Васил Терзиев: За 145 г. София продължава да расте

Дължим на града да бъде достойна европейска столица
Обновена: 3 апр 2024 12:04 | 3 апр 2024 11:58, Инна Ангелова
39
Васил Терзиев: За 145 г. София продължава да расте
Снимка: БГНЕС

По повод 145 години от обявяването на София за столица на България кметът Васил Терзиев поздрави гражданите. Терзиев каза, че София е символ на търсещите хора, които изграждат облика ѝ. Той отбеляза още и, че  от 145 години градът не спира да расте.

Всички софиянци дължим на града ни много работа, за да бъде София една достойна европейска столица, посочи още той. По думите му само заедно градът може да върви в правилната посока, просто трябва да го обичаме и да го пазим, да е по-хубав и чист, добави кметът.

По повод празника от днес до края на седмицата ще има концерти, изложби, исторически маршрути и филмови фестива. Кметът Терзиев посочи, че днес 17 от спирките на софийското метро ще се превърнат в сцена за млади музиканти, а входът за експозициите в Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ ще е свободен. Софиянци ще могат да гледат документални ленти с участието на градските герои на София и да се срещнат с някои от екипите, създали филмите.

Чествания ще продължат и през почивните дни, когато отварят вратите на емблематичните сгради на Столичната община на ул. “Московска” 33 и на крипта на базилика „Света София“ на ул. “Париж” 1 за разходка и беседи. Там гражданите ще могат да научат как е изглеждала София след Освобождението, какви са били приходите и разходите на първия общински бюджет, защо Константин Иречек нарича града ни „българската Венеция“. В сградата на ул. „Московска“ № 33 ще бъде изложен и оригиналният проект за столичния герб, създаден от Харалампи Тачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: кметстолицаСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да се върне жителството. Което не е идея на комунизма, а на кмета Иванов отпреди соца. Тогава София ще престане да се превръща в град-държава.
15
0
 
1
 
! Отговори
Искаме преди 2 месеца
по-високи панелки. Без паркоместа и градинки ако може.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В интервю с Терзиев го попитали дали счита че е бил привилегигирован заради семейството си от ДС. Той казал че няма как да се е ползвал от каквито и да било привилегии, защото не бил въобще в България. Бил живял с баща си в САЩ. Хахахаха Пуснах сълза като го чух това. Жив да го ожалиш това момче.
13
0
 
6
 
! Отговори
Търси се братчед преди 2 месеца
Търси се братовчед или какъвто и да е рода на Терзийчето, който да не е от Държавна Сигурност?
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да гласуваш за човек, който се крие от дебат с ... жена трябва да си невероятен мишок без никакво лично достойнство! Липса на каквото и да е себеуважение или да си на хранилката, друго обяснение няма! Каквато и да е Григорова поне не се крие от хората, а тоя като стана кмет не можте го намери за нищо. Ще си обслужва кликата, ще си врътка далаверите, ще си накачи фирмите на копанята и толкова! А да, и ще се оправдава вместо него Борката Бонев с "тежкото наследство на ГЕРБ"!
11
0
 
6
 
! Отговори
Да идва Кенет преди 2 месеца
Кенет Мъртан направо да се кндидатира за кмет. А министърът на ПпДБ да му пусне една флашка с 52% и да се свършва! Какво ни измъчват с екземпляри като тоя. Безмозъчен, нагъл илитерат без капка дар слово и логична мисъл плюещ клише след клише! Плюе! Плюе! А платените медии събират тия плюнки и го славословят в статии какъв голям бизнесмен бил. Да идва Мъртан и да върти София. Стига вече с тия чу-ча-ла.
10
0
 
7
 
! Отговори
Кърваво куфарче преди 2 месеца
С кървавото куфарче от ДС пълно с парите от разбитите и разпродадени Български предприятия, млдото мълчаливо момче бизнесменче започна своя светъл и почтен бизнес. Стана АйТи! А нашата роля е да гледаме и да се възхищаваме какъв велик бизнесмен е и колко пари върти. Случват се такива истории.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очевидно расте, но става и по-зле
8
1
 
4
 
! Отговори
Тоя па Сглобкаджия преди 2 месеца
Айде всички сглобкаджии под ръчички и да ходите в Украйна, да папнете Кинжал, ФАБ, Циркон и там каквото дадат от Москва. Нали сте много ербап и големи биткаджии и евроатланти. Времето дойде да застанете с делата си зад думите си.
7
0
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 2 месеца
Точно така. Единствената обществена тоалетна в София е в градинката срещу халите. Град без обществени тоалетни.....по улиците ли да пикаят туристите. Отидете в Бургас. В центъра и по цялата морска има 5 обществени тоалетни на много по-малко разстояние. Общински са, с жена която събира таксите и чисти. Вътре свежо и напорфюмирано. Пускат музика. Абе с кеф да се и......реш:-))
6
0
 
4
 
! Отговори
РАСТЕ ЗА СМЕТКА преди 2 месеца
НА ВЪНШНАТА МИГРАЦИЯ, А НЕ НА РАЖДАЕМОСТТА
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма ли да направите поне една обществена тоалетна, какви туристи търсите по тези мръсни улици
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Расте и изпросте. Вече не е София, а направо я прекръстете на Гаргамелия.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-много пораснаха заплатите на тарзанирв и сос. Направо удариха тавана.
2
0
 
10
 
! Отговори
HAH преди 2 месеца
Да, всякакви селени отвсякъде долазиха в столицата...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е достойна европейска столица? Палежи в Париж? Гърмежи в Амстердам? Тристайни апартаменти по 600 000 евро в Копенхаген? Задръстени от тракотри и тор, като в Амстердам?