Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-търсени локации: бул. "Черни връх", "Редута", "Младост" 3, Център
Обновена: 20 сеп 2017 10:43 | 20 сеп 2017 09:00, Екип на Dnes.bg
170
Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%
Снимка: flickr

До 70% е ръстът в цените на двустайни имоти в София за последните 4 години

Проучване на офертните цени за продажба на двустайни апартаменти в един от най-големите български портали за имоти imoti.net показва, че плавният ръст от 5-10% на полугодие вече формира общо покачване от 50 до 70% за някои райони на столицата в рамките на последните 4 години.

Тенденцията се наблюдава в кварталите с подобрена инфраструктура - обновени пътни артерии, изграждане на метростанции, ново строителство и др.

Засиленото търсене на имоти там предполага и по-високи цени в предлагането им. Клиентите се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел.

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем, затова промяната в цените им е показателна за цялостното раздвижване на пазара на имоти.

Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-голям ръст в цените за двустайни имоти се наблюдава в района около новите метростанции на бул. "Черни връх" и мол "Парадайз" -  70%. Според брокерите основната причина за увеличението е подобрената инфраструктура.

Престижният район "Лозенец" не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1900 - 2000 евро. Днес статистиките показват, че изменението в последните 4 години е само 35% нагоре.

Кварталите, в които цените днес са по-високи, отколкото в периода преди кризата, са "Хладилника", "Редута", "Младост" 3, идеален център.

"Добра локация, удобни комуникации, спокойствие, сигурност и близост до важни обществени заведения определят тези предпочитания", обобщават брокери.

Най-малък ръст в цените на двустайните апартаменти през последните 4 години отбелязва Студентски град, но в същото време там нивата са далеч под тези през 2008 година.

Относителната устойчивост на цените агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район, предвид тяхната доходност.

"Повишаването на цените на имоти в този четиригодишен период е плавно, не е изкуствено и не може да говорим за балон. То е в резултат на повишеното търсене, подобрената инфраструктура и изгодните ипотечни кредити. Не се очаква по-голямо повишение в цените, тъй като те трябва да отговарят и на възможностите на българския купувач, за да се осъществяват сделки", коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбсолютно вярно!
148
0
 
13
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До кога бедния български народ ще вярва на тоталните лъжи .Цената на имотите в сф скочиха благодарение на платени статии в няколко сайта .С помощта на няколко големи брокерски фирми и банки това се случи.Изкуствено се вдигнаха наемите за да може продажбите да скочат съответно и цените .В момента масово се строи и продава защото до 1-2 години балона ще се спука .
147
0
 
18
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Напротив балон има и то голям,защото зад този ръст стоят само изкуствените отрицателни лихви на централните банки в световен мащаб.Вчера федералния резерв обяви че започва полека лека да спира глобалната печатница,ще го последва и Европейската банка,не купувайте и не теглете кредити ,ще има корекции не цените скоро.Ръст от 70% за тези години си е чист ценови балон.Надуха го банките и брокерите на имоти.
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nali imashe deflaciq?
145
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам доколко са реални цените, защото имам инфо, че са дори по-високи. Ситуацията е абсурдна, защото няма нищо читаво на пазара, а дори и да се появи такова, изчезва на секундата. Едни и същи имоти висят по сайтовете и те или са коптори, или ново строителство с неизвестно качество в новите квартали, които се обявават като Лозенец (Витоша или вадите), Борово (ливадите), Дървеница (Малинова долина) и пр. Българинът има и друг проблем - не продава имот. Затова и в старите квартали 50% са празни.
144
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хепи, то в провинцията на Скандинавия и Франция е по-евтино от Младост
143
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 133Никой не е казал, че си отива, напротив, отиват да учат или работят, няколко месеца са си тук, всички мои познати имат жилища и си плащат данъците
142
4
 
8
 
! Отговори
инвеститор преди 6 години
Много хора твърдят, че имотите не са добра инвестиция. Странно е, че очакват печалби за следващите 100 години /2-3 поколения/. Кой бизнес дава такива гаранции и в кой бранш постоянно се гарантират печалби? От изгодно купен имот винаги може да се спечели, особено дългосрочно. Сега като се лансират електромобили тези които 100 години произвеждат дизели на загуба ли са били? - те са си взели своето.
141
1
 
