План за нов квартал на столицата разгневи "Спаси София"

Мястото между ж.к. "Младост" и квартал" Горубляне" ще бъде застроено
235
План за нов квартал на столицата разгневи "Спаси София"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столична община планира изграждането на нов квартал между ж.к. "Младост" и квартал" Горубляне", този терен момента е зелен клин на София, през който преминават две реки. Четири детски градини, училище, църква, велоалея, много зелени пространства и ниско строителство, с изградени улици и булеварди. Така може би ще изглежда новия квартал, който в началото са наричали „експериментален“. Тази седмица беше обсъден проекта за план за регулация и застрояване на терена.

Територията между квартал Горубляне, промишлената зона и парка между Младост и Горубляне е била предвидена за застрояване отдавна, каза за БНР архитект Георги Митрев. Наричали са квартала експериментален. В момента територията не е застроена, посочва той и разказва как ще изглежда новия квартал:

"Това е територия предвидена по ОУП за жилищно строителство и не се засягат съществуващите сега зелени площи и паркове. Предвиждат се дори нови територии за озеленяване, както и прилежатта инфраструтура. Освен това този ккартал ще е с нискоетажни сгради", поясни още Митрев.

Жителите на Горубляне, които не веднъж са организирали протести срещу управлението на София, с искане за оставка на кмета на града, в случая напълно подкрепят проекта.

"Това е много добре разработен ПУП, всичко е предвидено за хората, участвали са дори архитекти от САЩ, ние си дадохме земята и не съжаляваме, защото всичко е предвидено", поясниха хората.

"Започнаха да ни обграждат строежи от всякъде", коментира пред БНР Христо Илиев - от Спаси София.

"Въздухът ще се замърси още, още трафик и улици, още запечатване на почвата, това ще засили неравномерното
разрастваме на града - той трябва да се разраства на север, а не на юг", каза още Илиев.

Илиев се опасява, че ще се създаде поредното панелно гето, без едновременно с това да се създаде необходимата инфраструктура. И счита, че блоковете няма да са ниско строителство, както се обещава.

От инициативния комитет Горубляне не са съгласни и заявиха, че от "Спаси София" заблуждават общественността и това е поредната манипулация. Защото проектът е изцяло съобразен и със зони за зелени територии, а свободни площи в "Младост" има.

"Смятам, че всяка една територия, която има потенциал, е добре той да бъде използван. И дори кв. "Младост" се изостава от изграждането на паркове, които могат да се изградят, а територия има", коментира пред БНР и кметът на район Младост  - архитект Стефан Стефанов.

Следващото обществено обсъждане ще бъде на 12 януари. До тогава могат да се изпращат становища и препоръки до администрацията в "Младост" и до главния архитект на София Здравко Здравков. Тук става дума за територия между двата квартала, която е оставена като "зелен клин", за да може да навлиза свеж въздух от Витоша и това не е случайно", коментира в "Хоризонт до обед" Воислав Тодоров, член на няколко инициативни комитета, които работят за запазване на зелените площи в Младост, бивш общински съветник.

"По ОУП на София предвижда строителство там. Става дума за около 350 нови жилищни сгради, 50 обществени и 50 производсвени, тоест цял един кватал.

А територията, която беше определена за Източен парк, планът за нея спря, а се придвижва напред само планът за нов квартал. В даден момент може територията за парка за бъде "захапана" от бъдещия кваратал", смята Тодоров.
Източният парк като територия в момента обаче е реституиран и е частна собственост и хората желаят да си строят жилища, отговори на въпрос Воислав Тодоров.

Според Воислав Тодоров общият общественият интерес не е защитен с новия кваратл. А планът за новия квартал не е законен:

"Така че, включете се като граждани в общественото обсъждане, напишете становище, за да запазим зелените площи и чистия въздух в тези квартали", каза още Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: кварталСпаси София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СофияУчи география, защото Москва е в Европа, ако не знаеш, сега вече знаеш, че Москва е част от Европа, старите столици на Русия - Киев и Петроград, също са в Европа.
116
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СофияКак да не е в Европа Москва, ти добре ли си, че почти половин Европа е в Русия, Европа не започва и не свършва с нас или с ЕС, тя е доста по-голяма!
115
12
 
