Помните ли ги? Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба...

Изложба показва техниката в дома на българите по времето на народната власт
415

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба или цифрови бутони, пишеща машина, компютър "Правец", прахосмукачка "Ракета".  Младите едва ли са ги виждали, но това е била техниката на  българите преди 10 ноември 1989 г.

Експонатите са събрани в пътуващата изложба "Техниката около нас по времето на народната власт", която сега гостува на  Националния политехнически музей в София.

Експозицията представя всекидневието на българина през втората половина на ХХ век – до периода на промените, започнали след 10 ноември 1989 г.

Сред предметите има кухненски уреди, домашна прожекционна техника, детски играчки с технически характер, видео и фото техника, звукозаписващи и звукопроизвеждащи уреди, телефони, пишещи машини, компютърна и периферна техника.

Специален акцент е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър - инж. Иван Марангозов. През 2020-та година се навършиха 95 години от неговото раждане.

Интересно е и съпътстващо изложение от макети на автобуси – марка "Чавдар" – проследяващо историята на знаковите автобуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 292Имаше дефицит и за всякакви стоки, включително хранителни. Всъщност, социализма много добре може да се обобщи с думата дефицит. Буквално всичко беше дефицитно. Чушките на пазара през лятото бяха "дефицитни". Хората с нормална работа и сега имат отпуски.Колкото по-търсен си, толкова по-големи бонуси. Нямате и идея как позлатяват дъщеря ми в компанията която работи. В България. Командировъчни, тийм билдинги (това са си ведомствени почивки), бонуси ..... но трябва работа.
287
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 228Мраз 120- колко ток ти харчеше?? Така се възхляваш за тая стара талига ама забравяш, че руските техники и старите бойлери харчеха ток като за световно. Все едно вместо лед крушка да сложиш някой 1000 затова, щото можела и да топли. Това са пълни глупости и плод на болни мозъци. Всяка епоха си има техниката. Що не слушате музика сега на 8-пистови ленти. Соц- ***
286
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 290ГДРски. Хммм. Странно, това е най-близкото до Западно производство. СлучаЕност? Бойлерите сега са с гаранция от минимум 5 години, а има такива с 10 и повече. И .... ние сме сменили няколко бойлера по Татово време: изгаряше им електрическата част. Никой не иска да живее в панелки по желание и това се вижда и по цените на жилищата и по това как се строят САМО кооперации. Панелката е едно от най-отвратителните неща от социализма.
285
5
 
15
 
! Отговори
До 288 преди 3 години
При мен бълраският бойлер купен през 1962 година, още работеше, когато си продадох апартамента през 2016 година. Това са 54 години.....
284
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
единственото нещо за което имаше дефицит беше автомобила, телевизора,хладилникано ако направите справка ще видите че на глава от насилинието българина беше в първите 20 без автомобила разбира сено тогава починвката беще по 14 дни - евтино а повечето хора имаха отпуск по 26 работни дни което правеше един месец почивка 14 море 14 балкан- е някои си ходеха по селата защото 60-70- процента от живеещите в града си имаха и къщи на селоайде на банани- без истински млечни и колбаси и на нова година
283
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 288Това е архаично мислене.При всичките приказки привържениците на времето отпреди 89та за това как хората на Запад били "роби" на вещите си: кажете ми вие кой е роб на вещите си: тоя, който ползва една вещ оптимизирана за съвременните условия и когато се наложи я сменя, или с една вещ, която отдавна е морално и материално остаряла, но човек й се тресе как да я поправя ако се счупи?Кои неща които ползваш "нямат аналог"?
282
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
миксера ми е 40 годишен гедерейски- сегашните не издържат и годинабойлера ми е от 80 година - варненскидва пъти съм му сменял нагревателитеа панелките дето ги оплюваха 89 година - дето щели да населят българина в монолитни сгради- май само банани получиха
281
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България участва в три войни. Балканска , Междусъюзническа и ПСВ с две национални катастрофи, много жертви -100 000 души-мъже. Плаща репарации на съседите си.Тегли заеми за бежанците дошли от изгубените територии. И населението й да тъне в разкош, няма как да се получи.
280
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че всички тези неща имаха дълъг живот и можеха лесно да се поправят. Първият ми бойлер на "Елдом" - Варна издържа 25 години! А хладилникът "Мраз 120" от 1980 година го смених през пролетта тази година. 40 години работи без проблем. Сегашните едва издържат до гаранцията. А много неща, които ползвам и досега дори нямат аналог понастоящем. Истината е , че бананите и тоалетната хартия ни излязоха много скъпи и заробващи.
279
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
я покажете какво е гърция 89 годинавсичко това дето го гледате по курортите е строено след 89 година с големите заеми 80 милиарда те и затова не отваряха границата до 2005 година щото българина щеше да види за какво става дума
278
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами то ако сравнявеме 44 с 89 година розликата е космическа с подобни материалчета само се заблуждава българиная вижте в това време каквое положението при другите народидаже исега българия е от малкото страни дето народа разполага със собствено жилищеи ова е е поради 30 годишната разрухане им се иска да се казва че тогава българия в статистиката на оон е на 30 място в света по промишленост на глава от населениетои че в ония години на олимпиадите беше в първата десетка по медали
277
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не си губите времетоТака е, за червените каскети всеки, който говори нещо смислено е "***", защото иначе трябва да се замислят над живота си, а това е толкова по-трудно. Всъщност, аз нещата не ги пиша за вас, вие сте безнадеждни.Аз ги пиша някой, който не знае за какво става дума да не се заблуди. Един да е, има полза.Иначе мен не ме мисли. Аз съм сиоправил живота отдавна, и не със смехотворните ви приказки за "платен".
276
2
 
