Гробищният парк в София станал ад - мръсен и занемарен

От общинското предприятие зоват софиянци да помогнат в облагородяването
49
Гробищният парк в София станал ад - мръсен и занемарен
Снимка: БГНЕС

Мястото за вечен покой е превърнато в ад. Това каза пред журналисти временно изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие “Гробищни паркове” Румен Димитров. Той представи състоянието и визията на Столичната община за развитието на гробищните паркове.

Тук сме, за да покажем проблема на обществото, да дадем нашата заявка, че сме тук да решим този проблем и да сложим основите на едно ново начало, каза Димитров. По думите му никъде в Европа няма такова отношение към близките, които вече не са сред нас. Директорът обясни, че предвиждат акция и се обръщат към гражданите с молба в следващите дни да дойдат и да помогнат заедно да се погрижат за мястото, като Столична община ще даде целия свои ресурс, като механизация и материали то да бъде почистено и облагородено.

Това, което заварихме, е липса на всякаква организация, в това число и липса на всякакви документи, които биха били организирали по-добре мястото, каза Димитров. Той обясни, че персонал и хора има, но структурно са подложени на наредби, които предвиждат 20 души, които да поддържат 2900 декара паркове. Ангажиментът на предприятието е да поддържа само алеите и да почиства кошчетата, без да се грижи за гробните места и пътеките около тях, обясни още директорът. Според него с тези 20 души това е непосилно без обществото. Оттук нататък институциите и гражданите трябва да вървят ръка за ръка, призова Димитров.

Трябва да има нормативни промени, заяви директорът и посочи, че предстои те да бъдат обсъдени на кръгла маса. Димитров разказа, че за пет декара парцел са били нужни петима души, които са го почистили за шест дни. От въпросния парцел изхвърлихме 25 камиона с по три тона боклук, хипотетично това са пет тира с боклук, каза още директорът и допълни, че сами не могат да се справят.

Общинският съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев посочи, че не могат да кажат, че общинската фирма не работи, затова ще я сменим с частна. Първо трябва да се направи проверка дали тя работи и ако тя няма капацитета и уменията, трябва да се търси друг изход. Ако общинското предприятие е проводникът на схемите, ще е още по-добре, защото само от нас ще зависи да се спре с подобен тип проблеми, заяви Бонев. /БТА, Николета Василева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: гробища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
. преди 3 месеца
Интересно, ако беше станало обратното - гробищният парк в София станал рай. :)
17
5
 
22
 
! Отговори
YUV преди 3 месеца
Като начало трябва да се забранят "строенето" на гробове и гробници. Трябва да се поставят само надгробни плочи. Всичко останало трябва да е просто зелена трева, която леснои бързо се коси и винаги ще изглежда перфектно. Да се забраниносенето на тави, тенджери с манджи, чинии, вилизи и лъжици и да се оставят по гробовете. Отвратителен и гнусен обичай. Така само с надгробни плочи, гробищните паркове, наистина ще са паркове и ще се поддържат лесно и ефективно.
16
0
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
незабавно изгонете индииците от гробишните паркове изнудват замърсяват идосаждат на опечалените които му трябва паметник има си фирми ще се обърнекъм тях цял ден по алеите сноват индииците с колите трошат и после щели даоправят и всичко това срещу огромни суми
15
3
 
16
 
! Отговори
VS преди 3 месеца
В Гърция село с 300 души населенние има 100 пъти по - добър гробищен парк. Една държава се познава по грижата за пенсионерите и състоянието на гробищата. Само това минаваш да погледнеш и ако е тотална щета - ни икономика гледаш, ни заплати, ни пенсии нито нищо! Военна хунта и на стадиончето 1 by 1!!!
14
0
 
19
 
! Отговори
добро утро преди 3 месеца
Ами ти, байно, получаваш заплата за да ги поддържаш в нормално състояние. Защо тогава прибирате такси и плащания от хората, след като нямате грижа за нищо!?
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Tя цяла София такава... това как може да столица?
12
2
 
18
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
Трагедията на една малка държава наречена Бг - предадена, продадена, разграбена и с бързо топящо се население - една истинска трагедия - за живи и за... мъртви!
11
0
 
25
 
! Отговори
И вандализъм преди 3 месеца
А после същите тези, оскверняващи гробовете изнудват да ги ремонтират по време на задушници е пълен кошмар да се посещават гробищата
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те и местата за живеене не изглеждат по-добре,мръсни са, занемарени, кално, сиво,гнусно и ракиени мycypu с претенции се разхождат навсякъде, особено младопенсиониращи се ракиени такива с карта. Само за сравнение гробищния парк в Берлин, изглежда като картинка от приказките,а за гроба на Моцарт нямам думи,да опиша колко е поддържан и как изглежда,направо да ти се прииска да умреш.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вярно е. Но това се случва с активното участие на общинската служба, погребалните агенции и ромите, които действат на територията с покровителството на администрацията. Вършат се много безобразия, а служителите изобщо не ги е грижа за нищо. Гледат само да вземат пари от хората. Защо трябва да съществува тази служба, след като чакат всичко да правят хората!?
8
7
 
5
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
Грижата за гробното място и около си е на близките.ако не можеш сам си плащаш и ти го поддържат.комунизма приключи преди 30 години,сега вече безплатен обяд няма.и аз си платих да ми почистят мястото и си платих от джоба да направят покритие на гроба.
7
2
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Последното правителство на Борисов уби най много хора от целият свят по времето на пандемията.По Дани на ООН.
6
0
 
27
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Трябва по често всички да посещаваме гробищата за да разберем че цялата борба,злоба,алчност са напразни.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Завършила съм Публична администрация. Нашите преподаватели ни казваха , " Държавата - това са хората". Каквито са хората , такава е държавата и гробищният парк. Ясно се вижда и във времето. Хубавото време и поколения вече са в невидимия разумния свят, а сегашните са зло за България и най-вече за себе си, неосъзнавайки товара който носят на душите си и лошата карма с действията си.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
София, гангрената на България и Европа.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каквато държавата, такова и последното място за покой. Каквито са ви управниците такива са ви и гробищата. Докато ви управляват агенти, полицаи и селяни, такъв ще е резултата. Затворници да я управляваха тая държава, по-добре щеше да е! Руски сателит.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По гробищата можеш да познаеш какъв народ живее в тая страна.
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко ли немаркирани гробове има след 44-та от спасителите