Помните ли ги? Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба...

Изложба показва техниката в дома на българите по времето на народната власт
415

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба или цифрови бутони, пишеща машина, компютър "Правец", прахосмукачка "Ракета".  Младите едва ли са ги виждали, но това е била техниката на  българите преди 10 ноември 1989 г.

Експонатите са събрани в пътуващата изложба "Техниката около нас по времето на народната власт", която сега гостува на  Националния политехнически музей в София.

Експозицията представя всекидневието на българина през втората половина на ХХ век – до периода на промените, започнали след 10 ноември 1989 г.

Сред предметите има кухненски уреди, домашна прожекционна техника, детски играчки с технически характер, видео и фото техника, звукозаписващи и звукопроизвеждащи уреди, телефони, пишещи машини, компютърна и периферна техника.

Специален акцент е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър - инж. Иван Марангозов. През 2020-та година се навършиха 95 години от неговото раждане.

Интересно е и съпътстващо изложение от макети на автобуси – марка "Чавдар" – проследяващо историята на знаковите автобуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което е сега е едно лицемерие въпреки високите технологии, всичко е една кражба, лъжа и измама и суета. Липсват ми истинските неща. Имаше такива неща и такъв хубав живот в края на 70- те и началото на 80-те години на миналия век но всичко отмина. По тая логика и ковитодеветнайсе трябва да отмине но за сега не му се вижда края нито дори не зная истинско ли е или не. Вие как мислите. Един умен човек е казал и това ще отмине....
27
16
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Абе, червените oтpепки, уж ви е много мъчно за подобни уреди, пък вече не ги ползвате. Тези уреди спокойно се намират по битпазарите. Който иска, може да си ги купи за много малко пари. Обаче вие ходите по магазините за техника и си купувате нови уреди от западните марки. Що така бе? Защо не искате да гледате телевизор "Електрон", а все ви влече към Сони примерно. И с колите същата работа. Заводите на Лада още произвеждат, а вие вместо чисто нова Лада карате стара западна коли. Защо така, бе?
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KromАааа, имахме касеткиии с тоз бе... Кумандуту! Аз още го гледам и мноо му са кефа! Га са изнерва и аз понякога фатам пушката.
25
9
 
0
 
! Отговори
Румен Дренков преди 3 години
А на бас че Мерцедеса е по-готин от Москвича и нема какво да ми противоречите че Миг 29 не става за нищо а ф16 блок 70 става за всичко и всеки който има БМВ може да го кара.
24
5
 
14
 
! Отговори
Глобалистите преди 3 години
Ви Искат Зависими от ЕлектроЕнергия, така сте като куче на каишка, аз имам и пиша на Българска Пишеща Машина Марица, не само произведена в НРБ, но и не Иска Ток - независим съм! Същото е и със Съветският ми Механичен Часовник!!
23
12
 
9
 
! Отговори
Не мерси преди 3 години
Рев по комунизма,колко хубаво беше коли плащаш и чакаш десет години телефони плащаш рушвети и пак чакаш ,истинско сирене,салам , направо невероятни продукти и само от това.Два вида сирене и три вида салам.
22
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 185Само военните са имали! Това тука 4к 8к, изкуствен интелект ... те ония са гоимали още 50-60-те гоидни! Военните говоря! И нашите и техните!
21
9
 
16
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Бачи Кико - Бачо, проблема не е в техниката. А в главата. Телевизора, ех тоя телевизор. Имали сме и "Опера", и "София" а купихме и с долари "Дженерал" - все тая - когато имаш "Канал" 1 и 2! Какво да гледаш! Правехме си по апокрифна схема антени от корнизи и крадени медни тръби да хванем с лошо качество телевизия Белград и Скопие. Или никога не си живял в този строй, или просто тролиш. Можеше да изкараш живота си "чакайки" да ти дойде ред за Лада. Така че, не умней моля.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Щом върши работа, защо да го сменяш?Аз още съм с Нокиа Н95 и е най-якия телефон! Само батерии нови си взимам.
19
9
 
10
 
! Отговори
човек преди 3 години
Че помня разбира се, как да не помня!Вярно, че беше много отдавна, но го помня като че беше вчера!Слава Богу, все още не съм изкукуригал. Цял живот ще ми държат влага спомените от cкaпaния комунизъм!!!Домашна прожекционна техника обаче нямаше - баща ми помоли една рускиня да ми купи от СССР.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По това време и в Америка и Западна Европа са имали телефони с шайба, магнетофони.....През 1985 г. не знам да е имало там смарт телефони :)))
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:-))))
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прахосмукачката от първата снимка я имахме вкъщи. Между другото, работеше добре и изкара 15 години. Това е прахосмукачка от времето, когато уредите се правеха така, че да могат да бъдат ремонтирани. Преди тази, имахме друга руска прахосмукачка, чийто двигател ползваше графитни четки, можеха да се купят по железариите и просто да се сменят, когато се износят. Мисля, че и тази беше такава, но не съм сигурен.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешен въпрос. Не само се помни, но се и употребява.В момента пиша от Правец 8Д (домашен), свързан към телевизор Електрон Ц380Д. Идея си нямате през какви платки получавам интернет свързаност.
14
14
 
0
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Е сега видехте ли през 1965 година ква скапана техника сте ползували ?
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВиржинияОбщо взето да. Това, което имаха в Америка беше и възможноста, да учиш и работиш, да си осигуриш 250 квадрата дом, коли з авсеки член на смеейството и екзотични екскурзии. После те па решиха, да стават социалисти и да помагат на мързеливите и отиде та се невидя...
12
4
 
25
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
помниме ги, но помниме и Вкуса на Истински Домат, Сирене и Кисело Мляко - а Вие помните ли ги?!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сте модерни сега чак сте цъфнали и вързали. Да можехте да се видите с очите на възрастните хора които са както се казва на чиста съвест и ще видите че просто сегашните особено "***" сте доста жалки и смешни и безинтересни. И лъжете за сметка на технологиите ги използвате за кражби и долни лъжи, това сти.
10
2
 
20
 
! Отговори
Виржиния преди 3 години
Ама нямаше банани и тоалетна хартия, а сега има и всички ядеме банани и си бършеме задниците с тоалетна хартия, а не с вестник Работническо дело.А в Америка по това време имаха айфони и ходиха на луната, а ние си стояхме тука и нямаше банани за ядене, а сега скачаме много лесно по дърветата.
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да помня.Даже и когато ходих 1969г. с царвули.