София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани

Той ще бъде в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша"
Обновена: 19 дек 2018 15:31 | 19 дек 2018 13:30,
214
София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани
Снимка: архив, Булфото

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша" в София, съобщи столичният главен архитект Здравко Здравков по време на семинар за бюджета на общината за 2019 г.

Това е зоната на бившите индустриални предприятия, където се намира "Хлебозавода", в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

Там ще започне застрояването на нов квартал, като могат да се построят жилища за 12 000 души. В момента се подготвя 3D модел на новия квартал.

Главният архитект на София смята, че тази бивша производствена зона може да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в София.

"Работим заедно със собствениците на терени там, за да изберем правилният микс от фукнции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градни, пешеходни и вело връзки с Южния парк и Борисовата градина. Целта е да не се допускат грешки като с "Полигона", където работят 20 000 души, а живеят само 2000", посочи Здравков.

"Знаете претоварванията, които стават на "Цариградско шосе" вследствие на пренасяне на огромни групи от хора, които се преместват от кварталите, които служат само за спане до местата където отиват да работят. Така че тука задачата ни като архитекти и урбанисти е да не допуснем подобни монофункционални зони да се създават", допълни той.

През януари догодина предстои и обсъждането на наредба за градската среда, която ще включва изисквания за цветовете и оформянето на фасадите из София.

Идеята е да не се допуска саниране на парче и разнообразие от шлайфан или щампован бетон пред новите сгради.

Подробните устройствени планове на кварталите "Дружба" 2, "Мусагеница", "Люлин" 1 и на булевард "Сливница" също ще бъдат завършени догодина.

Ще бъде готов и планът за велосипедна и пешеходна връзка по трасето на бившата жп линия от гара "Пионер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
25
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 5 години
такъв леж е тая държава че не е истина ! строят където им падне , когато им падне ....крадат общински и държавни земи да строят ....никви закони , никви скрупули нема на тоя териотрия ! само корупция и далавери ..... страшно е ! такова чудо като последните няколко 4-5 години никога не е било ....
43
3
 
13
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 38Точно :) А и ще можеш да правиш перде-кириз като се чукат съседите, както и да прескачаш направо в твоя блок от съседния, ако ти си бил при някоя кръшна женена мома от отсрещния блок :)))
42
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съберете цяла България в София.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези райони са пропусклива почва, т.е. стават само за къща с дворно място, иначе пропадат. Ако са ставали за масово строителство, навремето въртоглавите да си ги направили вилни зони. А имаше голямо търсене и желание за вила. Зимният дворец добре ще го укрепиха, че беше тръгнал.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ландшафтен архитектЯвно по себе си съдиш!
39
12
 
7
 
! Отговори
Червен екоактивист преди 5 години
Да много е лошо да се строи, много е лошо града ни да се развива, трябва да не правим нищо, ако ще панелките да започнат да се разпадат върху *** ни тикви, нищо няма да правим - разрухата е правилния избор!
38
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На София не й трябват нови квартали, но има много пари да се перат.
37
3
 
14
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До ЖоТочно! Купиха. С истински пари и продължават да си харчат. А софийски и местни мутробизнесмени придобиват с приватизация, заменки, укрепване, смесени дружества с общината и т.н. Сега си внасят и роби.
36
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София половината прозорци на блоковете не светят, необитаеми жилища колкото искаш... Интересно откъде ще намерят хора за тоя нов квартал, че то и селяни не останаха, за да идват насам... По провинцията е само старци и баби и ром до рома, мила моя м..йно льо.
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРЯБВА ДА СЕ ЗАСТРОЯТ ВСИЧКИ МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВО. ТАКА ЩЕ СИ СЕДИТЕ НА ТЕРАСАТА И ЩЕ ИГРАЕТЕ КАРТИ СЪС СЪСЕДА ОТ НАСРЕЩНИЯ БЛОК. УДОБНО И ПРАКТИЧНО.
34
6
 
28
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До ПомняНЕ ПОМНИШ добре!При Живков часната собственост се събаряше без да се иске мнението на хората. Чувал ли си термина "отчуждаване" в полза на държавата. На собствениците плащаха някакви мизерни пари "по държавна оценка", а не по пазарни цени. Така имоти в идеалния център ставаха собственост на "отговорни другари".
33
1
 
14
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До ВасилевСеляни прости не могат да строят индустриални заводи, защото не знаят какво да ги правят!Селяните прости построиха магистрали и пътища и сега чакат да дойде някой друг да им построи заводите и фабриките около магистралите и пътищата!!!Идва аутсорсинга , строи и фърля жълти стотинки за квалифициран труд!!!Селяни прости, наистина ли се толкова прости!!!???Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
32
17
 
10
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До БГ ЧерномориеВие сте под руско робство. Навсякъде по Черноморието магазините са с табели на руски език. Руснаците ви купиха. Как търпите това?
31
3
 
21
 
! Отговори
БГ Черноморие преди 5 години
Окрадените хотели по морето от софийските бандити да бъдат приватизирани и върнати на местните хора, които са си дали живота за комплексите от Русалка до ММЦ Приморско. Туй барбар с инфраструктурата. Стига са ни мъчили тия мерзавци! Автономия за БГ Черноморието - отделен бюджет, полиция и институции само за нас!
30
5
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Индустриални заводи строите ли селяни прости???Агент Мич Маккензи!ЦРУ!!!
29
5
 
14
 
! Отговори
Помня преди 5 години
До Анонимен 18 Прав си. При Живков в градовете имаше стотици стари жилища за събаряне , ама не. Ние ще строим панелки на гола поляна , а на около пасят овчици.
28
1
 
25
 
! Отговори
Кралете на Бетоня преди 5 години
Какви градинки беее, полянки ... бой с бетоновоза, това дървета паркове ... инфруструктура ... тревички ... бетонирай смелохората лапат апартаменти като топъл хляб ... бетонирай смелосега бетонираш, после плащат данъци... от градинки данъци няма, само разходи ...бетонирай смело
27
9
 
18
 
! Отговори
БГ Черноморие преди 5 години
Свобода за Черноморската република. Не искаме да сме под софийско робство. Мастити отвратителни шопи идват и заграбват ресурсите ни. Марш от тук, диви селляни, отивайте си у радомирско и трънско!
26
0
 
16
 
! Отговори
архитект преди 5 години
Давайте повече и по-гъсто населени квартали около центъра, така се печели най-много.
25
6
 
21
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Ей този Фандъкова не се спря да строи. Какво бе това строителство , какво бе това чудо ? Боко и той. Промени държавата. Да ги свалим.. Оставка ! Оставка !