12 души са задържани след разчистването на палатките, връчиха им актове

МВР: Няма да позволяваме блокиране на кръстовищата!
Обновена: 7 авг 2020 09:17 | 7 авг 2020 08:27, Петя Славова
290

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"От началото на протестите сме подчертавали, че тези протести не са заявени в Столична община.", това съобщиха органите на реда на брифинг  в Столичната дирекция на вътрешните работи. Той се състоя, заради спец. акцията, при която тази нощ бяха премахнати блокадите от ключовите кръстовища в столицата и други градове в страната.

Още по темата

 "Тълкувайки, че протестите са нерегламентирани, започнахме да говорим, че имаме акт на гражданско неподчинение. На база на ежедневния анализ, беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и с тази цел в 4.30 пристъпихме към тези три места, на които чрез високоговящи устройства разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да приберат намиращите се там предмети.", обясни зам. шефът на охранителна полиция в Дирекцията Тони Тодоров.

Направени са много записи от присъстващите на трите места и от камерите на СДВР.  Физическа сила е била използвана  срещу едно лице на пл. "Орлов мост", който категорично отказало да се премести. "Физическата сила бе в рамките на нашите правомощия", каза Тодоров.

Задържани са 12 лица, като 8 от тях се намират в 1-во РПУ. Лицата са отказали категорично да напуснат кръстовището. Останалите 3 лица са задържани за установяване на тяхната самоличност.

На арестуваните ще бъдат съставени актове и ще бъдат незабавно освободени. Повечето от тях вече са пуснати. До акцията се стигнало след многото дни на протести и в СДВР са започнали да постъпват стотици сигнали и жалби от граждани, недоволни от блокираните кръстовища.

По думите на  Тодоров, всеки има право на  свободно придвижване. "Конституционно право е и правото на протест на всеки човек, но то е уредено с подзаконови нормативни актове."

Според него,  ежедневно се провеждат разговори с протестиращите. "Бяхме изключително толерантни като хора в униформи. Снощи сметнахме, че на базата на недоволството, което се излива и към нас, и към хората, които са по кръстовищата, това може да доведе до ескалация на напрежението и ситуацията доста да се усложни.", обясни още Тодоров по време на брифинга.

От там обявиха, че няма да се позволява повече блокирането на кръстовища. "Ще осигурим правото на всички граждани да се придвижват свободно. Ще видите как", категоричен бе Тодоров.

Към ключовите кръстовища прииждат протестиращи.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още по темата: протестМВРбрифинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 125Какво?:))))
93
5
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 години
Аз ви казвах още преди. Въобще не трябва да се занимават с това да ги пипат даже. Те са там, защото капят кинти "отнякъде", затова да ги удрят по джоба: всяка сутрин с любезна усмивка за добро утро по една тлъста глобичка за нарушаване на обществения ред. Щяха да са се изнесли сами с 300 на третия ден (ако не и на втория), щото 300 лв акт и 50 лева надник не се връзва сметката.
92
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербероните са толкова прости, че набиха журналисти от Свободна Европа, която е собственост на американското правителство. Вероятно Херо тези дни ще получи инструкции как да бутне Тиквата.
91
6
 
16
 
! Отговори
Марин преди 3 години
Браво! Но тябваше от ден 1 да се направи това.
90
7
 
13
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 3 години
Поздравления за Полицията за тази акция ! Дори смятам , че 12 души са малко за задържане! Трябваше всички да бъдат задържани! По едни яки актове от по над 1000 лева - да видим "надника" от 50 - 70 лева ще стигне ли да покрие загубите !!! И да си ходят по къщите ... Смешници! Що не отидат да блокират така центъра на Лондон , Мадрид , Рим ... Да видим какво ще стане , а?!?! За максимум един час - тамошната Полиция знаете ли колко "бързо" ще им "обясни" правата и ще освободи блокажа !!!
89
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко Тивата е умрял от страх да не бъде арестуван веднага след изборите. Ама той е толкова ***, че не осъзнава, че това е единственият му шанс да остане жив. Неговите бивши авери не ще му простят, ако ще и с 20 гавази охрана да ходи. Снайперът и от 500 метра цели без проблем.
88
5
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Скъпо ще им излезе на платените протестери
87
7
 
