Без стари коли в центъра на София от 1 декември

Забраната ще важи 3 месеца
28 юни 2023 15:24, Нели Христова
123
Без стари коли в центъра на София от 1 декември
Снимка: БГНЕС

От 1 декември най-старите и замърсяващи автомобили няма да бъдат допускани в идеалния център на София. Това решение на Столичния общински съвет за въвеждането на т. нар. нискоемисионни зони припомни зам.-кметът по финанси, транспорт и здравеопазване Дончо Барбалов, цитиран от "24 часа".

Забраната ще важи 3 месеца - през декември, януари и февруари. Обособените нискоемисионни зони са две - “малък” и “голям” ринг. Тази зима ограничението ще важи само за малкия ринг, който обхваща идеалния център на града - пространството между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“, припомни Барбалов. От 1 декември  в него няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяваща категория 1.

На сайта на Столична община вече има секция, в която гражданите могат да се информират за ограниченията - https://www.sofia.bg/en/low-emission-zones . За удобство на софиянци, Географската информационна система (ГИС) – София е изработила онлайн карта, в която всеки може да провери дали даден адрес попада в зоните, забранени за преминаване на МПС от ниска екокатегория, както и от кога влиза в сила съответното ограничение. Картата е в тестови период, обясни още зам.-кметът. Тя може да бъде намерена на адрес: http://air.gis-sofia.bg/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам защо се хващате като аргумент за забрана за движение на МПС в центъра единствено замърсяването на въздуха. Движението на МПС убива пешеходци. Движението, спирането и паркирането на МПС заема много място и пречи на придвижването и достъпа до сградите, дори е грозно от естетична гледна точка. За специални случаи в пешеходните зони и сега има разрешителни за достъп в определени случаи*. *Знам, колко много фалшиви регистрации на автомобили като инвалидни има. Това е проблем на КАТ.
72
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хора, не трябва да позволяваме зелената шарлатания да ни превърне в затворници в собствената ни държава.
71
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво означава "стари коли"? И КАКВО ЗНАЧИ "стари политици и СТАР ОБЩИНСКИ СЪВЕТ"!!!
70
1
 
19
 
! Отговори
Неразбрал преди 11 месеца
"Обособените нискоемисионни зони са две - малък и голям ринг." Ринг не значеше ли пръстен на български? Чудя се просто.
69
1
 
19
 
! Отговори
онононо преди 11 месеца
А комините на къщите Евро колко са?
68
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А Пешо с БМВто новото -дизел без катализатор, дпф, вихрови клапи и чипосано? То е ново, но дими като ***. А Гошо с новата кола, която е реално нова, но е на 500 000км дизел без компресия, горяща масло и хвърляща отзад сиво-черен дим?Категорията е ясна, но реално все още има къде да се мине един *** преглед.
67
3
 
21
 
! Отговори
БарбалО ДончеФ преди 11 месеца
То пък е един идеален центъъъър!
66
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами като сте глупави, ще сте категория 1. Мойта талига на 20+ години с евро 2 има стикер трета категория. Пуши като стар Икарус, ама и тая зима ше си житкам из центъро на Софето, па вие одете пеш.
65
2
 
7
 
! Отговори
До 65 преди 11 месеца
Ама неизмити членове не се умори да поемаш иначе
64
4
 
11
 
! Отговори
Истина ви казвам! преди 11 месеца
Имам шкода октавия с 1,9 ТДИ 2006 г. на която и сложиха категория 1 ! Брат ми има Кади със същия мотор 2008 г. и е категория 3 ! а сега ми кажете къде е логиката? Четох преди време, че всички дизели до 2007 г. са категория 1?
63
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво ревете, омръзна ми да ви дишам смрадта на провинциалните каруци. Забраната дай Боже да съане целогодишна.
62
4
 
34
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 11 месеца
НА БАЗА НА КАКВО РЕШИХА ЧЕ ВСИЧКИ АВТОМОБИЛИ ОТ КАТЕГОРИЯ 1 ЗАМЪРСЯВАТ СЛЕД КАТО НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ ГИ ИЗМЕРВА, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ Е ПЪЛНО С НОВИ АВТОМОБИЛИ КОИТО СИ ПУШАТ НА ВОЛЯ
61
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Взимайте пример от Емили Тротинета. Хем покрива нормите за МПС в центъра, хем покрива и нормите за западни ценности и ЛГБТ! Седнали ми тука едни бели хетеросексуални пръчове с автомобили да се вайкат. Това е! Излишни сте! Имате само едно право в тая държава- да плащате. Плащайте за украинците, плащайте здравни, плащайте завишени данъци и т.н.
60
0
 
23
 
! Отговори
Тъй ама преди 11 месеца
До АнонименОния гледат в талона и датата и годината на производство на автомобила и хич не ги е еня дали с газова уредба или не.Слагат ти стикер категория 1 и айде по живо и здраво!
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
той пък кой нормален ходи в центъра -скъпоя до шия и само откалчници
58
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айдее , бедните пак , ДГД !Така де , няма да се мотаете в краката на политиците , управляващите , кифлите И ,... ромите !
57
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
че има ли някой такава кола с 1ца, това трябва да е нафтова печка на колела, дори и това сигурно ще му дадат 2ка защото не вдига шум
56
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То щото някой се е убил да ходи зимата по изпочупения център. Стъпне някъде и краката му във вода от некоя счупена плочка. Айде нема нужда. Зимата има молове, ресторанти, кафета, барове, планина и зимни курорти.
55
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
имаш ли АГУ = еко 3 гарантирано, без значение възраст или катализатор
54
3
 
10
 
! Отговори
GTI V5 2.3 150 коня преди 11 месеца
'няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяваща категория 1' -- миналата година ми дадоха еко 1, тая година еко 3, пак без катализатор. може би щото ме мериха само на газ. ме се оплаквам