Тебеширената война за Бизнес парка: Деца рисуват, и?

"Крушката си има опашка" – виновни ли са хората, че търсят цивилизация?
Обновена: 20 юни 2017 16:39 | 20 юни 2017 15:07, Екип на Dnes.bg
102
Тебеширената война за Бизнес парка: Деца рисуват, и?
Снимка: Facebook

Преди няколко дни реших да изгубя 20 минути и да прочета една статия – типичен представител на жанра "репортаж по фейсбук-статус", пише Георги Антонов, програмист и работещ в Бизнес парка.

Преди повече от година за пръв път посетих Бизнес парка – идвах на интервю за работа. Понеже не знаех колко време ще ми отнеме да стигна дотам, се оказах на място доста по-рано и в резултат имах около половин час за разходка докато стане време да отида на интервюто. Още от влизането – бизнеспаркът има бариери на улиците, от които може да се влезе с кола – останах с усещането че все едно влизам в суверенна територия на чужда държава, започва да пише той във сайта "Война и мир".

Още по темата

Бързо натрупах още много впечатления, които потвърдиха първоначалното. Тротоарите са равни. Плочките по тях не подскачат. На кръстовищата тротоарите се снижават, така че лесно да се пресече ако човек е с или в количка. Самите улици нямат дупки. Има легнали полицаи на местата, където автомобилите трябва да намалят скорост. Между офис сградите има чудесно поддържани тревни площи и дървета...

Причината Бизнес паркът да е остров на чистота, ред и цивилизация сред кочината наречена град София и кенефа на тази кочина, наречен жилищен квартал "Младост" е, че в Бизнес парка, за разлика от кочината, действат неумолими правила, и най-вече договорът – получаваш това, за което си плащаш. Наемателят е платил наем – Бизнес паркът е платил за поддръжка – получава градинка, езерце и костенурки...

С други думи – ред, чистота и цивилизация има там, където е имало "гола поляна", тогава когато и защото се спазват правилата. И най-вече правилото, че частната собственост е неприкосновена, а договорите се спазват. Това дава сигурност на човек, че разменяйки пари ще получи точно това и точно колкото е договорено. Че няма да бъде излъган. София е пълна с голи поляни и с неугледни пейзажи – значи остава само да осигурим другия компонент?

Демографският облик на Бизнес парка също не прилича много на българския. По улиците ходят относително млади хора – повечето между средата на 20-те и средата на 40-те си години. Не се тътрят, не куцат, не са болестно дебели. Имат будни погледи и говорят със сложни изречения, имат и необходимия брой зъби в устите си. Понеже Бизнеспаркът е място за работа, в облеклото липсва обичайната комбинация от шорти и "суичър" с дълъг ръкав (и досега не знам как от sweatshirt се е стигнало до превода, който имаме). Както и да е.

Докато се разхождах, чакайки да стане време за интервюто, особено впечатление ми направи броят бебешки колички около езерото – на единица площ в Бизнес парка по обяд можете да видите повече деца и бебета, отколкото по улиците. Крушката си има опашка, казах си – в околността сигурно няма друго цивилизовано място, където можеш да си разходиш детето бутайки количката по някаква равна повърхност. В този град дори на пъпа на центъра човек не може да измине повече от 20 метра по права линия без да му се изпречи я паркирана кола, я контейнер за боклук, я просяк, я клошар, я бездомно куче, я просто дупка в тротоара. Какво остава за разходка с количка? Ако това е положението в центъра, в кварталите ситуацията едва ли ще е по-добра.

Мина известно време от интервюто ми за работа. Оттогава работя в същия Бизнес парк и обитавам същия жилищен квартал. Аз съм от тези хора, които пътуват с раница в метрото, четат от таблета, слизат на последната станция, гледат код цял ден, на връщане пак си четат от таблета и които си свалят раницата за да не пречат в блъсканицата. Гледам и бебе на няколко месеца, което в уикенда разхождам с количка из Бизнес парка. Това ми коства пътуване с метрото, тоест време, но предпочитам да си разхождам бебето там, дори да е около мястото, където и без това съм всеки ден през работната седмица, отколкото в джендемите и буренаците в "Младост".

Животът има ирония, до която колкото и добра фантазия да имаме, не можем да стигнем сами. Простият принцип човек да си спазва обещанията и задълженията е довел до това, че едно място предназначено за работа е станало по съвместителство и най-близкото нещо до парк и най-привлекателно за разходка на деца, което може да се намери в цялата околност. До такива успехи води спазването на споменатите прости правила и изискването от другите да ги спазват – успяваш дори в области, където не си имал за цел. Защото Бизнес паркът не е, повтарям – не е – място за разходка на деца и детска площадка.

Не е детска площадка, но... няма нищо по-добро. Защото излезете ли от Бизнес парка, онези правила, че срещу парите си получаваш услуга, вече не важат. И тук скандалното, поводът за бегемамин гняв, статийки, пасивно-агресивни статусчета, но най-вече за протест и търсене на сметка от отговорните е не това защо някой не позволява Бизнес парка да се използва не по предназначение. Истинският въпрос е: защо освен Бизнес парка няма друго цивилизовано място в околния квартал, така че хората са принудени да се тълпят там за да седнат на чиста и здрава пейка?

Не е повод да се сърдим на хората, че се стремят към продуктите на цивилизацията. Всеки обича да му е чисто, да му е светло, да му е топло, или пък прохладно. И децата обичат да гледат и да си играят с костенурките. Всичко това е нормално. Това което е анормалното е, че цивилизацията в България съществува на изолирани острови сред мизерията. И тук отговорният гражданин, родител, данъкоплатец и потребител трябва да насочи въпросите си не към Бизнеспарка, към който той няма отношение, а към тези, на които е платил за да му осигуряват същите условия на живот на територията на целия град.

