Водата поскъпва, софиянци можели да понесат 10 лв. за кубик

Изчисленията на КЕВР са на база прогноза за доходите на населението
31 яну 2017 11:17, Надежда Бочева
146
Водата поскъпва, софиянци можели да понесат 10 лв. за кубик
Снимка: Flickr.com

Социално поносимата цена на водата в София е 10 лв., изчисли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По закон цената на водата е социално поносима, когато при минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек сметката не надхвърля 2,5% от средния месечен доход на домакинството в съответния регион.

Според данни на Националния статистически институт и прогнози средният месечен доход на лице от домакинство в региона през 2015 г. е 1 057 лв., а през 2016 г. е 1 084 лв. За 2017 г. се очаква средният доход на човек да достигне 1 121 лв., а през 2021 г. - 1 281 лв.

Така според КЕВР излиза, че тази година софиянци могат да плащат за вода 10,01 лв. за кубик, а през 2021 г. - 11,44 лв.

Според разчета на КЕВР за бизнес плана на концесионера тази година цената на водата трябва да се увеличи от 1,82 лв. до 2,16 лв. с ДДС и постепенно до 2021 г. да достигне 2,69 лв. за кубик.

Припомняме, че ВиК дружествата във всички областни градове поискаха увеличение на цената на водата. За да стане това, регулаторът трябва да одобри 5-годишните им бизнес планове.

Това трябваше вече да се е случило и плановете да са утвърдени в началото на януари, но тепърва ще се организират обществени обсъждания.

Повече подобни новини следете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези са за убиване!
107
0
 
0
 
! Отговори
H преди 7 години
Да разбираме, че има козметици от всякакъв род, които работят "на тъмно"?!Я с личните карти моля, да се регистрира първо кой ще претърпява процедурите, подробно описание на самите процедури и ако има снимка, с която да идва, посочвайки я: "Ей на тоя искам да заприличам", електронна база със снимките(и оригиналните от личната карта) - кой на кого е заприличал, ако изобщо трябва да е законно подобно нещо да заприличваш на някого.
106
0
 
0
 
! Отговори
H преди 7 години
На много места, заключващи/затварящи системи се заменят с чипове с опционален дистанционен достъп, което ще рече, че някой може от разстояние да отключва или да блокира достъпа, така че веднъж влязъл, да не можете да излезете! Влизали хора, излизали на чували или в разни прахосмукачки, от тези, с които почистват труповете от автомобилни катастрофи. Също така се работило и по някои асансьори, май..
105
0
 
0
 
! Отговори
H преди 7 години
СПЕШНО ЗВЪНЕТЕ НА 112 И (СЕЩАТЕ СЕ ЗА ЖЕНА КАК ЩЕ СТАНЕ) КАЗВАЙТЕ,: "НЕ СЪМ ПСИХИЧНО БОЛЕН, МОЖЕ НЯКОЙ МОЙ ДВОЙНИК ДА Е ЛУД, А ДА СА ВПИСАЛИ МЕН КАТО ТАКЪВ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПРЕТЪРПЯЛ КОЗМЕТИЧНИ ПРОМЕНИ,ЗА ДА ПРИЛИЧА НА МЕН!" НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА БЛИЗКИТЕ СИ ТАКА БЪРЗО,ЗАЩОТО МОЖЕ ДА НЕ СА ТЕ ИЛИ ВЕЧЕ ДА НЕ СА ТЕ, А ЗОМБИТА-ДВОЙНИЦИ,КОИТО ВИ МИСЛЯТ ЛОШОТО,СИГУРНО ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ Е ПОДМЕНЕНА И МНОГО ОТ ПОЛИЦИЯТА! АКО НЕ СЕ ОБАДИТЕ, ЩЕ ВИ СЕ СЛУЧАТ МНОГО,МНОГО ЛОШИ НЕЩА!
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 71 Това са пълни лъжи. Живея в Панчарево. Плащаме и още как, но затова пък за лошо пречистена вода.
103
0
 
7
 
! Отговори
ЖороПърви преди 7 години
1121 лева доход на човек означава 3500 лева средна заплата-КЕВР са превъртяли отвсякъде!
102
0
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Според данни на Националния статистически институт за 2017 г. се очаква средният доход на човек да достигне 1 121 лв....Я пак, че нещо не разбрах....Среден доход на четиричленно семейство в София е 4484 лева????????Да ама не!
101
0
 
