Погват уличните музиканти! Нови правила: Кой, къде, кога да свири...

Ако своеволничат, подлежат на санкция, която може и да е 100 лева
29 ное 2018 07:10,
73
Погват уличните музиканти! Нови правила: Кой, къде, кога да свири...
Снимка: Pixabay

Всеки град си има дух, а София... тя е особена, строго индивидуална. София е жена със свой собствен характер. Жена, която може да бъде топла, гостоприемна и отворена към своите гости, а може и да е кисела, неотзивчива и студена. Зависи от собствената ти нагласа.

София, обаче, е безспорно динамична, шумна и цветна. И има свое собствено звучене – звучене, което може да бъде чуто зад всеки ъгъл и във всеки подлез. Само с помощта на една единствена разходка из софийските улици можеш да преминеш от френски шансон, изсвирен на акордеон, до интерпретация на популярна рок песен, изпълнена на електрическа китара. И всичко това – на улицата.

Това, обаче, е на път да се промени.

Нова наредба за обществения ред предвижда да се регулира начина, по който уличните музиканти извършват своята дейност. Те ще могат да се изявяват само на специално посочени от районните кметове места и след задължително разрешение. Ако такова липсва, то уличните музиканти подлежат на санкция, която може да достигне 100 лв.

С две думи – край на музикалните изпълнения зад всеки ъгъл и на всяка пейка. А наредбата влиза в сила от 1 декември. Целта й е да се реши проблемът с шума в столицата.

Промените предвиждат и забрана за събирането на парични дарения на места за обществено ползване като улици, булеварди и площади в столицата, като изключения се допускат само за кампании на БЧК. Юридически лица също ще могат да събират дарения, но само след получаване на разрешение. Нарушителите ще бъдат наказвани с глоба от 100 до 300 лв.

Ще бъде регламентирано и извършването на ремонтни дейности. Забранява се извършването на шумни строителни действия като разбиване на бетон, къртене, взривни работи в жилищни зони от 14:00 до 16:00 ч., както и от 22:00 до 8:00 ч.

Изключение ще има само и единствено, ако има издадено разрешително от районния кмет. Забраната няма да важи за общински строителни обекти като изграждането на метрото, например. Глобата за неспазване на забраната ще бъде от 100 до 200 лв. за физически лица и от 200 до 400 за фирми.

Според наредбата на санкции ще подлежат още и шофьори, които са платили за измиване на стъкла докато чакат на кръстовище. Глоба ще има и за самите миячи – от 100 до 300 лв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
18
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Е вярно, учлините музиканти са ни големия проблем в София. Друг нямаме ...
28
2
 
12
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Това дали знаят кой е Вивалди е отделен въпрос, обаче аз също не съм съгласен нереализирали се свирачи, които си личи, че нямат грам талант да окупират някое място и да дрънкат по цял ден звуци, които са дразнещи само като ги чуеш за 30 секунди
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Друг музикант"Почитани" е прекалено силна дума ...
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Друг музикантТочно така е другарю червен каскет, заставаш пред Европарламента с барабани и акордеон и надуваш гайдата , а властите ти се радват и ти пускат парички. Говориш колкото да не заспиш . Може да има уличен музиканти , но на точно определени места от Общината. Мини по бул. Витошка лятно време да чуеш и видиш джангър до небето.
25
3
 
18
 
! Отговори
Друг музикант преди 5 години
До ХахИзлишно е да се пънеш. По-долу прочетох коментарите на 80-те процента. Повечето дори не знаят какво е това, нито кой е Вивалди, камо ли пък да осъзнаят какво представлява едно брилянтно изпълнение и колко години се учи за това. Един даже пита в коя друга европейска столица било така. Ами във всяка всъщност. Градските музиканти са почитани навсякъде освен тук. В няколко държави има дори ден на уличния музикант. Дай на българина ракия. Обичаме културата... и бахура.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Които пее зло не мисли а тези които ходят и предлагат евтини ремонти а после идват още и изнудват да им се плати 10 пъти повече са за погване ама никои не ги закача.
23
2
 
12
 
! Отговори
Просто Човек преди 5 години
Ние не спазваме закони на мафиоти в бронирани коли!Ние не спазваме закони на предатели прогонили 1/3 от народа си зад граница!Ние не спазваме закони на капарирани "законотворци" от олигархията!Ние не спазваме закони на кръвопийци отказващи да се грижат за възрастни и деца!Ние не спазваме законите на мафията, защото не сме мафиоти! Ние сме обикновени хора, опитващи се да оцеляват!
22
1
 
27
 
! Отговори
Хах преди 5 години
В подлеза на СУ има една цигуларка, която изсвири 4 сезона на Вивалди брилянтно. Даже закъснях малко да остана да слушам. На такива хора трябва да се дава възможност да показват таланта си.
21
4
 
24
 
! Отговори
Друг музикант преди 5 години
Силата на звука на един музикант с китара например на един метър от него е около 80 dB, което е по-тихо от трафика на площад Македония. На няколко метра от музиканта не се чува нищо. Всеки автомобил е по-шумен от музикантите. Всеки клаксон е около 100-110 dB. Музикантите са цветът на един град. Не ставайте далтонисти само за да демонстрирате излишна дейност.
20
1
 
23
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Сигурно след налагане на глобата, инспектора ще седи и чака да се съберат парите в шапката на музиканта за да ги вземе
19
3
 
15
 
! Отговори
Музикант преди 5 години
Ние сме хора на изкуството! Ние партийни закони не спазваме!По принцип, не спазваме закони и правила създадени от престъпници, които се мислят над закона. Ние не спазваме закони и правила на овластени Доказани престъпници, които не могат да играят по собствените си правила! Държава =мафия!
18
0
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Кога ще погнат бандите представящи се за майстори на покриви !Обраха ме посред бял ден в София и според прокурора нямало престъпление. Защото те си искали Аз съм давал.
17
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарите червени каскети си искат *** , която беше по време на соца. Всеки да си прави каквото иска . По подлезите свирят фалшиво едни пияници и всички трябва да ги търпим. София е Европейска столица , а не с. Правец на Тодор Живков селото.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей сега вече ми се струва, че пияният и дрогиран убиец московски, превъплътил се в банкер ще влезе в затвора.
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МаринАбе, я се скрий. Ти знаеш ли, че работя на място, дето ВСЕКИ ДЕН, ПО ЦЯЛ ДЕН се редува един черен гайдар, а после друг с акордеон! Как се чувстваме, идва ли ти в кратуната? А живеещите в съседство? Деца, стари хора, почиващи след нощна смяна?????
14
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не проумявам какво толкова им пречат хората, но и има частичен резон. Представете си да работите в някой подлез и до вас всеки ден да ви дрънкат шансони (или каквото и да било). Иначе за преминаващите не е особен проблем. Минеш, надуят ти главата (ако не те кефи) за 10-20 секунди и си заминеш.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно!
12
8
 
20
 
! Отговори
Марин преди 5 години
Оставете хората на искуството намира.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен: преди 5 години
до Иван,, Ами излез и ти и дрънкай,, Това лие най ваният проблем, Уличните музиканти ?
10
2
 
24
 
! Отговори
Един от село преди 5 години
Ще вземат на носия цървулите.Това ще донесе много приход в хазната и ще живеем вече ухолно.