Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г.

Идват избори, възможни са нови атака, категоричен президентът
Обновена: 13 фев 2019 14:24 | 13 фев 2019 10:35,
450
Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г.
Снимка: архив "Булфото"

Президентът Росен Плевнелиев обяви с "много голяма вероятност", че руските хакери Fancy Bear, свързани с руското военно разузнаване, стоят зад мащабната атака срещу всички български институции по време на изборите преди 4 г.

Още по темата

"През 2015 г. по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите. Президентската институция, министерския съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах моментално. Поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване и сътрудничество с всички партньорски служби в рамките на НАТО и Европейския съюз да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, които аз съм прочел - и от български, и от международни партньорски служби, можем да кажем, че зад кибератаката стоеше групата Sofacy или Fancy Bear, която се свързва с руските спец служби, руското военно разузнаване. Същата тази група, за която има големи съмнения, че участва и в манипулиране на избори в САЩ, и в открадването на личните данни от Бундестага и немските депутати", заяви Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

Възможно ли е да има външна намеса по време на изборите през 2019 г., възможно ли е затова да е "претоплен" и случаят "Гебрев" - защото ще има избори не само в България, но и в цяла Европа?

"Възможно е. Ето, че отново се намираме във фазата на съмнение. Народът е казал  - риба се лови в мътна вода. Когато има мътна вода, всеки се опитва. Например, бъдещите губещи в едни кметски избори ще кажат: "Те, бяха манипулирани. Русия го направи. Или обратното. Затова отново всички институции, всички заедно, знаейки, че има съмнения, знаейки, че ние бяхме атакувани в ден на избори, трябва да реагират. Добре де, но къде сме 4 години по-късно? Не вярвам в инсинуации, че те са заложници и не реагират затова. Въпросът е в ефективността на българските институции. Наистина ли винаги трябва да действаме в последния момент? Наистина ли първа някой трябва да ни атакува, да повреди сайтовете, да провали изборите, за да разберем какво се случва? Искаме ли още веднъж да имаме Костинборд - още една изборна манипулаия пред очите на целия български народ? Институциите трябва да могат обективно и превантивно да реагират. Това, което правят англичаните. Би трябвало да се поучим от тях или заедно с тях да реагираме, за да сме полезни на българските граждани, а не само да витае тази фаза на съмнения и притеснения", заяви още Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ДНЕС АКО НЯКОЙ СЛУЧАЕН ВЛЕЗЕ, ДА НЕ ПОМИСЛИ, Ч ЕТОВА ТУК СА НАРОДНАТА ДУМА? ТОВА СА ПЛАТЕНИ РУБЛАДЖИИ ТУКА И ТО НА ИЗБОРИ СЕ ВИЖДА!КОЛКОТО И ДА ЛАЕТЕ, НЯМА ДА СИ ПОСТИГНЕТЕ ЗАДАЧАТА, А СЛЕД ТОВА ЩЕ ИМА УВОЛНЕНИЯ...КАТО ВИ ГЛЕДАМ КВИ СТЕ БЕЗДАРНИ, РЕШЕТНИКОВ ВСИЧКИ ВИ ЩЕ УВОЛНИ!
212
4
 
33
 
! Отговори
сиромах преди 5 години
Едва ли в цялата ни държава може да се намери по елементарен човек от др.Банев!То бива бива фантазии ама чак пък толкова не бива и му препоръчвам да се насочи къ писането на фантастични романи!Алооо абе за какви атаки говориш след като много добре знаеш възможностите на твоят съпартиец Цецо дългите уши?Няма човек и организация дето да може да го надмине по кибер,кимер и всякакви друуги въздействия върху изборни резултати!!
211
5
 
32
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НА ТАЯ СНИМКА РОСКО ИЗГЛЕЖДА СЯКАШ САМ ЩЕ НАПАДНЕ КРЕМЪЛ;ВЗЕМИ С ТЕБЕ НЯКОЙ БЕ РОСКО - САЩ МОЖЕ БИ
210
2
 
