Големият скрит проблем на София е замърсяването с азотен диоксид

В столицата няма транспортно планиране, има транспортно строителство
21 фев 2024 15:05, Анисия Иванова
48
Големият скрит проблем на София е замърсяването с азотен диоксид
Снимка: БГНЕС, архив

Големият скрит проблем на София е замърсяването с азотен диоксид. Това обясни пред БНР Ивайло Хлебаров от Екологично сдружение "За Земята“.

"В София азотният диоксид не се измерва на правилните места. Това изкривява картината и създава лъжливото усещане, че живеем в град с чист въздух по отношение на азотния диоксид, който е опасен за здравето.

Някои от станциите, които трябва да го измерват в София, не отговарят на изискванията, посочени в европейското законодателство. Чакаме вече няколко години министерството да оправи тази грешка, но не виждаме особена реакция от тяхна страна, каза той. Експерти и представители на новата общинска администрация в София се събират днес на форум "Чиста мобилност за София“.

Велосипедният транспорт
Много трудно се придвижваме по велосипедната мрежа, отбеляза Хлебаров.

"Налага се използване и на пътното платно. Част от дискусията ще бъде насочена към даване на препоръки какво да се подобри във велосипедните политики и в мрежите за свързването между различните квартали. Трябва да се започне с добро планиране на велоалеите. Техническото изпълнение също е много важно", обясни гостът.

Градски транспорт
Столичният градски транспорт се разви немалко през последните години, отбеляза той.

"Но в София няма транспортно планиране, има транспортно строителство. Залага се предимно на строежа на различни инфраструктурни обекти, които вкарват допълнително автомобилен трафик".  

Манталитетът за малко използване на автомобили се възпитава, смята Ивайло Хлебаров.

"Чрез положителни стимули, но и чрез санкции. Надяваме се да видим дългосрочна политика за развитие на градския транспрот и за ограничаване на използването на личния автомобил за всекидневните нужди в града".

Чиста мобилност
НИМХ направиха преди няколко години химически анализ на фините прахови частици в София, обясни Хлебаров. "Фините прахови частици са по-малкият проблем на транспорта, по-големият са задръстванията и замърсяването с азотен диоксид".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алооокапутите. На български се казва АЗОТЕН ДВУОКИС! Ясно ли е? За да забременее макяви явно с дръвена лъчица ви е збирала от чергата
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Викнете турски архитекти да се справят със софийските пътища.:))
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелени, зелени, зелени, много весели са.:))
37
0
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 2 месеца
Откак ми спреха голфа у центъро въздуха някак си е по-лек. Като на Мусала се чувствам.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ееехх този правопис е голяма мъка а фес.бг? Какво е ДИОКДИД? Такава дума не съществува в Българският език.
35
0
 
2
 
! Отговори
СТР. ТЕХНИК преди 2 месеца
На книга всичко има в София ,за да се развива ,като съвременен град -столица. НО.....САМО НА КНИГА.
34
0
 
10
 
! Отговори
химик преди 2 месеца
Въглероден данък плащате. Сега гласят азотен данък. Като стигнат до кислородния данък тогава ще стане интересно.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Некадърност облечена с власт. Това е положението в София от доста години. Кметове като Янчулев, Софиянски, Бойко Борисов и Фандъкова съсипаха София. Хаотично презастрояване, подаряване на общински земи на мафията, вместо там да се направят достъпни паркинги, тотално объркване на движението и паркирането и то не само в центъра, не се мият улици и тротоари, не забраниха отоплението на твърдо гориво, за да имаме чист въздух и т.н
32
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Тук манипулативно се смесват два отделни проблема. Първият е замърсяането на въздуха в софия. А втория проблем е изключително много влошената организация на движението и паркирането в София през последните 33 години, което почти няма нищо общо със замърсяването на въздуха. Говорейки за по-чист въздух, реално искат да ограничат колите, за да си решат втория проблем, който е резултат от некадърността на управляващитв в София през последните 33 години.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Реалността е, че заради прокарване на велоалеи по улиците, замърсяването се увеличава.
30
2
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Не е проблем на София азотния диоксид,а опростаченото чалга население на столицата и наркоманията която ги трепе по улиците и пешеходните пътеки,наркоманчета като синчето на Лъчо Мозъка от ГЕРБ са безнаказани /неразследван за убийството на М.Цветков, а всеки знае, че беше дрогиран в джипа-убиец и избяга от местопрестъплението/,медиите които обслужват престъпници като Пеевски и Тиквата,корупцията която е завладяла цялата столица чрез съд,прокуратура и политици, АЗОТЕН ДИОКСИД,дрън-дрън та пляс !
29
0
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 2 месеца
. Това изкривява картината и създава лъжливото усещане, че живеем в град с чист въздух по отношение на азотния диоксид, който е опасен за здравето. - Абе аланколу , какво му е опасното на Азотния диоксид?За велосипедите -"Налага се използване и на пътното платно. Миличко, така пише в закона, До 50 сантиметра от бордюра.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Четири тротинетките замърсяват с фини прахови частици колкото един "дизеляк", в който пътуяат 5 човека. Факт!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тротинетките са неизползваеми за по-голямата част от населението. Не всички са млади и здрави на по 18-20 години.
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо да забранят дизеляците те забраниха тротинетките, честита промяна дизеляци, да ви напомня отровата и вие я дишате!
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде стига с тази лъжа за "дизеляците"! Докато я повтаряте няма да дишане чист въздух. Замърсяването с азотен диоксид в София е 12-15% от нормата. ФПЧ са проблема и само през зимата., когато са и няколко пъти над нормата в най-студените дни. През лятото като ги няма печките, замърсяването с ФПЧ е 30-35% от нормите, като 98% от него е заради неизмитите улици и тротоари.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е тва е, други проблеми нямаме, всичко ни е наред, само тоз пусти азотен диоксид да не беше и щяхме да сме цъфнали и вързали... Абе, забелязвате ли, че нещо напоследък много им хареса да плашат хората с невидими проблеми? То кoвид, то азотен диоксид... Мързеливи са станали, дори не си правят труда да създадат истниски проблем. Ама то пък и за какво да се стараят, след като хората и така се връзват.
23
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Тези не могат да се включат към Зелените от Западна Европа, където азотният диоксид наистина стана проблем, защото в София няма проблем с азотния диоксид. Затова си измислят, че имало проблем. Единственото наднормено замърсяване в София е само през зимата и само с фини прахови частици от отоплението на твърдо гориво. Останалото е див популизъм и лъжи. Има си изследвания за замърсяването в София.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро бях в Драгалевци, там в момента се копае канализация. Стоях си на паветата на пътя за Алеко и се наслаждавах на утрото, секунди по-късно няколко коли минаха и след тях се завихри такъв прахоляк, че за миг ми се доповръща, просто дробовете ми не можаха да издържат на този прах. Мисълта ми е че ние сме високи до два метра, а всяка преминала кола, особенно по мръсните градски улици вдига прахоляк който се носи поне на 6-7 метра, а ние хората си го дишаме денонощно.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами залесявайте и ограничете жилищното строителство, а това става с политика за развитие на другите региони. София е супер презастроена, но вие все гледате световните мегаполиси. След време да искате няма да можете да разчупите това. Постоянно се дава за пример запада, но не дават всичко, а само избрано, което им харесва. Няма как да ги стигнем без колонии, а по-лошото е, че ние станахме неофициална.