COVID прогони хората от София, за пръв път населението ѝ намалява

Смъртността през миналата година почти на нивото от 1918 г.
217
COVID прогони хората от София, за пръв път населението ѝ намалява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първи път от години населението на София е намаляло, показват данните на НСИ.

„Това се дължи изцяло на вътрешната миграция през март и април минавалата година. Много хора смениха настоящия си адрес заради КПП-тата. Затова имаме увеличение на населението в селата”, поясни Магдалена Костова,  директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ, пред Нова телевизия.

Още по темата

Според нея намаляването на населението през последната година също се дължи на пандемията.

„При всички положения коронавирусът се отразява на демографските показатели. През последните 10 години умират между 108 и 110 000 души годишно, а миналата година са си отишли 124 000 българи. В историята ни сме имали подобни числа през 1918 г., когато след Първата световна война сме загубили 151 000 души”, каза тя.

По думите ѝ смъртността е била изключително висока по време на пиковете на вируса.

Раждаемостта пък продължава да бъде ниска.

„Заради страх двойките отлагат плановете си за бебе”, обясни Костова.

Най-бързо обезлюдяващите градове са Видин, Враца, Монтана, Габрово и Кърджали. Там смъртността е изключително висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
26
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Е ти по колите ли съдиш,че много хора живеят в София?Ами то и в Пазарджик е претъпкано с коли и в КАТ се чака по половин ден да си регистрираш колата.Ама населението намалява постоянно. Броят автомобили изобщо не е показателен и за населението, щото сега всеки 18 годишен хлапак има кола, както и много станаха жените шофьори.
40
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Структурта на държавата напомня дивия капитализъм от 18-19 век. Имаме поне 200 години да наваксваме като инфраструктура и организация. В повечето държави производствата са в провинцията, а столицата служи само като административен център. Ние все повече заприличваме на Индия, а и броя на цветните създания пропорционално расте с всеки ден.
39
3
 
22
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Единствената добра новина в тая пандемия.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силно изразени грижи и мерки за здравното благополучие на народа няма от 32 години.Закриха се стоматологичните и лекарски кабинети в предприятия и заводи, училища, закриха се детските поликлинични кабинети , АГ кабинети , които осъществяваха активна профилактика и консултации на жени и бъдещи майки.Затова водещи сега са заболяванията сред населението в активна възраст- хроничните така наречени дегeнеративни заболявания, болести на дихателната система, болести на нервната система и сетивните орг
37
2
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Вижте в НОИ има го свободно- колко са имали право на пенсия 2015 г -и колко са имали право на пенсия 2019г -Ще видите че 400 000 ПЕНСИОНЕРА СА УМРЕЛИ!!!! ТАКЪВ ГЕНОЦИД НЕ Е ИМАЛО! ОТ 2400 000- СЕГА СА БЛИЗО 2 МИЛ
36
14
 
18
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Видин, Враца, Монтана, Габрово и Кърджали. Случайност или не - най-обезлюдяващите градове, са точно тези, в които мутрите от Гр*б имат най-голям процент подкрепа, явно заради преобладаващото останало шведско население! Чудя се и тези взели пари, какво очакват от мутрите, да им оправят градовете ли ? за 50-100 лева си продавате бъдещето клоуни!
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До За 38Аз задълженията си ги спазвам. Слагай 2 маски една върху друга, очевидно ти е ок. Даже слагай 3. Даже не дишай, за да изпълниш задълженията си към обществото. То е малко близко до акъла, но за такива като теб ще го напиша - КАТО ИСКАШ ДА ОПАЗИШ НЯКОГО, СТОИШ НА ДИСТАНЦИЯ ОТ НЕГО. КАТО ИСКАШ ДА СЕ ОПАЗИШ ОТ НЯКОГО, СТОИП НА ДИСТАНЦИЯ ОТ НЕГО.Като ти липсва елементарно чувство за самосъхранение, чакай закона да те спаси.
34
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е че през миналата година загубихме един град като Търново например като население,а това дали София е намаляла или се е увеличила своето население едва ли има кой знае какво значение!
33
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахах и какво излиза? цялата лудост беше заради 20% увеличение на смъртността? Хората се отказаха от всякакви права и свободи, заради тия 20%, което в абсолютно число означава, че шансът да оцелееш е повече от 99%. Честито да ни е.
32
6
 
12
 
! Отговори
Ехаа, готино преди 3 години
Дано да намалее наполовина. Че толкова хора на такова малко място...
31
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен от Софето никой не може да ме мръдне,още преди 10 години слезнах от дивия балкан за да превзема китната столица,а кога бех мъничък и ме питаха ти къв ще станеш като пораснеш,казвах...софиянец
30
2
 
35
 
! Отговори
Алчен брокер преди 3 години
Не е добре за бизнеса .Доста лапахме покрай наеми и продажби особено манастирски ливади там колко лалугери съм заселил не е истина.Славни години на разцвет.Няма улица, транспорт, магазини,но те купуват ,ли купуват.После беден бил българинът.
29
2
 
30
 
! Отговори
Претъпкана е преди 3 години
Дрън Дрън,от начлото на тази седмица е страшно по улиците отново.Явно спряха хоум офисите и учениците ги возят с колите всяка сутрин и е страшно.....И без това цялата пътна инфраструктура на СОфия е правена за два файтона и една калясска на царя.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, които искат да са столица, да кандидатстват и да си я взимат.
27
1
 
10
 
! Отговори
Фин преди 3 години
Камелия правиш ли разлика между област, община и град? Това накрая е за области, а на за градове.
26
11
 
5
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Зависи кои хора. Дано да останат само яки мадами, за да имам по-голям избор.
25
12
 
22
 
! Отговори
Туск преди 3 години
Абеее дурациии. Що винаги вэв всеки бг форум имаа вълна от заяждане хейт и пълна словесна диария. Тука пририча на коака септична яма и бунище в едно. Квоо се радватее ако софия го закъса закъсват го всички щото прованса е бит отвсякъде софия е единствения град дето предлага малко по добри условия
24
23
 
19
 
! Отговори
BG capital преди 3 години
Софийското гето да си остане най-голямата джунгла. Нямам против.Но не и да се нарича тая шопска джунгла - столица, не, не! Моля ви, не!Имаме прекрасни представителни градове за целта - Пловдив или Търново. 1. И двата града са с историческо минало.2. И двата града са били столици в миналото.3. И двата града заемат централно място на картата на страната, удобни са за връзка, комуникация и обслужване.
23
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да забравя как 90-та година ходив в София и помня, че всички ядяха семки по улиците и тротоарите бяха заринати с люпинки.Още далеч преди да нахлуят "сеуъните".Нейсе, сигурно са били марсианците.
22
1
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
До 22,И тука си имаме градуси и чайки. нИ сА праИ