След дъжд качулка: Съдът реши да спре демонтажа на ПСА

Няма акт, няма и договори
Обновена: 19 дек 2023 17:08 | 19 дек 2023 17:07, Нели Христова
152
След дъжд качулка: Съдът реши да спре демонтажа на ПСА
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Административният съд спря демонтажа на Паметника на Съветската армия. Поводът са липсата на административен акт, както и договори, от които да стане ясно какво ще се случи с махнатите фигури.

Ето и цялото съобщение на съда:

По искане на ПП Възраждане Административен съд София град разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент „Паметник на Съветската армия", извършващи се в Княжеската градина в гр. София, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона.

Като мотиви съдът посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава.

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на гр. София в тридневен срок от издаването му.

Разпореждането подлежи на незабавно изпълнение от органите на полицията.

Съдът отхвърли искането на сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия" за конституирането му като заинтересована страна по делото.

По искане на сдружение „ИЗПРАВИ СЕ БГ" Административен съд София град разпореди да бъдат безусловно прекратени действията извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на област – София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на "Паметника на Съветската армия".

Според съда фактическите действия по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на "Паметника на Съветската армия" не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на чл. 250, ал. 1 от АПК.

Съдът остави без уважение искането на сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия", представлявано от Кубер Сапарев, за конституирането му като заинтересова страна по делото.

Разпореждането може да се обжалва в тридневен срок от издаването му по реда на глава ХІІІ от АПК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега да глобят виновните няколко милиона. Не поръчителите, те ще се разплатят глобата с нашите пари. Да глобят фирмата изпълнител. Да си знаят частниците, да не се набъркват с такива сделки, щото ше губят личните си пари.
57
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А сега прокуратурата да разследва кой, защо и по какъв ред събаря паметника!
56
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Супер, сега нека да си стои така. Сега вече, в този си вид, това наистина е паметник на комунизма. Бетон, грозотия, тъпотия. Да стои и да помнят поколенията комунизма!
55
7
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 месеца
Белене отново ще заработи, но най-вече, ще бъде разширено !
54
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да възстановели паметника на окупатора? Ами да турнат един и на Хитлер до него, да си правят компания. И още един на Мао за разкош. Аве вие съвсем изплискахте легена уе.
53
12
 
13
 
! Отговори
Комунизмът си отива! преди 5 месеца
Твърде добре се основава на закон действието, а този съд да вземе да си прочете законодателството!Законът е от 2000 г. и с него комунистическият режим е обявен за престъпен.И като най-важен за потисническия режим,този възхваляващ комунистическите престъпници монумент отдавна трябваше не просто да бъде демонтиран, но и унищожен -- както и другите символи на престъпния човеконенавистнически комунистически режим: каменни и метални петолъчки, сърпове и чукове, с които престъпната власт плаши народа!
52
6
 
12
 
! Отговори
19 преди 5 месеца
Сега всеки който извади под дюшека книжка, каквато наскоро показаха в нета, че е дал пари за построяването да съди общината да го възстановят. Българска работа. Ще има неизпълнение на решение на съда. Или фирмата която го събори без разрешение да го възстанови за нейна сметка.
51
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ахахахаа, останките вече са претопени. Единство ще остане една грозна площадка години напред. Но по-добре така, отколкото да ни заплашват с автомата.
50
6
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Сеа ще има некъв келяв остатък дет децата ще го боядисват екстра :) за посмешище стана тоя паметник ;)
49
9
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
ДЕЙНОСТТА ПО БУТАНЕТО И НА ОСТАНАЛОТО ОТ ПАМЕТНИКА ЩЕ БЪДЕ ПОДНОВЕНА СЛЕД КАТО ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОБЯСНЯТ КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ПАРЧЕТАТА ОТ ПАМЕТНИКА И ДАЛИ ЩЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ НА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ ИЛИ ЩЕ СЕ ЗАКАРАТ В МУЗЕЯ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ИЗКУСТВО НА ПАРЧЕТА ИЛИ НЯКОЙ ЩЕ ГИ ЗАВАРИ :D КОМУНИСТИТЕ ДА НЕ СЕ РАДВАТ АМА ХИЧ! ДЕЙНОСТТА ПО БУТАНЕТО И НА ОСТАНАЛОТО ЩЕ ЗАПОЧНЕ В ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2024-ТА ГОДИНА
48
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хайде връщай обратно и да си платят от своя джоб тия дето решиха да го махат
47
13
 
20
 
! Отговори
Cpt. William Lynch преди 5 месеца
Време е за СЪД за ПРЕСТЪПНИЦИТЕ които НЕЗАКОННО го нарязаха за скрап!
46
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продължавай да режеш и в пещите!
45
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 30 - Цирк "Балкански" е уникален и се занимава с изкуство. Не го сравнявай с вандали, рушащи паметници, че и това правят като абдали. Как едно нещо не свършиха както трябва, включително и това? Ама, като има кой да ги търпи и да им дава заплати, нека поиздевателстват и върху конституцията, то и след това пак ще има съдилища.
44
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Административния съд е пълно с неграмотни комуноиди и извратеняци!! Да се изринат от там!!!
43
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цялото действие незаконно , но не виждам арестувани за това !
42
12
 
25
 
! Отговори
I’m преди 5 месеца
В каква абсурдна държава живеем! Първо се прави нещо, после съда се произнася дали може или неможе! Такова нелепо управление не е имало. Гарантирано от ПП.
41
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 44 Решението на съда,е че си действал своеволно и си нарушил закона
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 40 Е да се,ама може да е с раирани дрехи обаче с твоя глас или ще подаде оставка за своеволието най-малко
39
12
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
РЕШЕНИЕТО НА СЪДА ЕДИНСТВЕНО СПИРА ПАРЧЕТАТА ОТ ПАМЕТНИКА НА СССР ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ НА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ ЗАСЕГА И НИЩО ПОВЕЧЕ :D