12
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 3 години
Какви "права" са Ви нарушили , бре , Платени Клоуни ?!?! "Правата" да взимате между 50 и 70 лева на ден за НИЩО ПРАВЕНЕ и кибичене по цял ден на безплатна бира и кебапчета ли ?!?! Що НЕ ходите да бачкате , като нормалните изтормозени Българи , да видите как се вадят пари ?!?! Още малко ще станете - "ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРОТЕСТЪРИ" ... на доста висока заплата !!! НЕ ВАШИТЕ ПРАВА БЯХА НАРУШЕНИ. А ВИЕ БРУТАЛНО НАРУШИХТЕ ПРАВАТА НА ДРУГИТЕ ХОРА !!! Късно беше тази Акция ! Трябваше по рано! ...
86
5
 
12
 
! Отговори
В тухларната преди 3 години
Никакви актове, ами 15 дни да ходят да чукат тухли! Това може да се окаже единственото им смислено нещо, което да са направили през целия си жалък живот! А най-голямата пародия е, че начело на протестите е един....арменец! Щом арменец е там, то плюскането и далаверата е голяма!
85
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е страхливец. Грубо наруши гражданските права на всички българи. Не е нормално в демократична държава да изхвърлят хората заедно с имуществото им докато упаржняват гражданските си права.
84
4
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Анонимен ... Откъде ще ги вземеш тези милиони, на Бузлуджа и яз.Копринка няма толкова, там се събират има няма десетина хиляди пациенти ... и тези от партия Възраждане няма да стигнат, Черепа ще трябва да развъже кесията, че тя тълпата струва пари ... !!!
83
6
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Браво за арестуването на платените палаткаджии и Божков, Радев и руската нафия в България.
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 111"един милион"Хохохо.
81
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще видим довечера как ще арестувате 1 милион софиянци или ТЕ вас ще арестуват...
80
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите сега ще отмъщават... Горко на народа.
79
9
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Арестуваните трябваше да бъдат, тези от отровното трио, Мая Костинбродска, Морския тюлен с гумената лодка от плажа в Росенец, както и тези от РеМеДето на Позитано 20 ... Фигуранта ще почака малко, заради имунитета си ... !!!
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 100/106Смотани сте и смотани ще си останете. Няма как да знаеш, кой какво е вършил освен ако няма разсекретяване на досиета, а това вече от 30 години не се прави. Да ми обяснявате, че Боко бил комунист, щото имал партийна книжка е смешно. Всички в службите имаха такава, щото ако не се кълнеш в партията ще видиш кариера през крив макарон.А Боко е най-обикновен Бай *** и мутра. Не е приятно, но не е същото.
77
4
 
12
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Айдееее затваряне на ка.ту.на ! Няма как 5-*** нарко.зависими и платен и бездомници да определят съдбата на 7 милиона граждани ! Похвала и респект за българската полиция, доста закъсняла, но наложителна акция !
76
3
 
4
 
! Отговори
До 100 преди 3 години
Не ми говори глупости.И добре де...хайде сега 8бясни каъо си големия антикомунист...как различаваш...кой по принуда е станал ченгр и парт член...и кой по желабие и убеждение?Ясно е...за теб...ако си от ГЕРБ...си добър комунист и ченге...ако си в БСП...си от лошите?Ти верно ли? Верно ли си вярваш?По жалка позиция от тази...едва ли има.Виж им действията на твоята любима мутра и ми кажи че се различават в момента от станишев/дпс митинга преди 10г.Жалки сте, пак ви го казвам. Че и си вярват
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли един в Герб който не е бил комунист или дете на комунисти ама от тия най-червените.