"1984" и други книги украсиха стълбите пред паметника на "Съветската армия"

В 250-я ден на война се провежда акцията "Четем за свободата"
31 окт 2022 14:41, Нели Христова
86

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пред паметника на Съветската армия в Княжеската градина се проведе арт акция „Четем за свободата“.

На стълбите пред монумента бяха разположена инсталация с кориците на емблематични книги, сред авторите, на които са и нобелови лауреати. Включени са „1984“ на Джордж Оруел, „Всичко свое нося със себе си“ на Херта Мюлер, „Задочни репортажи за задочна България“ на Георги Марков, „Русия на Путин“ на Анна Политковская, „Книга за смеха и забравата“ на Милан Кундера, „Архипелаг ГУЛаг“ на Александър Солженицин, „Пътувания из Украйна и Русия“ на Йозеф Рот, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, „Време секънд хенд“ на Светлана Алексиевич и др.

В литературното четене по-късно ще се включат заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Георги Бърдаров, проф. Амелия Личева, Светлозар Желев. Те ще прочетат избрани откъси от книги.

Събитието е посветено на 250-ия ден от началото на войната в Украйна и се организира от Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен да покажат, че са неграмотни и не познават книгите - хубава иначе литература, които са захвърлили с леката ръка на нечетящия илитерат навън, с което единствено се излагат сами, друго инициаторите на смешната инициатива няма какво да покажат. Чела съм лично всичко от показаното на фотоса - нито едно от тях несе свързва точно със Съветската армия. Точно пък "1984" е най-големият гаф в случая. Той има отношение към настоящия тоталитарен запад.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето тази книга и доста други нямат нищо общо със "Съветската армия". До идеята на "1984" е най-близо, да не кажем в пълно съответствие, пландемичното насилие над хората, което наистина няма общо нито с Русия, нито с армията на съветите. За всяка книга можем да си говорим по отделно, но като гледам - чели ги много няма. Ка-моли авторът на "статията".
41
2
 
9
 
! Отговори
София преди 1 година
Стоя и се чудя, в СО неграмотни и некадърни ли работят? Чели ли са някои от тези книги, например, така нашумялата 1984 на Оруел, отразява случващото се на запад, на на изток. И ако можем да правим някакви съвременни паралели - то 1984 приляга повече на случващото се към днешна дата в САЩ и ЕС, не в Русия. Но от де толкова много сиво в общинските съветници от СО, които за пореден път се излагат като кифладжии.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 - Каза го, защото иначе филма нямаше да го пуснат по кината. Книгата Рамбо (да, по книга е) е една огромна критика към войната във Виетнам, отношението към ветераните и завършва със самоубийството на Рамбо след като е избил сума народ.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София няма пари да си плати парното ама за укропски инициативи намира кинти
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече четете и мислете.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** работа.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките ревете за свободата, а не осъзнавате, че тоталитаризма не си е тръгвал и никога няма да си тръгне. Просто му смениха името на ДЕМОКРАЦИЯ ХАХАХАХХАХАХАХХАХАХХАХА!!!
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се занимавате с пропаганда, докато цените ви скачат ли скачат? Яжте книги. Хубаво е човек да чете, но и да осмисля прочетеното, а не да гледа колкото се вижда от една тръба за фунийки. Стига сте ни отвличали вниманието с РСМ и паметника на съветската армия. Това като в Украйна-остават без ток , но най-важно им е да снесат паметниците на Пушкин.
34
10
 
7
 
! Отговори
Руснаците са мърши преди 1 година
А тука в коментарите е пълно с техни слуги на хонорар.
33
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Някакви турци са си организирали събитие. Явно за такива хора щеше да е по-добре още да сме си в османската империя.
32
4
 
5
 
! Отговори
Неисторик преди 1 година
Четенето е само базис - по-важното е самостоятелнотомислене(осмисляне) на прочетеното.Русия трябва да победив тази война,но Украйна трябва да бъде върната на украинците.И в всичко това ни е нужен баланс.Хегемония на "доброто"е първата стъпка към деспотизма.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Книгофил - Ако си прочел 200 книги по темата, щеше да си разбрал. Очевидно не си (или не си чел или не си разбрал).
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздравявам организаторите!
29
4
 
2
 
! Отговори
Книгофил преди 1 година
Трябва да няма коментари като в други статии. Излишна пропаганда. Изчел съм 200 книги в жанра и не се чудя на коментиращите. Съжалявам ги.
28
6
 
6
 
! Отговори
ДО 30 преди 1 година
Защо на всички други окОпатори !! паметниците са премахват бе необразовани друже???
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Jonsy, не се съгласявам с позицията ти, но друго ми направи много лошо впечатление! Осъзнаваш ли, че пишеш неграмотно и дори само това дискредитира мнението ти?
26
11
 
14
 
! Отговори
Стар човек преди 1 година
Много комунисти ,много закрилници тука бе !?История било ,напомняло било!? А защо тогава всички паметници и символи на Хитлер и Сталин бяха премахнати!? На Мусолини също ! Ех глави чугунени и днешният Путин няма да се запомни с добро !
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това по случай Хелоуин ли е?
24
8
 
13
 
! Отговори
Jonsy преди 1 година
До АнонименТема за размисъл, паметниците се правят за да напомнят нещо, било то и за окопатор. Ако махаме паметници увеличаваме шанса историята да се повтори. Само комплексираните хора разбират всеки паметник като възхвала и са готови да рушат всичко наред само за да се почустат по добре и да нахранят комплексите си!