28
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Наистина ли първа някой трябва да ни атакува, да повреди сайтовете - ХАХАХАХАХАХАНЯМА НУЖДА ОТ РУСКА АТАКА БЕ РОСКО, САЙТОВЕТЕ САМИ СЕ ПОВРЕЖДАТ, Я ЗА 2 Я ЗА ПОВЕЧЕ СЕДМИЦИ......ПОСЛЕ БОРИСОВ ИМ ДАВА ПРЕМИИ;РОСКО ТИ ДА НЕ ТВЪРДИШ ЧЕ БОРИСОВ ИГРАЕ С РУСИЯ.....
209
1
 
24
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Въпросът е в ефективността на българските институции - Е ТОЧНО ТУКА ОТГОВОРА Е ЯСЕН:ГОООООЛЯМА КРЪГЛА НУЛА
208
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е герой за Адкисън - щуро ще го изиграе !!
207
1
 
23
 
! Отговори
extremist преди 5 години
МИ РОСКО ТО НАШТЕ ЕЛЕКТРОННИ ИНСТИТУЦИИ САМИ СЕ СРИВАТ....БЕЗ РУСКА ПОМОЩ
206
1
 
8
 
! Отговори
ТЪЙЙЙ ЛИ преди 5 години
До бай ганюВЕрно ли??? Айде пак, но по-кротко, а?
205
4
 
19
 
! Отговори
123 преди 5 години
мда ,,ние сме една кръв и вяра с руснаците,,явно плевнята е купена от САЩ....
204
4
 
26
 
! Отговори
11111 преди 5 години
Плевнелиев още ли продължава да бълва мъдрости.Защо му давате ТРИБУНА въобще.Той 5 години имаше възможност да говори, достатъчно го слушахме.
203
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г."---И Роско, като "институция" беше атакуван и хакерът му стои вътре от 2015-та.Затова е убеден. :)
202
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, Боко нещо го нЕма по новините, бе! Да не би пак нещо, я кръвното, я маясъла ... :)
201
6
 
22
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г.---------------Хипотетично да допуснем, че твърдението на Роско /комсомолският секретар/ е вярно! ***, г-нченцето хартиен инж. Плевньо къде и кава е защитата ви от подобни външни / може и да не е единсв. от Русия/ атаки? Роско реве като момиченце за розовите си фиби и панделки!
200
5
 
33
 
! Отговори
чичо-дядко преди 5 години
и за последно... я всички защитници на това недоразумение много моля да се поинтересуват какъв беше той по татово време (ако не знаете, попитайте бащите си как се става комсомолски секретар на ВУЗ по това време), а след това с какви пари замина за Германия. И... как "плащаше" на българските строители там ;)
199
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските хакери подмениха изображението на "Наш'те планини зелени" с "Colorado mountains" по време на онова новогодишно обръщаение. Ей ***, гледай се жената във ВМА, да не я блъснат при поредното нарушение!
198
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше извършена кибератака на чувалите с бюлетини и протоколи,а познай от кого!
197
3
 
24
 
! Отговори
чичо-дядко преди 5 години
До бай ***: Бай *** (както правилно се пише и произнася на Български език), я... кажи какво стана с биологичното оръжие на Саддам Хюсеин (или... по америкнаски му казват "петрол", защото друго не намериха). Една Империя се държи по имперски (справка още от древна Персия, после Рим и т.н. та до наши дни), не е лошо да почетеш малко, да се пообразоваш. Та... западното разузнаване е честно, пък източното - не?! Ми... еднакви са човек :) няма разлика, всяка империя си гледа келепира ;)
196
32
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
така е русия не гради и не дава тя само руши когато западното разузнаване говори и боговете мълчат
195
13
 
27
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Все си мисля иправя сравнение като гледам действията на Президента Плевнелиев и Президента Радев, дали в сегашната ситуация Плевнелиев щепе да наложи вето над същите несправедливи и лобистки закони, които внесоха ГЕРБ???Никога!!!А знаете ли защо, защото хибридните плъхове са на каишка, а асовете летци са в небето и над тях е само Вселенския Разум!Агент Дуейн Харпър!ЦРУ!!!
194
26
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Къде отивате селяни прости???Помпейо щял да пляска Меркел по бялото дупе, че иска да вкарва руска газ в Европа???Велики и всемогъщи са англоскасонските корпорации и банки!Всички ще лазете на колене и ще се молете на англоскасонския Бог, да ви изцери русофолските бясове, които вече повече от 70 години вилнеят в българската държава!!!Агент Люк Джарвис!ЦРУ!!!