Достъпът до суперкомпютъра в София по две нови улици

Той е един от петте, които ще надградят изчислителната мощ на ЕС
63

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking, беше извършена днес.

В проверката участваха кметът Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.

Сградата на суперкомпютъра се намира в София Тех Парк.

Две нови улици ще бъдат изградени, за да се осигури достъп до суперкомпютъра. Едната ще е ул. "Северна", която ще е успоредна на "Цариградско шосе". Тя ще е 900 м с по 2 ленти и широк 5 м тротоар, а другата ще е "Йордан Венедиков", която ще бъде доизградена и разширена. За целта правителството ще отпусне 5 млн. лв., съобщи Фандъкова.

20 млн. лв. е дало правителството за доставката и инсталацията на машината, а всяка година ще се отпускат по 3,8 млн. лв. за експлоатацията й, заяви Кирил Ананиев.

"Благодарение на новите технологии иновациите дават резултат тук и сега. През 2018 г. започнахме проекта с много усмивки отсреща, че това няма как да се случи. Тогава Европа произвеждаше 5% от изчислителните машини, а сега - 35%. Без свръхизчислителна мощност няма как да отговорим на предизвикателствата. Тази криза няма да е последната в медицината, ще си говорим и за сигурност на пътища, за инвестиции и нови работни места. Това е и послание за младите хора, които ще изберат да се развиват тук", каза еврокомисарят Мария Габриел.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европейския съюз.

Кандидатурата на българския консорциум „Петаскейлсуперкомпютър – България“, с водещ партньор София Тех Парк, беше одобрена по процедура на EuroHPCJoint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени машини с висока изчислителна мощ: 3 pre-exascale и 5 petasacaleсуперкомпютри. След изграждането на суперкомпютъра България ще се утвърди като дигитален хъб в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само разбрах колко пари сме дали и колко ще даваме, но не разбрах от тази работа, колко ще взимаме и кой ще е това.*** се навърта там, а и Фандъка е там, това означава, че и Баце ще отвори чекмеджето.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В света изгражта комуникационни канали с гигабитов капацитет, за да може да се натовари суперкомпютъра с реални задачи.У нас изграждат.....УЛИЦИ.Драги плоскоглави и нискочели - на суперкомпютъра не му трябват улици. Знам, че на вас ви трябват, защото само от това знаете как се усвояват средства, ама хваленето с това само показва колко ви е акъла!
6
1
 
15
 
! Отговори
нашичката мизерия преди 3 години
снимка номер 2 показва бутафорията на всичко.поздравления на фотографът - просто с един ракурс е показал целият цирк- недоредената настилка от фалшиви павета ,ламаринената постройка и суперкомпютърът вътре който ще изстреля българските учени на небосклонът на научното небе. а отвънка нема канал и вода
5
3
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Народа мре в нищета пред болниците а тез неадекватници харчат милиони за "Суперкомпютър"!Туй яде ли се..пие ли се?А *** Ко търси там?Да не го правят главен оператор на клавиатурата?Хаха!
4
0
 
10
 
! Отговори
ss преди 3 години
СКАЙНЕТ ....
3
0
 
13
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Чакам да го хакнат като пръскачките.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не било супер компютър, а супер компоти.Плевнелиев пък какво прави там? Дето почукваше компютрите като дини на пазар
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е супер компютърът, който ще ни команда след чипирането.С Уиндоус е.