Протест в Горубляне заради земи, блокират "Цариградско шосе"

Хората настояват за спешни законодателни промени
Обновена: 13 юни 2022 11:55 | 13 юни 2022 11:48, Петя Славова
25
Протест в Горубляне заради земи, блокират "Цариградско шосе"
Снимка: БГНЕС

За спешни законодателни промени настояват жители на столичния квартал "Горубляне". Хората излизат на протест днес в 18.00 ч. Демонстрантите се канят да блокират кръстовището с бул. "Цариградско шосе" за един час с настояване законодателните промени да помогнат да се отблокират земите им.

"Протестът не е политически, не е и за пари. Може би сме единствените, които не търсим пари от държавата. Искаме да ни оставят да ползваме частната си собственост, за която плащаме данък сгради и такса смет", каза пред Нова тв арх. Янита Тарабанова от Инициативния комитет.

Тя обясни, че от 33 години земите им стоят в ТКЗС, а от 1991-ва до момента са блокирани от държавата. „Аз това не го наричам демокрация. Това, което е необходимо да се направи, са няколко законодателни промени”, посочи архитектът. По думите ѝ през 2020 г. КС се е произнесъл, че блокирането на земята е противоконституционно.

"Като резултат депутатите трябваше да променят в двумесечен срок законите. Те обаче не го направиха. Това не се случи и в следващите две години", добави Тарабанова.

Протестите ще продължат цялата седмица, за да заострят вниманието на министерствата към проблема, обясни още архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Шепа платени селяни! Къде е полицията да спре този цирк?
23
1
 
2
 
! Отговори
АнтиГорублянскитеМил преди 1 година
До Срамте са си вкъщи... изобщо не се интерсуват от другите хора... Предлагат им 30 000 лева на декар за замеделска земя, която най-вероятно не е тяхна... Всички знаем схемата дето 3-*** човека свидетелстват че дядо му е пасал крави и овце там и автоматично бам 10 декера земя...
22
3
 
18
 
! Отговори
Срам преди 1 година
Какво са им виновни обикновените хора отиващи или прибиращи се от работа и трябва да чакат в задръствания?Защо не отидоха да протестират пред излитащия с Киро и Лена 120местен самолет?Защо не протестират пред дома на Петков и пред министерски съвет?Но тук им е по-лесно.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най веселото е че местните шопски селяни си мислят че ако им разрешат да строят на нивите имотите ще останат техни. Ако това се случи мускулестите момчета здраво коленце няма да им оставят!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КоренякРедовно протестират хората, не е за първи път и не е нещо ново.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Алчни хора!___чакай бе, ти ако имаш земи ще се съгласиш да ти ги вземат ей така, а?... да ги изкупи държавата на актуални цени да прави паркове, градинки и т.н., само че по-скоро ще ги продадат на мастити бизнесмени, които да построят огромни комплекси от блокове
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там където тия протестиращи искат да строят е предвиден ПАРК ИЗТОЧЕН. Но, алчните шопи искат нов Манастирски Ливади-тип квартал, приличащ на гето. Не трябва да се допуска това! Цяла югоизточна София има нужда от още паркове и парк Източен е добре дошъл и освен това е предвиден за направа.
17
6
 
10
 
! Отговори
Алчни хора! преди 1 година
Да, да, за да можете да бетонирате всичко от Горубляне до Младост, нали, бе, не ставало дума за пари! Тия земи трябва да ви ги вземат веднага и окончателно! И това ще е бъдещият парк на София. Стига повече бетон!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
администрацията определено не работи в полза на обикновените хора, вече 2 години имам парцел за къща в регулиран квартал, но не мога да я построя, защото чакам някакви подписи, докато не започнем да съдим държавата за пропуснати ползи, явно няма да започнат да работят, но виж огромни блокове се строят в блата и нямат спирачки от никого
15
5
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 8 Що бе, какво да им се сърдим на неонацистките символи на Путин? Ами това е едно чудесно допълнение към фотоизложбата, един автограф, така да се каже, едно поредно доказателство че путинският режим в Кремъл е нацистки и престъпен!!!Нека си стоят така, за срам на Русия!!!
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бас държа, че горубци са гласували за Учиндолеца.Хайде сега на него да му ревете, защото той блокира държавата и НС и няма законотворчество, няма контрол, а администрацията само това чака - да не работи. Тя дори пречи.
13
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехааа! Горубляне Прайд! Подозирам, че става дума за единствените незастроени и небетонирани петна там щом намесват ТКЗС. А това са едни доста апетитни парцели, които преди бяха черешови масиви. Но... там вече са от мутра и нагоре. Леко закъсняха с около 20 години. Само ще вгорчат и без това смачкания ден на доста хора, които се прибират от работа да речем. Поне да бяха се образовали, че там има подпочвени води и не можеш да излупаш още един квартал. Шопи... какво да ги правиш.
12
2
 
18
 
! Отговори
Кореняк преди 1 година
Защо сега са се сетили? Проблемът им е от началото на така наречения "преход"... София се разшири и разбраха, че тези земи не им трябват да сеят лозе на тях, а за инвестиционни интереси, тъй като попаднаха вече в градската агломерация. Да очакваме още безумно застроени квартали, подобно на Манастирски ливади и Кръстова вада, защото там парцелите свършиха. Каква е далаверата, щом цяла България претендира за имоти в София? На времето градът е бил по-малък от Свищов?!!!
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата пак изкара масовката до ще прави преврат като през 2014, когато свали Орешарски.
10
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И вчера ли им взеха имотите? Що не протестираха при Тиквата?
9
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
алчните селяни искат да застрояват
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе демократи? Протестите с блокади нали бяха хубаво нещо? Ааааа, ама зависи срещу кого са. Не за какво. Сутринта я гледам някаква мрънка, че някой си изявил гражданската позиция върху фотоси на ББС. Праснал им по един "Z". Фотосите, дето успях да видя са на сгради разрушени от самите хохоли. Значи, ако нацапаш паметника на Съветската армия е изява на гражданска позиция и трябва да уволнят полицаите, ограничаващи свободипта ти. А, ако"зетнеш"манипулативна изложба е хулинство?
7
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чупене на крака и ръце трябва за горублянските с3лян1.
6
3
 
9
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Да представят исканията си пред протопрезвитер Кусан Хадавян и архиепископ Датев Акобян.
5
4
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!! преди 1 година
"За спешни законодателни промени настояват жители на столичния квартал "Горубляне". Хората излизат на протест днес в 18.00 ч." За какви законодателни промени бълнуват пък тия? Та нали вече нямаме Народно Събрание? Нали партията на чалгаря Трифонов се оттегли от коалицията и се готвят нови избори? Какви промени тогава очакват тия, като няма да има Народно Събрание?