Модерни влакове, автоматично движение... Третият метролъч през 2019 г.

Строителството на новата отсечка върви по план
27 фев 2018 16:07, Екип на Investor.bg
65
Модерни влакове, автоматично движение... Третият метролъч през 2019 г.
Снимка: Архив, Булфото

Строителството на първи и втори етап от третата линия на метрото върви по график. В някои участъци има леко изоставане от две-три седмици, но сме приели, че забавяне до един месец за толкова сложен проект с продължителни срокове за строителство е допустимо. Това каза Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" АД, по време на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – Кохезия и свързаност".

Още по темата

Той очаква в края на август догодина първият участък от третата линия да бъде пуснат в експлоатация. Първият влак за новата линия на метрото вече е произведен и в момента текат изпитания, за да бъде сертифициран по българските изисквания. Той ще бъде с опция за автоматично движение. Очаква се през юли в София да пристигнат първите пет влака, поради което тече и интензивно изграждане на метродепо "Земляне", което трябва да ги приеме, каза Братоев.

Светослав Пехливанов, ръководител проект Метродепо "Земляне", каза, че към януари е налице 53% изпълнение на строителството на депото с изградени паркинг, автомивка, бензиностанция и транспортен проход. Започнал е строежът на административна сграда за нуждите на метродепото, а гаражното и ремонтното хале се довършват. Пехливанов очаква до четири месеца то да е готово да приеме доставката на влаковете.

В момента софийското метро разполага с 40 км линии, 22 от които са изградени в предишния програмен период 2013-2017 г. В процес на строеж е третата линия на метрото, която е разделена на три етапа. Първият етап от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село" има 8-километрово трасе и включва 8 метростанции.

Вторият етап от "Овча купел" до Горна баня е с дължина 4 км и ще разполага с 4 метростанции и обща жп и метроспирка в Горна Баня. Строителните работи започнаха през юни-юли миналата година. За третия етап има готов проект, но все още не е осигурено финансиране. По думите на Братоев при наличие на финансиране той може да бъде завършен за около три години.

По думите на ръководителя на "Метрополитен" все повече хора в София възприемат метрото като подходящо за транспортното обслужване. Той посочи, че през 2015 г. метрото в столицата е превозвало 87 млн. пътници, през 2016 г. – 89 млн., а миналата година – 91,8 млн., без да е пуснат нов участък.

В момента 340 000 пътници дневно пътуват с метрото, а до 2020 г. се очаква те да нараснат до 500 000. Според прогнозите след две години дължината на линиите на метрото трябва да достигне 52 км.

Братоев изтъкна и екологичната роля на метрото, като по думите му е регистрирано намаление на вредните газове със 79 000 тона годишно спрямо сценария без метро. С пускането на третата линия намалението трябва да достигне 90 000 тона годишно.

Скоростта на движение на метрото пък е два пъти по-висока спрямо надземния транспорт и автомобилите. Според данни на Братоев средната скорост на придвижване на метрото е 36 до 39 км/ч спрямо 14 км/ч за надземния транспорт и 22 до 24 км/ч за автомобилите.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пореден път се убеждавам, че каквото и да се направи в тази държава, винаги ще има хора, които ще го плюят и няма да са доволни! Така като слушам 50% от хората тук, най-добре нищо да не се прави, за да не се ядосват и да не мрънкат, че уж само това и това се прави и нищо друго!На фора на цялата ни мизерия поне нещичко се прави!Не казвам, че няма нужда от още много други промени, но стига всеки път като се обяви някоя г/д добра новина, да почваме да плюем и да ревем! Ама това си ни еманталитет
18
4
 
8
 
! Отговори
:Д :Д преди 6 години
До АнонименМного правилно :) само .че сайте е пълен с БКПари .... В маслото и в ОГЪНЯ !!!!!! 50 години комунизъм равно на 500 г отодманско :)
17
6
 
4
 
! Отговори
... преди 6 години
Да и после фирими с 0 лева доход.... спират проекти за милиарди ?!?! Един такъв случай беше преди месец ?!?! Е кво праиме + зелени терористи .... Хората разширяват ние сега стоиме .....
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам желание да видя България с магистрали,зали и метрото и след това хората ще станат по-богати. Магистралите ще отпушат всичко и тогава ще се вдигнат доходите.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В същото време директорът на БДЖ - футболистът Владимир Владимиров постига своите успехи. Вашият влак закъснява само със 100 минути, защото няма изправен локомотив и вагони.
14
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четете чешките сайтове - зад Гинка Върбакова и кухата й фирма ИНЕРКОМ, стоят лично премиерът на България Бойко Борисов, любовницата му Цветелина Бориславова и семейният им приятел Делян Пеевски.
13
6
 
17
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
До 1 и 2Я питайте японците дето почнаха метрото докато бацето ви беше още кмет защо така бързо бегаа :) че работех тогава с тях и знам :)
12
0
 
4
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
Къде се произвеждат тези нови влакове ?
11
5
 
14
 
! Отговори
Другомеслещ преди 6 години
Почват се хвалбите, по телевизии, по радиа. Дори и Магарешки с голи гърди. Напред, юруш. А дали народа ще се хване ???
10
4
 
12
 
! Отговори
Razbira4 преди 6 години
Светослав Пехливанов, ръководител проект Метродепо "Земляне", каза, че към януари е налице 53% изпълнение на строителството на депото с изградени паркинг, автомивка, бензиностанция и транспортен проход.Много ми е интересно, на Бензин , дизел или газ се движи метрото. Понеже бензиностанцията е почти изградена.
9
20
 
23
 
! Отговори
българина преди 6 години
всичко което се строи в софия е за сметка на останалата част от страната. искаме референдум за смяна на столицата и разхвърляне всички министерства из областните градове, както и 50 процента от данъците да остават в общините. софия убива България, не е случайно, софия не е България! наистина не е! радикална промяна сега. дано някоя партия го предложи на изборите, ще срине всички стари хиени!
8
9
 
8
 
! Отговори
Богаташ преди 6 години
Ако се ядеше, щеше да е екстра.
7
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво ЕС давали парите, но при БСП дори еврофондовете не се усвояват, даже ни ги спират нацяло!
6
21
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Хората показват на изборите на кой са благодарни вече 10 години - ГЕРБ
5
18
 
12
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Мнозина се кланят на бащицата Б.Б., че "бил построил" нещо, с което хората разполагат от 80-100 години насам....В същото време ни убеждават, колко добре и колко напраднали сме били през соца.....Ти да видиш!
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТРОИ ТОЗИ, КОЙТО ДАВА ПАРИТЕ, Т.Е. ЕВРОСЪЮЗЪТ.БОКО ИШ ФАНДЪКОВА САМО РЕЖАТ ЛЕНТИТЕ.БЛАГОДАРНИ СМЕ НА ЕС.
3
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дано ти плащат да пишеш, иначе ми е жал за тебе , борисов се оказа най-хитриет комунист отвсички в БГ
2
30
 
8
 
! Отговори
Дракона преди 6 години
С бате Бойко тука става като райски кътМагистрали, спортни зали, бесепе ревътИ ето идва Корни Нинова и пред Бойко на коленеИ го хваща с двете си ръце за мадуRite
1
43
 
11
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 6 години
Браво г-н Борисов, поздравления! Продължавайте с отличните резултати!