13
 
! Отговори
До 148 изпатил преди 6 години
Горе-долу така е, но с едно допълнение - колкото по-малък е периода на заема, толкова по-малко плащаш, а и има разни възможности. Второ, 60% кеш от 150 хиляди евро е едно, а от 30 или 60 хиляди евро е нещо съвсем друго. Аз лично си правя така сметките, че след максимум 5 години (обикновено 2-3 години) да съм изплатил заема, но имам тази възможност - да събера почти всичките пари за закупуване и заема да не е много голям. Въпросът тук е друг - дали да живееш под наем или да теглиш заем.
140
1
 
14
 
! Отговори
аз съм риба преди 6 години
А беее, сутринта писах коментар че искам в Младост 4... И че като филтрирах в сайтовете ми за 3стайка ми излиза 100кв панелка обзаведен в мутро-пост-комунистически стил за скормните 155к еврака....Искам брокерите да ме залеят с такива обяви, платежоспособен съм и бачкам в райно, ай да не казвам къде че може за това да. А и банкерите ако може, подписвам всичко
139
1
 
15
 
! Отговори
изпатил преди 6 години
До наем/закупуванеЛошото е, че това съотношение го смяташ като теглиш кредита, после ти дигат лихвата и си пред свършен факт. По мой личен опит трябва да си събрал поне 60% от цената кеш и да вземеш заем за доплашане и обзавеждане, иначе месечните вноски са непосилни за дългосрочен период.
138
8
 
6
 
! Отговори
наем/закупуване преди 6 години
Принципно, ако живееш под наем и плащаш наем, който е над 50% от вноска по 10 годишен заем, ако си го купиш това жилище, означава, че по-добре е да купуваш. Това е според мен. Не съм чел нищо по въпроса.
137
1
 
9
 
! Отговори
бахура преди 6 години
До Анонимен 144: Още по-лошо. Като цена на кв/м гаражите са по-скъпи, а и има търсене. Явно и строители и инвеститори са ***.
136
1
 
20
 
! Отговори
бахура преди 6 години
До Анонимен 143 - следователно пазар, движещата му сила е идиотията на купувачите и тежък хайп от брокерите. Всички признаци на класически балон.Апропо, идеален момент за продажба.
135
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бахура 141Тъпо е законодателството - 1 гараж на апартамент, а реално има механизми тази бройка да се намали значително. Търговските обекти в сградите не са обезпечени с парко места. Тези, които поставят изискванията са същите, които обикалят да слагат фишове за неправилно паркиране - все части от "държавната машина".
134
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бахураТака е прав си, обаче има кой да купува и затова надценката е такава. Комбинация от свободен пазар и недалновидни /в по-голямата си част/ купувачи.
133
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 139Това са факти от един кратък период в зората на демокрацията. Тогава един работник взимаше 20$ на месец, сега иска 1000$. Цените на суровините и материалите преди 1990 се определяха от държавата. Тези времена няма да се върнат. Аз гледам настоящето и напред. При свободният пазар принципите са съвсем различни.
132
0
 
14
 
! Отговори
бахура преди 6 години
До бахураЗа гаражите имах предвид, че винаги се строят по-малко, а като крайна цена са по-високи на кв.м. от апартаментите...
131
0
 
20
 
! Отговори
бахура преди 6 години
А тук понеже много се пънат всички как се оценява апартамент... Зарежи заплати, наеми и тем подобни като мерител. Има и по-***. Производствена цена. Масово се строи на 200-250 евро квм. Сложи още 100 отгоре за земята (няма да смятаме гаражи, че ще стане грозно). Така, че от крайната цена да я речем 400е/кв.м. отиваме на едно 1к+, което се разпределя между строител, инвеститор и брокер. Предимно инвеститора облажва. Е то с такъв ROI не работят и наркодилърите бе!!!
130
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Около 1991 години един 10-20 годишен двустаен в Младост/София, струваше около 8-10-12 хиляди долара, ако го продаваш ти самият, като държавата ти го продаваше за около 850-1000 долара. Сега същите тези апартаменти, 26 години по-остарели, се продават по за над 60 хиляди евро. Наеми, вноски, ... какво значение имат в случая?!