Топлофикация за високите сметки: Студено е и децата са онлайн

Застудяването започнало през октомври, пуснали парното по-рано
16 дек 2020 16:30,
84
Топлофикация за високите сметки: Студено е и децата са онлайн
Снимка: БГНЕС

Ноемврийските сметки за парно вече са достъпни в партньорските мрежи и центровете за обслужване на клиенти, съобщават от Топлофикация София.

Според анализите им около 29% е набъбнала консумацията ни на топлинна енергия през месец ноември тази година. Основен фактор за отчетената разлика според тях са значително по-ниските температури за периода през тази година.

Още по темата

По данни на НИМХ , отчетената средно месечната температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, докато същия месец през 2020 г. средната температура е била 5,3 градуса или с 4,4 градуса по-студено, пише още в съобщението на Топлофикация.

"Тази година застудяването започна още през октомври и парното беше пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителният сезон стартира на 5 ноември. Повишената консумация на топлинна енергия през 2020 г. се дължи освен на по-студеното време, но и на преминаването на учениците към електронен тип обучение, което се случи на 29-ти октомври за гимназиалните класове, а по-късно и за останалите ученици", пишат още те.

От шокиращи сметки за парно за ноември се оплакаха множество софиянци. "Миналата година за ноември имахме да плащаме 100 лева сметка, а сега ни дойде 220 лева. Това не е нормално", разказа семейство от столичния квартал “Младост”.

"Отопляваме се с парно само в две стаи, а в останалата част разчитаме на два климатика. Не може за два радиатора да платим 220 лева", обясниха абонатите. Сумата от 220 лева е за жилище от 100 квадрата.

Двойни сметки спрямо миналата година са получили и техните съседи.

Друг клиент на парното, живеещ в центъра, също се оплака, че има да плаща 170 лева за ноември, при условие, че миналата година сметката му е била малко над 100 лева. "Не мога да си обясня, как ни изчисляват сумите", ядосва се клиентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
46
 
! Отговори
Проверете си мазето преди 3 години
Тарикатите от Топлофикация завъртат абонатните станции на ръчен режим и станцията бълва на максимум без да отчита външната температура.Вие спирате врътките по радиаторите, но топлото си върти и навърта яката сметка на общия топломер в абонатната.Влезте в станцията и включете на автоматичен режим, за да се подава само нужната топлина.Интересът на Топлофикация е да доставя колкото може повече енергия, за да пише големи сметки!
9
0
 
14
 
! Отговори
смръзнатия преди 3 години
Може ли вече да смените тази снимка с друга и на нея да има чугунен радиатор, че като я погледна и ми става по-топло?
8
2
 
17
 
! Отговори
... преди 3 години
Тези от топлофикация са ми най-смешни когаот кажат, вкъщи сте си има повече потребление. Аз си слагам парното на 3 на всякъде и го изключвам чак когато го спрат. За повече от 10 години само 1-2 пъти ми се е наложила на някой радиатор да го усиля за 2-3 дена когато темпаратурите станат минус 20 и пак си ги оставям на 3.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти да видиш. Че да не си делят сметките за парно на училищата. Щото крадливия оскотял кофпомпаджия е способен на всичко. Навремето коли бил крал, после цигарки, амфетки, сикаджийска работа.
6
0
 
13
 
! Отговори
абеее преди 3 години
До ...Това със 0 1 2 3 4 5 6 е залъгалка голЕма.Или развърташ до край за определено време или не пускаш въобще.
5
13
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Плащайте офси...Малко Ви е... До Напролет по 2..Ай Ве Вие за един пср давате 120 лева... А за парното пищите... Ми стойте на студ бре стадо...
4
0
 
25
 
! Отговори
ах маймункииии.... преди 3 години
Няма по-уникално извинение от това.Иначе е вярно, че децата са си вкъщи но.............не е студено поне за сега.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво като са онлайн? А когато ходят на училище и вкъщи няма никой, нали пак парното гори?
2
0
 
39
 
! Отговори
. преди 3 години
Тези имам усещането, че са назначили цял отдел калинки, които да пишат оправдания за високите сметки. Но понеже всички назначени са "наши хора" - и обясненията са им леймърски.
1
2
 
23
 
! Отговори
... преди 3 години
Парното е студено на 3ри но въпреки това ни взимате парите. Е кажете сега що за хора сте