3
 
! Отговори
София преди 2 години
Москва не е в Европа, Париж и Лондон какво ги броиш там са събрани от цял свят, освен това англичаните са 60 милиона, французите 80. София реално е над 2 000 000 жители, това ако е "смешно малко население" значи си много назад. По принцип над 300-400 хиляди се води голям град и този стандарт е приет в целия свят, в България имаме 3 големи града София, Пловдив и Варна.
114
5
 
13
 
! Отговори
кошмар преди 2 години
Стига бе!!! Спрете се!!!! София се превърна в ***!!! Всеки ден в трафика губя по 2-3 часа от живота си. Качеството на живота падна под нулата. Навсякъде тълпи , изнервени хора , грозно отношение един към друг. Селските тарикати допълнително влошават нещата. Стига!!!! Вече няма въздух за дишане!!!!
113
4
 
0
 
! Отговори
до 126 преди 2 години
Не, имам предвид столиците в ЕС. https://en.wikipedia.org/wiki/Largest_capital_cities_of_the_European_Union
112
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СофияЛондон - почти 9 милиона, Москва - над 17 милиона, Париж - над 12 милиона души и т.н.
111
2
 
0
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 123 - чувал ли си за битум? :}
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СофияСигурно имаш в предвид наскоро пръкнали се микродържави като Литва и те са със топящо се население, а аз имам в предвид западноевропейските столици, София е със смешно малко население, не само в сравнение със столиците, но и с някои от градовете им!
109
10
 
5
 
! Отговори
София преди 2 години
"София е смешно малък град, срванен с други европейски столици, с много малко население" Издишаш като cпyкaн бaлoн. Според официалните източници София е точно на 10то място по население сред европейските столици.
108
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се застрои, ще бъде влага,покрай тези две реки, още отсега ви казвам, дори да сложат хидроизолация, след време влагата ще се прояви, само къщи на 1-2 до 3 етажа включително максимум или парк може да се направи или комбинирано - къщи с паркчета.
107
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се застрои, ще бъде влага,покрай тези две реки, още отсега ви казвам, дори да сложат хидроизолация, след време влагата ще се прояви, само къщи на 1-2 етажа или парк може да се направи или комбинирано - къщи с паркчета.
106
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДаааа, същия съм , позна, сега чакай да си обуя маратонките... опс, исках да кажа цървулите!
105
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Казах ви, много са ви грозни пространствата около сградите, тротоарите, улиците в по-голямата част от София"Ама ти кой си? Бай Пешо с керпичената къща от село и голф 2ката в двора?
104
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По царско време е направена Борисовата градина .По соцвреме е направен Южен парк.По сегашно време нито един парк не е създаден.
103
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете нов парк ,не нов квартал.
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 104Ако си сложите ваш местен кмет от района, който действително приема присърце проблемите на квартала ви, може всичко да решите, дори с доброволен труд и други начини, трябва властта да си е ваша и да не делят хората от квартала ви на такива и онакива, а да сте обединени в идеите си.
101
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за хубавия ж.к.Младост. Доста години живях там, но не издържах на промените, които направиха там и избягах обратно в центъра на София. Преди 1989 година стигах от входа на блока ми до Орлов мост с градския транспорт за 17 минути, но след 1989 това време се увеличаваше и увеличаваше и когато стана над 2 часа, избягах обратно в центъра. Това беше преди метрото, но сега и ако ползвам метрото е около 45 минути. Новият квартал може да има два изхода, като единия е на претоварения централен бул
100
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казах ви, много са ви грозни пространствата около сградите, тротоарите, улиците в по-голямата част от София, тях поне оправете, кръпки, дупки, кал, неравности, изпочупени, на вълни, надраскани и т.н.! Това поне , кметовете и общинарите може да решат някак, включително и с доброволен труд, много е грозно, не съм от София, нито живея в България и веднага ми прави грозно впечатление, а гражданите ви в София, ще се чувстват по-добре в качествена, чиста, ремонтирана и приятна за живеене обстановка.
99
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв нов квартал?Те 50% от апартаментите в София са празни.
98
1
 
9
 
! Отговори
Хабибито преди 2 години
Да а те ще се правят на кореняци като тези отдолу....