София девета в Европа по поскъпване на жилищата, скокът – 9.6%

На 19-о място сме в световен аспект по ръст на цените на имотите
Обновена: 15 окт 2019 08:59 | 15 окт 2019 08:58,
34
София девета в Европа по поскъпване на жилищата, скокът – 9.6%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столицата се нарежда на 19-о място в света по ръст на цените на жилищата и девето в Европа, сочи индексът на консултантката компания Knight Frank за второто тримесечие на годината.

С 9.6% на годишна основа са се повишили цените на жилищата в София. Това поставя столицата след Утрехт в Холандия и преди френския град Лион в класацията на Knight Frank, която включва 150 града в света.

Общо цените на жилищата в изследваните градове са нараснали средно с 3,5% през второто тримесечие на годината. Най-бързо растящият жилищен пазар в света е бил китайският град Сиан, където цените на жилищните имоти са се увеличили с 25,1%. Десетката се допълва от Будапеща (24,2%), Хидерабад (18,3%), Ахмедабад (15,3%), Ухан (14,6%), Санкт Петербург (14,6%), Порто (13,6%), Чунцин (12,1%), Загреб (11,4%) и Атина (11,2%).

Още по темата

На другия полюс е Сидни, където цените на жилищата са намалели с 9,4%. Следват Дубай със спад от 9,3%, Мелбърн (-7,8%), Абу Даби (-7,5%), Делхи (-7,1%), Йерусалим (-5,5%), Дарвин (-5%), Ванкувър (-4,9%) и Абърдийн (-4,8%).

Общо в 80% от градовете, включени в индекса на Knight Frank, цените на жилищата са нараснали през 12-те месеца до второто тримесечие, като повишението на нововъзникващите пазари достига 5,9%, а на развитите пазари – 2%.

Като цяло индексът продължава да отчита по-нисък среден ръст спрямо върховото равнище от 6,7% в края на 2016 г. Knight Frank отбелязва, че растящата икономическа несигурност, политическите кризи и безпокойството за достъпността на жилищата понижават нагласите на основните жилищни пазари.

В Европа цените на жилищата в Порто, Загреб и Атина  растат от ниска база и продължават да са под върховото им равнище преди финансовата криза. Knight Frank отбелязва растящата пропаст между градове в една и съща страна. Например, цените на жилищата в Уелингтън, Нова Зеландия, са нараснали с 9,1% на годишна основа, докато в Оукланд са намалели с 2,9%. Жилищата в Отава са поскъпнали с 6,3%, докато във Ванкувър са поевтинели с 4,9%. В Лион цените на жилищата са се повишили с 9,2% на годишна основа, а в Марсилия са нараснали само с 0,3%. Във Финикс жилищата са поскъпнали с 5,8%, а в Сиатъл са намалели с 1,3%.

"Състоянието на местната икономика, противоположните пазарни цикли и в някои случаи по-затегнатите регулации на имотния пазар са факторите за тези различия. Редица големи градове се озовават на дъното на индекса през това тримесечие, включително Лондон, Ню Йорк, Оукланд, Рим, Дубай и Сидни", казва Кейт Евърет-Алън, ръководител на изследванията на жилищните пазари в света в Knight Frank.

"В много от тези градове секторът на луксозните имоти продължава да изпреварва традиционния пазар, а в други анализът на движението на цените през последното тримесечие показва, че темпът на понижаване започва да се забавя", допълва тя.

"Освен холандските градове, които се възстановяват след рязък спад през 2012 г., останалите пазари растат от ниска база и в редица случаи недостатъчното предлагане през последните години подлага на натиск цените, тъй като търсенето се засилва", отбелязва Евърет-Алън.

Oще икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Иии преди 4 години
Аз ако имам пари ще си купя в Лион, а не у Софето. Много балъци ама скоро ще има пук. Надявам се държавата да даде Акъ 16 на всички строители дето сега се мотат, за да не плащат данъци и ще видим хубави промоции.
29
1
 
6
 
! Отговори
Инвеститор-посредник преди 4 години
Реалните инвеститори на новите сгради са купувачите на зелено, които рискуват собствения натрупан капитал. Накрая ще има скубане на коси от страна на купувачите на зелено. Тръгне ли забавяне на плащане на вноските на зелело поради обща финансова криза и съкратени служители, ще се забави и строителството, което носи риск от незавършване му.
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е третата демократична строителна вълна и по правило ще бъде унищожителна като цунами. Изоставените строежи от първата / до 1996/ и втората / до 2008/ са нищо в сравнение с предстоящия погром. Късата памет, нулевата финансова грамотност, вродената простотия и алчност, ще доведат до голям рев и скубане на косите от страна на строители и инвеститори. Има цикличност на активите, запомнете го и приемете загубите достойно.
27
0
 
