СОС за паметника: Коктейли "Молотов" показват разликата в ценностите

Решението за демонтажа е от 2014 г., припомня Елен Герджиков
9 юли 2017 18:29, Анисия Иванова
95
СОС за паметника: Коктейли "Молотов" показват разликата в ценностите
Архив: Булфото

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков съобщи, че решението на СОС за демонтажа на паметника "1300 години България" е взето през 2014 г.

Още по темата

"За тези две години нито един инициативен комитет не се ангажира със запазването му, както това не се е случило и през целия период на неговото същестуване. За сметка на това днес се прави опит той да остане в този си вид с коктейли “Молотов” и палеж", написа той в социалната мрежа Facebook по повод палежа на крана, който участва в демонтирането на монумента при НДК.

"С цената на реална опасност за здравето на случайно преминаващи граждани и с щети за стотици хиляди левове, демонтажът на последната пластика от паметника до НДК е временно спрян. Документи от 80-те години на миналия век и експертизи от 2003 и 2011 г. категорично показват, че конструкцията е компрометирана, след като още при строителството й са направени пропуски и е останала недовършена“, пише Герджиков.

По думите му решението на Столичния общински съвет, което се изпълнява, е скулптурите да се демонтират внимателно, за да бъдат запазени и спасени въпреки компрометираната конструкция.

"На този фон коктейлите със запалителна течност ясно показват разликата в подходите и ценностните позиции“, пише още председателят на Столичния общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен 62И кой ще създаде този иначе важен закон?Бившите ***-ръководни дейци,и техните отрочета?
61
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63 Молотовият коктейл означава,че имаме криминално деяние,извършено по поръчка на политическа,терористична организация.После,БСП да не се чудят,като се почне с демонтажа на паметника на съветския окупатор до СУ и Альоша в Пловдив...и така до последния символ на съветския комунизъм в БГ,най-страшния такъв.
60
35
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала! Най-накрая твърда ръка! Мама им на тия, дето посягат на България! Паметника и той като страната се държи само на скелет. Ама проклетниците искат да доунищожат първо монумента, после и да обезглавят милата ни България! Няма да стане, проклетници!Няма! Браво на този, който му е светил масълцето на крана!Поклон.
59
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическите терористични акции започнаха отново. Решението е само едно: ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА!!!
58
23
 
11
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
Най-после някои да спре да се крие зад клавиатурата и да свърши нещо реално,вандалите само юмрук в десятката и шут в дирника ги оправя,така както държат гладни верните си пазванти е въпрос само на време да си получат заслуженото
57
32
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че Съюзът на художниците и Съюзът на архитектите протестират срещу такова нецивилизовано и грубо бораване с един паметник, никой не го взима под внимание. Навремето и Айфеловата кула не са я приемали. Политизирането и конфронтацията не са разумен път. Но инач далверата върви - това демонтиране струва 5 милиона и тия пари определено влизат в нечий джоб.
56
10
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Из историята на Айфеловата кула: Творческата интелигенция на Франция е възмутена от дръзкия проект на Густав Айфел и се опитва да спре строителството от самото начало. На 15 февруари 1887 година група културни дейци представят жалба пред ръководителя на проекта, господин Алфан. Сред тях са Ги дьо Мопасан, Александър Дюма-син, Шарл Гарние и Франсоа Копе. Мопасан определя кулата като висока и мършава пирамида от железни стълби с по-скоро тромав и гигантски скелет, чиято основа сякаш е направена, за да носи ужасен паметник на Циклоп... Те се страхуват, че кулата няма да отговаря на архитектурния
55
24
 
10
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Е, как не е имало инициативни комитети, като за тези две години поне три дискусии помня - се инициирани от инициативни комитети?! Ей,тия хора, не помнят, какво е станало вчера (а последният инициативен комитет май се изявяваше завчера), интересно, как помнят, че решението е от 2014 г., добре, че са деловодителките, че сигурно и това нямаше да помнят...
54
23
 
39
 
! Отговори
следващият... преди 6 години
Още един паметник на комунизма беше унищожен. Да се готви следващия.
53
40
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е разликата в ценностите? Едните рушат паметници, другите им разрушили крана като знак на съпротива!?!Според мен рушителите на паметници са из-мет без каквито и да било ценности
52
23
 
41
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Те, комунистите им е обичай да палят - Райхстага, св. Неделя, мандри, архиви, Партиен дом и всичко за което се сетите. А сега и крана!
51
8
 
4
 
! Отговори
ут селу преди 6 години
убужавъм текиви нувини
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34 Анонимен... бъди по внимателен като ходиш навън ...
49
7
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 45Как може да сравняваш Мадарския конник с този отвратителен измислен паметник , бе !!
48
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столичният талибански съвет ще получи официално поздравление за действията си от ИД. Те ще продължат талибанското дело по рушене на паметници.
47
20
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Колкото и да ритат *** , този гнусен псевдопаметник ще бъде премахнат! Скоро след него си заминава и паметника на пияндурската съветска армия , сборище от азиатски *** , не виждали чиния и вилица през живота си!
46
25
 
13
 
! Отговори
Проклетидастегадове преди 6 години
Разрушете Аспаруховият мост във Варна той е много опасен така ще подмажем на Евро чиновниците!Господ да ви е помощ продажници долни !
45
9
 
6
 
! Отговори
БАЩА ВИ ТИКВОВ преди 6 години
ви казва, че виновни са шведите, щото или хамериканците са го залили от ЯД, че им пада далаверата с Ф16, или ЦЕЦО ГЛАВОЧА е бил. Той ги разбира мутренските работи. БОЙКО пак да сложи черния КОЖЕН шлифер,/ нищо че е жега/ и да препаше патлака, че може това да е намек от СЪРБИНА
44
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мадарският конник не е ли опасен? Я, да пратим Софийските талибани от Софийски общински съвет, начело с кмет-талибана, да го обезопасят. Вече официално Софийска талибанска община ще руши всички стари паметници,
43
12
 
23
 
! Отговори
Майка Ви Корнелия преди 6 години
На входа на църквата "света неделя" пише:-терористичен акт, загинали 200 граждани,поставен взрив в купола на църквата при опелото на застрелят с цел да се събере и унищожи елита на България, от БКП-комунисти. Днес терора им над граждани продължава...