Поклон пред жертвите на комунизма! Стотици сведоха глава

На 1 февруари се навършват 75 години от масовите убийства на Народния съд
719

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Денят на почит към жертвите на комунистическия режим бе отбелязан днес с панихида пред мемориала на жертвите до Националния дворец на културата. На тази дата се навършват 75 години от най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици, наречено "Народен съд".
Още по темата

За да почетат паметта на загиналите пред мемориалната плоча на жертвите на комунизма се събраха десетки граждани – близки на потърпевшите, както и хора, непримирими с масовото избиване на българи заради различната им политическа позиция.

В тяхна памет бяха поднесени венци и цветя.

Роднини на попадналите в безкрайния списък на безследно изчезналите сведоха глава пред спомена за тях и изразиха надежда никога повече българи да не се изправят срещу свои сънародници.

"Била съм най-потърпевша, защото, въпреки че татко е спасил евреите и помагал на всички, минава Добри Терпешев и разпорежда да ги разстрелят наред. И е обидно за това, че ние сме деца на родолюбиви българи, а в действителност изплащаме невинни грехове", каза участничка в церемонията пред БНР.

"Тези хора са загинали с надежда да има друга България. Освен това аз помня чувството, липса на свобода", каза присъстващ мъж.

"Всички тези жертви са от българи. И аз мисля, че още всъщност няма осъзнаване на това, което се е случило и затова не може да има истинска прошка", добави друг.

На церемонията присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя призова да помним историята и изрази задоволство, че вече учениците в 10-и клас учат за комунистическия режим.

"И днес има хора, и то сравнително млади хора, които мислят, че Народният съд е бил необходим за времето си. Затова е необходимо, даже жизнено важно, на тази дата тук винаги да се събират хора. Да помнят, да не спират да разясняват. Вечна памет на жертвите", каза тя в речта си.

Денят за почит на жертвите на комунизма - 1 февруари, се отбелязва в България за 10-а поредна година, след като бе учредена по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


719
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
433
1
 
3
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
--и човекът да намери зад открехнатите двери мъртви старите химери на бездушния закон.Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,вий - развихрени предтечи на безоблачните дни!С буря, мълния и грохот възвестете гордий поход на възбунените роби, на червените вълни!И когато сетний камък на обгърнатия в пламък и разруха древен замък се отрони в пепелта,вий слезнете от конете и земята целунете -възцарете вечна обич, вечна правда над света.=
432
2
 
3
 
! Отговори
Pomne6t преди 4 години
Мразим нацизма,фашизма,целия свят осъди фашизма,сега се опитвате отново да ни го пробутате
431
3
 
6
 
! Отговори
Ко стаа, бе?! преди 4 години
524, 525, 527, 530 от сутринта се дере да пее революционни песни и съветски балади, друг крещи "Ние сме на всеки километър!", а днешният празник е на един точно определен вид индивиди! Да не би по случай празника всички те да са решили да се запишат в партията на "Бандера роса"-та?С праздником, товарищи!
430
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя народен съд не е бил справедлив за всички - в онова смутно времено в интерес на истината трябва да се каже че причината епостоянното избиване на земеделци комунисти и интелигенти в периода 23 - 44 годинабез съд и присъда - на практика гражданска войнанима някой е съдил гео милев , йосиф хербсти хиляди други замъкнати одушени хвърленив изоставени мини- става дума и за офицери от БЗНСхора които са преживели първа световна с рани - изтрепани от тунея.дците на кобургитепо -полека
429
4
 
10
 
! Отговори
НеРазбрал преди 4 години
Почитаме жертвите, а кога ще има съд, за виновниците? Никога да не забравяме, че синовете и внуците, на виновниците, сега управляват! Поредната гавра с народа!
428
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трийсет години след онези 45 все още ни ръководят комунисти!Всички в парламента са комунисти или техни наследници-ФАКТ!
427
11
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 532 преди 4 години
Скоро ще видиш кои сме ние................ние сме на всеки километър!!!
426
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Никога няма да се предaдем , никога!!!"Кои сте вие бе тавариш?
425
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъм няма да има, но борбата за социална справедливост ще продължи винаги!!И капитализмът няма да е вечен, сигурен съм!!Никога няма да се предaдем , никога!!!
424
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме на всеки километър, ако трябва ще водим партизанска война с гадните капиталистически експолататори и алчните БГ-работодатели!!Но никога няма да се преддем , никога!!
423
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един момент, още нещо...
422
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лека нощ и хубави сънища! :)
421
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"в нашето училище имахме няколко ***-ака,които слушаха метъл музика, включитено и КИСС"Кисс бяха отврат, обаче Deep Purple, Dire Straits, Scorpions, Pink Floyd... :) Поздравявам те със Sweet Child in Time :)https://youtube/watch?v=4wAPTsjhrjM
420
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аз пък имам приятел дето беше в затвора че слушал Kiss!В баровете и дискотеките имаше само руски песни от ну погоди!Чат пат пускаха военна музика руска и казачок!...":)))))))Ох, не мога да спра да се смея... бисер до бисер
419
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"През падането на режима отмъкнаха парите на народа !"Всичко останало, което си написала в този пост не е вярно, но това е вярно. Това обаче бяха една група хора, "разбойници", както тогава ги нарече Т Живков, начело с Луканов. Не знам колко могат да се нарекат комунисти или са просто крадци. Имаше и много честни хора, Петър Младенов например беше такъвКомунизмът не беше съвършен и комунистите не бяха безгрешни. Не може обаче да има сравнение между тогава и сега
418
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Комунистите от БКП и ОФ убиваха всеки които пропагандира западно облекло и музика":))))))Това може да влезе в архива Форумни бисери
417
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Никой не е идвал в България освен руснаци и чехи по морето!"Пълно беше с всякакви. Германци, поляци, чехи, норвежци, шведи също се срещаха... И БЪЛГАРИ най-вече! Сега българите предпочитат да ходят в чужбина, въпреки че си имат море. Не е ли срам това. Никой не ще вече нашето замърсено и скъпо море, и туризма затриха
416
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Глад и купони за храна !"Това през социализма никога не е било, както и доста от другите работи, които си изброила. Всеки, който го помни, знае добре това. Купони имаше само за столовете - един купон за обяд струваше към 30 стотинки и за него си взимаш супа, второ, десерт и хляб. Например супа топчета, мусака и мляко с ориз. Доста добре готвеха лелките... :)
415
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Вела Пеева куртизанка терористка лъскала шмаиз"Как не те е срам бе, да сееш гнусните си лъжи за чисти хора, дали живота си за такива като тебе да могат да дращят глупости на компютъра! Има възмездие, да знаеш!
414
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До герб=БКПНе е само това! Имаше прираст, хората раждаха деца! Сега по-рядко се решават да имат деца. Да не говорим за репродуктивните проблеми, лошата и скъпа лекарска помощ, несигурността, безработицата, бедността, наркоманиите, нарасналите психически и други заболявания, престъпността, убийствата по пътищата... Всичко това са фактори! Емиграцията също, НО тя също е резултат от лошо управление! От липса на възможност за реализация. От добро никой не бяга и много хора си обичат родината