9
 
! Отговори
Montesito преди 7 години
Престанете бе *** прости край нямат простотиите ви само за увеличение мислите а за хората не ви пука
100
0
 
10
 
! Отговори
Водомерите 2 преди 7 години
Някаква врътка правят с новите водомери, за да отчитат високи стоиности. Отделно излезе, че 5етажна сграда плаща за общи части студена вода между 120 - 170 кубика на месец, а чистачка идва само два пъти седмично.Когато домоуправителите са писали жалба, им казали, че над определено ползване на вода, се вдигала цената. Откъде накъде аз ще плащам за офисите в сградата с по-високи сметки, или за някакви отклонения или течове. Накрая ще спра да плащам, писна ми да ме крадат.Протест, и протест!
99
0
 
9
 
! Отговори
Водомерите преди 7 години
Преди три години си смених водомерите с нови. Двама човека обикновено плащахме за 5 кубика. При новите водомери плащаме 9 кубика студена вода, при същото потребление. Плюс три кубика за общи части. Между 15-18 лв в момента ни е студената вода. Говорих със жената, идваща да отчита водомерите и й казах, че е сметката за студена вода е нереална, като се има предвид, че харча и топла вода около 7 кубика и е невъзможно да харча към 16 кубика на месец. Отделно съседите като не плащат, натоварват нас!
98
0
 
9
 
! Отговори
Трол преди 7 години
Бреее все си мислех, че дадена цена при пазарната икономика се определя от търсенето и предлагането и от разходите за производство. Явно у БГ е някакъв вид специална икономика щом всяка чужда компания може да си решава цените сама и то на база колко имате в канчето и колко ще ви вземе без да се вдигнете на оръжие, а държава толерира това извращение. Но така е с Евреин премиер, всичко може.
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БРЕЙЕдин тъпоъгълен като теб казваше на улицата когато бензина се повишаваше-Да стане и 10 лева,аз кола не карам!Всичко е много по-свързано и взаимнозависимо,селчо...
96
10
 
2
 
! Отговори
БРЕЙ преди 7 години
50 ЛЕВА ДА НАПРАВЯТ КУБИКА,ЦЯЛАТА КАКАФОНИЯ ПО ТАЗИ СКАПАНА ДЕМОКРАЦИЯ ЗАПОЧНА ОТ СТОЛИЦАТА,ВСИЧКИ ПАРИ ТАМ ОТИВАТ,ТАКА ХИЧ НЕ МЕ Е ЖАЛ.
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майката ви да любя, проклети изчадия. С горниците лекарства с шепата да си купувате! Долни изнудвачи!
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лаком ***, глава затрива!Българоубийци! Проклет да е, който забрави! Проклет да е, който прости!
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Любопитен:Ела да видиш във Варна какво е положението-правят всичко наред,без да разсъждават,защото са дошли единствено и само за пари,повече пари,много пари и,разбира се"бързи пари"!Карат коли дрогирани,пияни,без книжки и дебнат денонощно когото си набележат,за да го плячкосат както падне в удобен момент!Престъпност е приоритетен метод за"правене на пари",колкото може повече,както и бързи!Някои живеят нелегално и се регистрират на чужди адреси-***,която е за белезници отдавна...отврат!
92
0
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Вода се разхищава безобразно и изтича по улиците от спукани тръби които след време биват закърпени надве-натри колкото да изкарат още няколко месеца. Вместо да се подобри инфраструктурата "загубите" се покриват чрез увеличаване на цените. А може просто да се смени ръководството..
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще увеличават цената на това нещо, което има вкус на жабуняк от яз. Искър. Бях забравил в една кофа вода от чешмата. След седмица я излях и се ужасих- цялото дъно беше в нещо като кал!!! Какво я пречиствате? Как? С гевгир? КОй знае какви *** пием!?
90
0
 
44
 
! Отговори
veolia преди 7 години
ВОДАТА НА ЧЕШМАТА ФРЕНСКА ,ТОКА В КОНТАКТА ЧЕШКИ И Т,Н . АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА ПРИЯТЕЛИ И НА ИЗТОК И НА ЗАПАД СЕ ЛЪЖЕ ,ХОРАТА СИ ГЛЕДАТ ИНТЕРЕСА И НА НИКОГО НЕ МУ ПУКА ДАЛИ ЩЕ ИМА ИЛИ НЯМА БЪЛГАРИЯ .
89
2
 
27
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
То софиянци тук не останаха почти, напълни се с такива като потриващите ръчички по-надолу - злобни провинциалисти, идващи "на София "да работят за "големите заплати".