че тея био продукти са три пъти по-скъпи, освен това често се оказва че не са и био..... На фермерския пазар на канала преди няколко години нищо ни си купих - сирене по 20лева килото, кисело мляко по 3-4лв. за 500грама?! не мерси
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 9Последно гледах кило био картофи за 9.60.Предпочитам си градинските.
5
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
и на какви цени ще купуваме останете си сьс здраве
4
1
 
9
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Био продуктите и в частност храните имат ясна и подробна европейска регулация. За да бъде био сертифицирано едно растително производство най-общо казано е, че не трябва да се използват никакви СИНТЕТИЧНИ средства за растителна защита, нито СИНТЕТИЧНИ торове. В резултат на това био производството е с по-ниски добиви и логично с по-висока цена.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е много много хубаво! Но къде ще оставят колите си? Как ще зареждат производителите?
2
0
 
22
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Еми не е нормална храна, за да е био има изисквания на не знам колко километра да няма производство, да не е пръскана за нищо и куп други дивотии. Трябва да се прави разлика между БИО и натурална, градинска, домашна или там както искато я наречете храна, тя вече е нормалната. Колкото до фермерските изложения, ако си намалят малко цените може и да им потръгне.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1"Био" не е нормална храна, тя е точно бутикова стока, насилено произведена под хранителен стандарт и със занижени качества заради вредители. Поредната мания на хипстърите- "био значи полезно". И цианидът е био, и рицинът е био. Това, че нещо е "натурално", не го прави по-добро.