Пак искане за демонтаж на Паметника на Съветската армия

Инициативна група подготвя писмо до институциите
290
Пак искане за демонтаж на Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отново спор около паметника на Съветската армия в София. Инициативна група подготвя писмо до институциите за неговото демонтиране.

„Монументът трябва да се демонтира и премести в Музея на социалистическото изкуство“, казва журналистът Иво Инджев, който е член на Инициативната група пред БНР.

„Освен войнишко гробище и войнишки паметник, какъвто той не е по дефиниция, имаше една-единствена възможност той да има някаква легитимна стойност от гледна точка на българското право - да е културно-историческа ценност“, каза той.

В отговор отпреди няколко години Министерството на културата с тогавашен зам.-министър Тодор Чобанов отговаря, че паметникът не е културна ценност.

За премахването му има решение на Столичния общински съвет още от 1993 г., казва общинският съветник от „Демократична България“ Марта Георгиева.

„Аз като общински съветник написах един доклад, с който Общинският съвет ако го приеме, да задължи кмета да поиска от държавата да го премести от публичната общинска собственост, каквато се пада Княжеската градина, на място извън центъра на София“, посочи тя.

По груби сметки на инициаторите, демонтажът и преместването ще струва между 100 и 200 хиляди лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
11
 
20
 
! Отговори
Иволудото преди 3 години
Иво Инджев искаше и паметника Шипка да бутаме щото според него от турско са ни освободили Канадци и Американци идвайки с кораби през Атлантика!
50
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа, Иво Минджев го искал. Да не го плъзнат и него по сплитборда като другарчето му Каролев. И без това двамата са обществени отпадъци.
49
10
 
11
 
! Отговори
майна преди 3 години
И да вземете да преместите оня на тепето, че ни е писнал. Какъв е той ? Освободител ? От какво ? Чужд войник с автомат. По- добре да се сложи Левски или Захари Стоянов там.
48
6
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
до 40 : кога в България е имало фашисти бе ?
47
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше британската армия да ни избива като в Гърция и на нея да вдигнем паметник и да мълчим за зверствата на Британия, като Гърция.
46
7
 
19
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Демонтаж на паметника на американските пилоти, които изравниха София със земята. Това е гавра с българските военни убити от англосаксонската армия.
45
5
 
4
 
! Отговори
Н преди 3 години
Не за друго, ама нямаме традиции в почитането на загинали и поставянето на паметници. Вижте гробищата ни на какво приличат. Не ни е в кръвната група да имаме такива грандомански монументи , още повече на воюваща срещу нас държава и за това трябва да се махне. Ама не , трябва да е като Мамаев курган. Ганьовска работа.
44
6
 
14
 
! Отговори
а-мен преди 3 години
Този Инджев пак се ***.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пенсионерЕдна Каба Зурна да се сложи там... Да знаят туристите, че сме едни от най-добрите по кючек...
42
9
 
26
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Точно така, взривете и АЕЦ "Козлодуй", реакторите са съветски, съветски високо квалифицирани специалисти са помагали в изграждането на централата. Гръмнете и бившия Партиен дом, където сега се помещава НС, нали е соц.постройка с ясен съветски стил. Що не се гръмнете и всички вие разрушители, защото само насаждате омраза и разделяте народа. И защо не си зададете въпроса, защо немците и не помислят да махат Паметника в Трептов парк. Нещастници с озлобени лица...
41
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами да беше минала американо британската армия бе, ама не мина, само прелетя и уби 5000 българи в София. Че и паметник им направиха.
40
9
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
това не е паметник , това е маркер че принадлежим на ссср ! БИТАЙТЕ ГО ! който милее за ссср - рисия , да хваща влака и в москва !
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така някакви неграмотници разрушиха чинията на Бузлуджа, а можеше да генерира пари, като музей сега западняци се опитват да реставрират.
38
5
 
7
 
! Отговори
Ай преди 3 години
До АнонименМи те американците си го вдигнаха на тяхна територия (посолството), как да им го бутхем? Освен това там 1) са били свалени пилоти, дали са жертви на наша територия, нормален военен паметник и 2) никъде не пише, че са освободители или, че сме им благодарни за хвърлените бомби
37
6
 
11
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Гласувах за ДБ на тези избори, но на следващите съм категорично против тях!
36
6
 
9
 
! Отговори
Между другото преди 3 години
Тоя Инджев само руши незабелязвате ли!?Въобще слуша ли главата този човек?
35
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представете си, ако не беше влязла Съветската армия в България. Фашистите в България щяха да управляват като в Испания и Португалия до смъртта си до 80-те години
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пип, че пляс, че БУМ, че ТРЯС.
33
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под този паметник, символ на съветската окупация, няма останки от нито един загинал за свободата на България от фашизма, войник, както се твърди. Трябва,да бъде преместен в Музей на комунизма, извън София.Не подхожда, на европейска, натовска страна, каквато е България, да държи още този съветски и комунистически символ, в центъра на София.Средно европейските, бивши соцстрани в ЕС, имат Музей на комунистическото изкуство, време е и ние, да имаме такъв.
32
7
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Ама те пирамидите са на техните царе, не на руските войски ! Сещаш ли се ?