5
 
! Отговори
До Обеснявам преди 4 години
Ясно!Значи очакваме пренасищане!
26
0
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Стига с тези програмисти, ревльо. Увеличим ли данъците, ще хукнат в чужбина.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изпадат в паника вече и започват платените статии на брокерски и строителни фирми.
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ай ТиАми то заради програмистите са толкова високи цените на апартаментите. Те имат пари и не се пазарят много и натискат цените на горе. И за нормалните хора няма евтини апартаменти. Аз смятам ,че трябва да им се вдигнат данаците на програмистите за да се изравнят шансовете.
23
0
 
12
 
! Отговори
Обеснявам преди 4 години
Не всички бягат извън държавата, а търсят работа тук. И къде човек може да се намери работа, освен в по-големия град. Предстои пренасищане със свободни жилища. Търсенето определя цената. След като драстично намаля потокът от по-малките градове и села, няма как това да не се отрази на пазара. Има "хора" които изкупуват на килограм, но и това ще спре, защото няма да има търсене.
22
0
 
6
 
! Отговори
До Балкански тарикат преди 4 години
До Балкански тарикатМного точно и ясно казано !!!!
21
1
 
19
 
! Отговори
Балкански тарикат преди 4 години
На какво отгоре???В страната рекордьор по застаряване на населението-старците *** като мухи,следователно много имоти остават празни...Младите продават, де що имат като наследство и бягат по читавите държави!Инфраструктурата-плачевна...Здравеопазването-трагично...Корупцията-сериозна...Образованието-ниско.Макроикономическото положение-безперспективно.А обяснете сега!
20
3
 
15
 
! Отговори
по-спокойно преди 4 години
Предлагам да изгоним всички врагове на народа - работодателите и програмистите, заедно с кол центристите. Тогава мисля, че ще е краят на България. :) Фактът е, че недвижимите имоти стимулират икономиката, каквото и да се говори. Че скъпо е - скъпо е. Но преди 20 години да си закупиш жилище е било още по-трудно от сега. Пазарът трябва да се балансира, малко попрекалиха с цените. Не могат всички във WMWARE да работят. И не всички програмисти са с над 5000 лв заплата.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е да има ръст. В София последните 12 години навлязоха стотици нови международни компании и ръстът на заплатите е огромен. Говорим за квалифициран труд, не за заплати от рода на 1000лв.. Нормално е при семеен доход 5-6-10к лв. да се купи жилище. В кол център с 2 езика плащат 3500лв.. За IT сектора да не говорим- при нас Junior-и на 22 години са с начални заплати 2500лв.. Такива хора в София има поне 200-300к. Те купуват. Аз не съм от тях- имам 3 наследствени жилища и не смятам да купувам
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21=======Каква провинция може да има на територия 700 км по диагонал, където всички са роднини ?
17
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чуя софия и ми се гади, драйфа ми се. Ит там минавам само транзит и по принуждение понеже няма летище в северозапада.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
населението намалява прогресивно, строежите се увеличават двойно и тройно - как става ?
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На фона на все по-мобилният и динамичен свят, да си купиш апартамент построен през 60-70 те години на миналия век за 1'200-1'500 евро с ипотечен кредит за 30 години, ми се вижда налудничаво....
14
0
 
25
 
! Отговори
стр. инженер преди 4 години
Колеги строители/за новото строителство/, дайте го по-скромно в стремежа Ви за голяма/не, огромна/печалба! То бива, бива, но това е...!!!! Брокери, спрете да цитирате непрекъснато: Цените се определят от голямото търсене..! 50-60 годишни панелки да продавате по 1000-1500 Э. За Бога братя, не купувайте.......!
13
7
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До 13За 2500 евро на Ривиерата можеш да си купиш само една сладоледна количка и да продаваш на хлапетата, може и да спечелиш някое и друго евро
12
17
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Балонаджиите още от 2009 чакат да се спука балона и цените да паднат и все си повтарят мантрата, че още малко остава, ама нещо не им се получава. Дори в разгара на кризата 2009 до МОЛ София се продаваха офици в една синя сграда и бяха по 3000 евро квадрата. И си седяха към половин година и накрая всички бяха изкупени. А вие си чакайте разни балони да се пукат
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ситуацията от 2008 година се повтаря. Бум на имотите, бум на раздаване на кредити и накрая бум балона, гърмежи на банки, криза, фалити и безработица. Ако имате какво да продавате сега е момента.