0
 
! Отговори
не си губите времето преди 3 години
с 283 и другите коментари, дето така с наклонена черта пише, примерно "до 280/281" - тове e ***, разпознавам го, това е характерната му особеност, че не наклонена черта ползва при отговори до, която го издава, платен ***!
275
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 280/281Какво ще кажеш тогава за фотографията и дърводелството ми? Между другото, "***" занимания ми помагат да съм в добра душевна и физическа форма, и да събирам спомени от местата на които съм бил. Какви са твоите високополезни и възвишени занимания?:))))
274
13
 
10
 
! Отговори
соца си беше Мизерия преди 3 години
Ако го сравняваш с военните години и съветската окупация 1944-1947 е бил по-добреАма ако го сравнявал със сегашно време си беше една голяма мизерия И за да не бягат от соц. Мизерията хората държавата беше оградена като концлагер и стреляха на месоМдааа
273
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 278/279"използвам го да се наслаждавам на ценното в живота, а не да ремонтирам и купувам китайски *** щамповани с кухи западни марки!"Явно няма да разберем за какво го използваш, но виждам, че добре се успокояваш с това колко им е зле на другите. Проблемът е, че не само, че не съм се "напълнил с китайски *** щамповани със западни марки" и съм доста сигурен, че се наслаждавам на времето си доста повече от теб. Поне така казват тениса, колоезденето и пътуванията ми. :))))
272
2
 
3
 
! Отговори
до 278 преди 3 години
използвам го да се наслаждавам на ценното в живота, а не да ремонтирам и купувам китайски *** щамповани с кухи западни марки! няма как да разбереш, щото си се напълнил с такива боклуджави вещи, които те притежават, вместо ти да ги притежаваш!!
271
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 255/275"такива като тебе демократите на шорос ги подиграват, че не били способни и за това, нямали пари да си купят ново, а истината е, че същите заможни и способни демократи уредите им или са в сервиза или купуват нови, а ти не си губиш ценното време и живота с глупости, ползваш си железните уреди от комунизма и си свиркаш, те това не знаят какво е - целият им живот минава да са роби на чупещите им се уреди произведени в Китай!"За какво си използва "ценното време"?:))))
270
4
 
6
 
! Отговори
1940 година преди 3 години
Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелоста на българския живот (3).3. Стенографски дневник на Народното събрание 1940 г
269
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 271"Ами не са западни,а източнои технологии. Западните страни печатат само пари и не дават на другите нищо а китайски студенти измислят почти всичко в САЩ и им го подаряват за зелени хартийки"Странно защо китайските студенти не могат да измислят почти всичко в Китай, след като там е и производството а явно и акъла а Запада явно няма нито акъл нито производство?