До 2050 г. София - компактен, многообразен и адаптивен град

"Визия за София е в основата на промяната на общия устройствен план
204
До 2050 г. София -  компактен, многообразен и адаптивен град
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2050 г. София да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Това предвижда планът „Визия за София“, който ще бъде в основата на промяната на общия устройствен план.

Още по темата

„Преди повече от три години възложих на главния архитект на София да организира подготовката на визията, която да бъде в основата на промяната на общия устройствен план. Този документ има много важна задача. С неговото приемане ще започнем работа по заданието за промяна в общия устройствен план, за да можем да гарантираме законово постигането на всички наши искания, които сега се затрудняваме да постигнем, заради съществуващия устройствен план“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 
Стратегическият документ съдържа общо 24 дългосрочни цели за развитието на общината.

„Визия за София“ обхваща 230 ключови стъпки и 385 конкретни мерки за постигане на целите, разпределени във времето от 2020 до 2050 година.

„Смея да твърдя, че голяма част от проектите, които днес реализираме са подчинени на целите във визията. Но разбира се, много по-сериозно би било ако получим обединение не само на гражданите, но и на всички политически сили в Столичен общински съвет, за да може градът да има много ясен план за следващите години, който надхвърля всякакви мандати“, каза още Фандъкова.

За създаването на "Визия за София" през последните две години са проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които са се включили над 10 000 организации и експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
10
 
! Отговори
шоп преди 3 години
"компактен" е пълна идеютия. Значи ще растем нагоре (небостъргачи) и ще се уплътняваме (градинките изчезват) ?
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фандъковав, защо направо не обяви, че София ще стане нормален, удобен и с отношение към гражданите си град 2100г.Така напълно ще се освободи от отговорност.Сега, ако някой я пита защо има дупки по улиците, защо е презастроено и без каквато и да е градска среда, ще казва...."Ааа, прочетете програмата ни. Там пише, че до 2050г. ще стане".Некаддърни гербберасти.
17
6
 
17
 
! Отговори
Не е мой кмет преди 3 години
Странно самочуствие за лице избрано само 19% от Софиянци и победило с купени ромски гласове?!
16
2
 
10
 
! Отговори
бла,бла преди 3 години
Като за начало да се спре застрояването, да се откупят разни запустели места и да се направят зелени площи, да се глобяват хора, чийто любимци дрискат и не си събират и такива, които хвърлят *** къде ли не. Да се мият улиците и да се чисти. Да се построят надземни паркинги на места. Да се стимулират тези, които имат възможност, да ползват метро или електромобили/велосипеди. И ще стане доста по-добре. Обаче се съмнявам с тия управници, а и с доста прости хора също :)
15
2
 
13
 
! Отговори
Az преди 3 години
Тойни царя щеше за 800 дни, тея пък 30 години кражба още искат, тцтцт
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле ...герб ще командва до 2050г...каква наглост,да очакват визии след 30г.цирк дружба )
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бате Пуйко пак кряка като мисирка от фейсбук.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, България ще е добро място за живеене след 130 години ... обещавам ви
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ключовата дума е "компактен". Тези проекти са адекватни ако София се свие до една трета от сегашното си население. Очевидно това се има в предвид под "компактен"
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехааа, след 30 години ...
9
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София е супер и все по добре става. Ревете позитанци!
8
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София се превръща в един технологичен хъб- дом на всички световни компании. Заплати в пъти над средната за прованса, млади усмихнати и позитивни хора, работещи в модерни офиси и каращи чисто нови автомобили. Живеещи в нови жилища и нови красиви къщи. Иначе масовият хейтър тип касиерка в Била и складов работник са ясни. На тях космосът им пречи да успеят. Отидат малко да мизерстват в Испания или Англия, пък се върнат тука да разправят колко е хубаво да си ***.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия надминаха с обещанията си тато хиляди пътикрадат като за последно колко обществени сгради са построили само се пъчат със соц строителствотоколко стадиона направиха за 30 годиниколко тетри и културни домове на профсъюзи и други използва се направеното преди 30 години а тия мизерници са безкрайно нагли и сипят обещания за след поколение и половина
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде не пише че ще е красив и чист. Това е игра на думи. Компактен - демек че всички ще се съберем да живеем там. Многообразен - лъскави лимузини до ромски гета и костюмари до клошари. Адаптивен - свободно тълкувание, оставящо вратичка на местната власт да прецака нещо без да й потърсят сметка.
5
3
 
5
 
! Отговори
Малееей преди 3 години
От както Юнкер и пусна ръка къв диференциал е отпраскала тая?Не трий,документирано е,и снимки има на пейка в парка.
4
6
 
12
 
! Отговори
Име преди 3 години
Не знам каква е тази визия и защо досега не е имало такава. За съжаление, София е един тъжен град без развитие.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сръбския пиколо защо не се показва днес?
2
8
 
6
 
! Отговори
СТРНДЖАТА преди 3 години
Браво Данче, добре че ти осигурихме и този мандат да поработиш, но после ще мислим за достоен наследник.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ГРАД БЕЗ БКП ПРОШЛЯЦИ