НПО: Държавата иска да ограничи тротинентките

Има натиск срещу този вид еко транспорт, смятат почитателите им
13 ное 2019 11:11,
52

Задължителни каски, не повече от 25 километра в час и забрана за движение по тротоарите. Това са част от предложените нови правила за движение на електрическите тротинетки. Промените по един или друг начин ще засегнат и велосипедистите.
Още по темата

Ще заработят ли новите правила и защо от някои неправителствени организаци смятат, че част от предложенията не са ефективни?

"Не ни удовлетворява желанието на държавата да ограничи този нов вид екологичен транспорт - това се състои в ограничението на броя на тротинетките за споделено пътуване", коментира председателят на Българската асоциация на електромобилност Владислав Стоицов в "България сутрин".

По думите му контролът за използването на тези тротинетки се размива, защото спрямо предложенията, ако се движиш по велоалея и си в нарушение, ще те санкционира общинска полиция, а ако се движиш най-вдясно на пътя и нарушаваш правилата, ще бъдеш санкциониран от КАТ.

Другото предложение, срещу което се борят от Асоциацията за електромобилност, е задължителното носене на каска.

"Ние винаги препоръчваме използването на каска, но това не трябва да бъде изискване в закона. Когато се движи водач с каска, автомобилите се движат по-близо за него. Също така това е средство за градска мобилност. Използваш тази тротинетка от точка А до точка Б. Не може да се ограничи това нещо", допълни Стоицов.

Предлага се каските да станат задължителни и за велосипедистите.

"Каските не бива да бъдат задължителни и никъде в Европа не са, тъй като е много по-добре животът на велосипедиста да бъде опазван чрез по-безопасни улици, ограничаване на скоростта на автомобилите и изграждане на велосипедна инфраструктура", коментира Радост Петрова от сдружение Велоеволюция пред Bulgaria ON AIR.

Според нея законодателят има предвид софийските условия и законовото изискване, както е формулирано в момента, предполага, че то няма да се спазва навсякъде.

Тя обясни, че има изследвания, че законовото задължение за носене на каски не носи повече безопасност за велосипедистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
15
 
5
 
! Отговори
Село 2019година преди 4 години
Мозък ви липсва в изобилие. София = Селяндурщинна оставена на безхаберни умственно изостанали управници и крадци в продалжение на деситилетие .2019 година в Лондон тротинетките хвърчат с 50кмч.!!До кога ще ви дишам изгорелите газове от вашите превозни средства !! - Без изключение всички превозни средства с "АУСПУСИ" да бъдат в кабината на водача , а не от вън !! Вие сте потенциални убиийци на "Белите ми Дробове"И не забравяйте да си слагате каските когато карате автомобил , камион и рейс
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е като електронните цигари , натискът е огоромен , ще се появяват и по нови неща но хората които контролират старите :петрола , тютюна и т.н са още живи и ще си останат живи , докато не се появи поколение на което да му писне . Великобритания трябва да се нападне веднага да се осовободи Шотландия и Северна Ирландия , Уелс да си берат теглото и ще видите как ще се наредят нещата , Наполеон и Хитлер са рожби на Англия
23
1
 
2
 
! Отговори
lio преди 4 години
До Не е само в БългарияОтговори си сам
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НПО-та се притеснили че ще им секне бизнеса заради каски-повече сигурност. Не им пука за човешкия живот, а за провалените бъдещи печалби
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тротинетка е много по-пасно поради това, че не е толкова стабилна и маневрена като велосипед и ускорява зверски, в неправилните ръце си е направо опасна. Поради това, не трябва да попада в неопитни ръце и каската е задължителна освен ако не искаш да си размажеш мозъка на паветата. Който много знае да дойде да му дам да вземе един завой в трафика.
20
2
 
8
 
! Отговори
Нещо преди 4 години
някои неща се премълчават. В скандинавските страни каските за деца до 12г са задължителни. Без значение дали ги возят на велосипедите или те карат. При липса на такава, глобата за родителите е доста солена, Даже и за техния стандарт.
19
6
 
4
 
! Отговори
Не е само в България преди 4 години
Натиск срещу тротинетките има в целия ЕС. - Не разбирам защо?
18
0
 
12
 
! Отговори
,./ преди 4 години
Вчера сутринта,на оживен булевард във Варна,един *** возеше дете с ел тротинетка на възраст около 4г.в час пик.На него нищо лошо не може да му се случи,той явно така си мисли,но като вземат да ги газят по улиците,ще видим..И като слушам,Германия,Франция....абе хора с кого сте тръгнали да се сравнявате
17
9
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Колелета и тротинетки да не се допускат на пътя. Да си карат в парковете
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От нпо-то са прави
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При замърсяването на въздуха в големите градове с подобен транспорт до работа ще се обгазил хубаво, а дрехите ти ще се "парфюмират" идеално. А зимата със снега или при дъжд в какво състояние ще стигнеш от точка А до точка Б? Нито е сигурен, нито е транспорт. Някой си продава стоката, без да го е еня за сигурността
14
4
 
18
 
! Отговори
мак преди 4 години
Велоалеите са малко, хората ще карат по платната, ще създават опасни ситуации, ще дишат мръсен въздух, или по тротоарите, а пешеходците ще трябва постоянно да се оглеждат, дали не наближава арогантен еко с тротинетка, за да не го блъсне, нали трябва да му се даде път, щото бърза. Общо взето каруцата е пред коня, първо навлизат тротинетките, а за места за каране ще се мисли по-късно.
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е " превозно средство" убиец! Прав ако се удариш в нещо Гаранция че ще се размажеш! 20 км не са за подценяване изобщо!!!! Могат да се карат на определени места.Но в градски условия е изключено!
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде по света са въвели или въвеждат правила за тротинетките и само някой от онези 80% може да нарича правилата ограничаване.
11
8
 
8
 
! Отговори
Хюго Бод преди 4 години
Поредното НПО. Това веле е отдавна *** дума. А в Швейцария има и гражданска за велодиюефоте. И кма държави , където кадките са задължителни.
10
7
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 10Защото си конспиратор със скучен живот? :D
9
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ба му и екокрейтените. Начи той може да не се пази и да кара без каска, а за да опазим драгоценния му екоживот трябва три тона железо с 500 коня да ги ограничим на 30 км/ч? Пълна забрана за колела и тем-подобни, за тех има градинки
8
12
 
13
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 6Тротинетките се движат с 25 макс. С колелото можеш да вдигнеш повече. Каски там не са били задължителни никога. Сега се появиха лошите тротинетки и почнаха да търсят начин да ги разкарат ... Това е проблема. По тази логика колите без AirBag трябва да се спрат от движение?
7
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ограничаване, трябва пълна забрана на обществени пътища.
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бау"Каските трябва да са личен избор."А тогава защо каски за мотопедите? А за моторите защо? А за колите - защо колани?!?!? По твоята логика се движим.Но падайте, цепете си главите и после нека някой друг ви е виновен - общината, че направила бордюр там, шофьора на колата че не е успял да ви избегне, производителя на тротинетката, че нямали сцепление гумите... На *** винаги космоса ще му е крив.