Заради COVID: Квартирите по-дълго без наематели, ще паднат ли цените?

Възможно е в скоро време наемодателите да намалят цените
6 ное 2020 19:00,
66
Заради COVID: Квартирите по-дълго без наематели, ще паднат ли цените?
Снимка: БГНЕС

Коронакризата удължава необходимия период за отдаване на жилище под наем в София успоредно с разликите в очакванията на наематели и наемодатели, пише Investor.bg. Качествените имоти, които не се отдават на всяка цена, задържат нивата на офертите си от началото на годината. Спад има основно при едностайните и тристайните апартаменти, докато наемите на двустайните жилища дори отбелязват лек ръст.

Възможно е обаче в скоро време на наемодателите да се наложи да направят компромис заради увеличаването на броя на офертите, което води до още по-голямо отваряне на ножицата между наемните цени и бюджетите на наемателите. И тази тенденция може да се задълбочи след въвеждането на новите мерки за ограничаване на коронавируса, като дистанционното обучение.

Според брокери, преди една година относително ликвидно жилище се е задържало на пазара под един месец, докато сега средният период на отдаване достига до месец и половина или два. През миналата година е имало имоти, за които са се намирали квартиранти с един оглед или за по-малко от седмица, а сега са на пазара повече от месец.

В условията на по-слабо търсене, наемодателите имат само един изход - намаляване на цените. Все пак това са имоти с инвестиционна цел, много собственици си помагат финансово с наемите и нямат опция за оттегляне на имота от пазара. Те по-скоро следват принципа "по-добре да получа някакъв доход", като това важи особено за жилищата от по-ниските и средни ценови сегменти, смятат брокери.

В момента договори за жилища под наем в София се сключват при средни отстъпки между 8% и 15% от обявените оферти.

Ценовите разлики в София са между 4 евро на кв. м и 9 евро на кв.м и предложение под или над тези нива е по-скоро изключение. Трудно се намира гарсониера под 200 евро месечно и трудно се отдава под наем апартамент с три или четири спални, който е модерен и разполага с над две паркоместа, за над 1500 евро.

Средните наеми на едностайните квартири в центъра на столицата са около 600 лв., двустайните се отдават между 700 и 750 лв., а тристайните – за близо 1000 лв. В по-отдалечените райони, но и в зависимост от комуникативността и състоянието на имота нивата стартират от 450 лв. за едностаен апартамент, 600 лв. за двустаен и около 750 лв. за тристаен. Цените се влияят и от това дали имотът е обзаведен или не, дали е след ремонт, дали в близост има удобства и изградена социална инфраструктура, припомнят брокерите.

Някои агенции в София отчитат повече сделки с тристайни апартаменти в сравнение с 2019 г. и отлив на търсещите в източните райони за сметка на южните.

Още бизнес и финансови новини четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 6"Ако питаш мен, смисъл няма да се пръска по милион евро годишно за наем на офис, ама пуст имидж..."Баш си има, ако имаш много хора и искаш да са ефективни и да се чувства, все едно са в добра и елитна компания, а не в някаква. ... бъгларска!
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11Нагъл си ти, че искаш да живееш там, ама не искаш да плащаш. Направи си палтка в парка и си живуркай там! Аз бях така 6 години, преди да събера пари за апартамент!
11
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано да се вдигнат още наемите, че скоро ще давам още 100кв под наем ха-ха
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Плевен почват от 400,нагли,наглиии,дано всичко се изнесе да ги питам тогава..
9
4
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Вие сте добре с наем 22к за офис... А ние с огромен офис и 89к евро на месец?! Голяма компания сме и не е "яко " за пред клиентите да си върнем офиса, въпреки че в него не ходи абсолютно никой... 5000 м2 и 5 души вътре буквално. 300 евро месечно даваме на наемодателя за 1 паркомясто лично за всеки, а използваме 80. Ако питаш мен, смисъл няма да се пръска по милион евро годишно за наем на офис, ама пуст имидж... Стоим си така, а хората бягат за 1000-2000лв. повече към заплатата и искат увеличение
8
20
 
5
 
! Отговори
Туск преди 3 години
До номер 8 Ще ти се да паднат ама нямааа. Ще си стоиш беден и под наем да ми плащаш печалбата на фирмата и да ми плащаш кредитите към банките и да ходя на почивки с твойте пари. Ако искаш читаво жилище 100 хил евро двустайния 150 хил тристаен. Имам филма за имоти.Отдавам 30 апартамента под наем ЕДНОВРЕМЕННО и за 10 год смятам да ги удвоя. Такива баламурняци като тебе могат само да ми пълнят джоба. Гладен гащник апартамент сънува. И като имам толкова жилища съвсем нормално имам и брокерска фирма
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Море Войводо,сестра си давам,цена не свалям!
6
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да паднат дано. Да си пожелаем тази радост. Нагли собственици
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наемите слабо ме вълнуват, въпреки че давам 2 наследствени жилища под наем (жал ми е да ги продам, имам сантименти). Сумарно 3600лв. взимам, които ми покриват наполовина ипотеката на къщата в София. Мога да кажа относно офис наемите. Симпатична средна по големина- 600 души немска компания в София. Офис красавец за 100 души, 30 паркоместа, месечен наем 22 000 евро. Ами, върнахме го на landlord-а не ни трябва вече, предвид ситуацията. По-добре тези пари да ги дадем за бонуси и хоум офис джаджи.
4
0
 
28
 
! Отговори
Хана преди 3 години
Пазарни отношения. Нормално е като няма търсене цените да паднат. Да си ходят кой откъде е и толкоз.
3
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЦЕНИТЕ НА НАЕМИТЕ В СОФИЯ ВЕЧЕ ПАДНАХА!!!СЪСЕДА НИ БЕШЕ ПОД НАЕМ И СЕГА АПАРТАМЕНТА СЕДИ ПРАЗЕН ЩОТО НЯМАШЕ ПАРИ ЯВНО ИМАШЕ БИЗНЕС Я В МОЛ Я В НЕЩО ДРУГООЩЕ 2 АПАРТАМЕНТА СЕДЯТ ПРАЗНИ КОИТО БЯХА ПОД НАЕМ И СЕ ОПРАЗНИХА ТАЗИ ГОДИНА В НАШИЯ ВХОД НЕЗНАМ ДАЛИ ЗАРАДИ КОВИДПРИ НАЕМИТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО Е НАДОЛУ И ЩЕ СТАВА САМО ОТ ЗЛЕ ПО ЗЛЕ----------ПРИ ПРОДАЖБАТА НА ЖИЛИЩА В СОФИЯ ВЕРОЯТНО ЦЕНИТЕ СА СЪЩИТЕ НО В ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ ЦЕНИТЕ СА НАДОЛУ
2
3
 
29
 
! Отговори
До хаха преди 3 години
Демек ти и семейството ти
1
34
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Няма да паднат, гашниците да се ориентират към тавански стаи по крайните квартали.