Dnes.bg публикува текста със съкращения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
32
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
А по темата - понеже четох за случката. Моето мнение, с което не ангажирам никой: Щом детето рисува с тебешир в частен имот и охраната направи забележка, майката трябва да каже на детето, че тук не може да се рисува, да се извини на охраната и детето да спре или да си тръгнат. Не виждам защо трябва да се правят панаири. Независимо какъв е Бизнеспарка и какъв е квартал Младост, първия си е частен имот и правилата трябва да се спазват. Наглост и арогантност не помагат никъде!
14
2
 
9
 
! Отговори
ff преди 6 години
Бизнес паркът е една машина за пари и точка. По нищо не се различава от Беломорканал и 'напояването на пустините в бившето СССР - проект довел до смъртта на Аралско Море. Въпросното 'езеро с костенурки' беше блато в 70% от досегашния живот на бизнес парка и единствено наливането на колосални пари го държи да бъде езеро. В момента , в който тези пари спрат - ще се превърне обратно в жабуняк за по-малко от два месеца. Не бих могъл да си представя по-глупаво място за строителство от този ветрилник
13
13
 
11
 
! Отговори
Men преди 6 години
До РеалистАбсолютно прав е човека. София е клоака, младост е част от клоаката. Да има квартали, които са далеч по-зле, но и младост си е *** от всякъде. И понеже кореняците най-много реват да им кажа, че и преди 50 години столицата пак си беше клоака, сега е по-зле и причината е в кореняците отново. Ако искахте паркове и градинки интересно защо си построихте кооперации върху тях?
12
12
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Жал ми е за човека от статията... Малко ми звучи като високомерен и надут човек, гледащ от високо другите. Аз също живея и работя в Младост от доста години. Квартала, както всички други си има плюсове и минуси, но не бих се изказал толкова арогантно. Не знам каква му е целта с това писание, но в мен оставя усещането за злобен човек, мислещ се за повече от останалите, програмист с около 3к заплата, много самочувствие и доза комплекси :). Може и да не съм прав де...жив и здрав да е...
11
3
 
36
 
! Отговори
Миро преди 6 години
Тук основното е, че бизнес паркът е частен имот -фирмите плащат наеми за офис, поддръжка и за да функционират В БИЗНЕС среда и те си ПЛАЩАТ за това право. Това не е детска площадка, нито място за пиене на кафета. Всеки, който е работил в бизнес парка, знае за детския рев, докато си в среща или за невъзможността да си намериш място за сядане в обедната си почивка. Със същите аргументи майката може да поиска детето да рисува в някоя заседателна зала.
10
12
 
22
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Високомерие и парвенющина. Вероятно има малко по-висок доход от средния за София и се мисли за бог, а останалите сме *** - не говорим като него, а той е еталон как да се говори. Не пътуваме с раница в метрото, която е доста неудобна за околните, но според него с раница трябва и таблет непременно трябва да четем и с това свърша живота му - метрото, раницата и таблета. Жалко, че има такива хора.
9
1
 
12
 
! Отговори
Deja преди 6 години
Явно проблемът е, че в Младост няма градинки. Дано след тази "новина" нещо да се направи.
8
5
 
30
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
"По улиците ходят относително млади хора повечето между средата на 20-те и средата на 40-те си години. Не се тътрят, не куцат, не са болестно дебели. Имат будни погледи и говорят със сложни изречения, имат и необходимия брой зъби..." Бизнеспарк, ти си земен рай! Твоята хубост, твоята прелест... Написаното е толкова претенциозно и напудрено, че е направо дразнещо. Личи си, че авторът се смята за интелектуалец, мъчещ се да се изразява с лекота, с доста комплекси и надценяващ важността си.
7
8
 
3
 
! Отговори
perekly преди 6 години
Това го е писала съпругата на Президента! Много думи, никакъв смисъл, нищо съществено, но с претенции.
6
3
 
31
 
! Отговори
Цитат преди 6 години
Демографският облик на Бизнес парка също не прилича много на българския. По улиците ходят относително млади хора повечето между средата на 20-те и средата на 40-те си години. Не се тътрят, не куцат, не са болестно дебели. Имат будни погледи и говорят със сложни изречения, имат и необходимия брой зъби в устите си.*Пренебрежението, което показва този младеж е обидно. Много хора куцат, вкл. и млади хора. Ако слушаме този, трябва да ги ***, както и тези над 45 години, без някой зъб,дебелите
5
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стигнах до...*** наречена град София и *** на тази ***, наречен жилищен квартал "Младост"... и спрях да чета защото твар наричащ столицата и неин квартал по този начин е абсолютен пример за това че ..крушката си има опашка.Не уважавам такива твари.
4
16
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Доста арогантно се е изказал младежа, започвайки с определения дадени като истини от последна инстанция - София е ***, а ж.к.Младост бил *** на тази ***. После се оказва, че и той самият живее в Младост. Като не ти харесва Младост, връщай се на село. Младост си е много хубав квартал, поразвален през последните години с безразборното строителство на какво ли не, вкл. и на бизнеспаркове, за които няма изградена инфраструктура. Крайни определения типични за непознаващ живота човек.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много е важно да има рамка, че инак животът няма да е сив, на това ни учи бизнес парка и собствените им служители, да си ги къткат
2
0
 
11
 
! Отговори
Сетихте се да кажете преди 6 години
Бизнес парка е пълен с деца от поне три години. А относно проблема с останалата част на града - може би е така поне поне 20-23 години. Често се питам - изход има ли ?
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко точно, само не разбрах какво толкоз прави тебешира, само цветно, не е против цивилизацията