Повече пари за бездомните кучета и приютите

Предвижда се увеличение на заплатите на ветеринарите
4 апр 2024 12:16, Инна Ангелова
22
Повече пари за бездомните кучета и приютите
Снимка: БГНЕС

Новият бюджет на столицата предвижда повече пари за приюти за бездомните кучета, вдигане на заплатите на ветеринарите, каккто и ремонт на клиниките за болни животни. Едно от най-важните неща за собствениците на домашни кучета е те да бъдат кастрирани. Могат да го направят безплатно в клиниката в квартал "Връбница".

Предстои и кампания за кастрация на дворните кучета, които обитават периферията на столицата. Екипи на общинското дружество "Екоравновесие" могат да вземат кучето, да му бъде направена кастрация и отново да го върнат на собствениците му.

Неправителствени организации и доброволни критикуват лошите условия в клиниката във “Връбница”. "Там условията са много лоши. Кучетата не се гледат, няма ветеринари. Преди да се включат доброволци, кучетата не бяха хранени, не бяха извеждани", казват пред БНР представители на гражданския сектор, които изразяват и съмнения за източване на пари.

“България е държавата с най-голямо нехуманно отношение към животните. Искаме цялото ръководство на "Екоравновесие" да бъде сменено, прозрачност на документацията, обществен контрол на граждани и НПО, животните да бъдат осиновявани."

Според общинския съветник Марта Георгиева представеният бюджет следва да се ревизира, защото в него няма "и един лев за тези коптори – общински съоръжения за мъчения и смърт на кучета". По думите ѝ, трябва да се работи за намаляване на популацията чрез кастрация и връщането на животните по места, защото "навсякъде по света нищо друго не е проработило".

Зам.-кметът по финанси Иван Василев уверява, че в бюджета на София за тази година са предвидени повече средства за грижа за бездомните кучета, а в клиниката тече ремонт. Бюджетът на “Екоравновесие” за настоящата година е 4 млн. И 300 хил. лв., като  800 хил. лева ще отидат директно за подобряване на условията в клиниката и приюта, заявява заместник-кметът по финансите в Столичната община.

Димитър Димитров, временно изпълняващ длъжността на предприятието "Екоравновесие", е заварил 1400 лева заплата на лекари с дългогодишна практика, "изключително занемарена" материална база, "която 20 години не е пипана", както и "счупена комуникация" с гражданите и доброволците. "Подобряваме условията", настоя той като нарече проблема "неглижиран години наред". "Екоравновесие" прибира агресивните кучета от улиците, кастрира ги, храни ги. Събират се и всички трупове на животни от улиците на столицата – гълъби, котки, кучета и коне, уточнява и.д. директор на дружеството.

“Екоравновесие” има три приюта - в Горни Богров, Сеславци и Слатина, в които са настанени около 1500 кучета. От предприятието отчитат спад на осиновяванията в чужбина. Капацитетът на приютите е пълен. В периферните райони на София, където имат къщи, броят на четириногите е по-голям.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разни "спасяват" бездомни кучета от приютите като уз ги осиновяват, а после ги пускат във Витоша или на последната спирка на някой селски рейс. По пет-шест на ден. Трябва да спрат да дават за осиновяване без да проверят дали същият този кучелюбец не е осиновил стотина кучета и после уж са се загубили. Например да се плаща такса при осиновяване.
21
0
 
3
 
! Отговори
чичо преди 1 месец
Охаааще падне крадене, а? Има да гушат.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А солени глоби за хората които ги изхвърлят на улицата?
19
7
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
едно куче лежи с потрошени крака до фантастико в люлин 1 не може и да лае въпрекиче прави усилие
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мъни Мъни - Не за пенсионерите, за глупендерите и безмозъчните трябват по-дебели телове, да не тровят обществото. Кучетата са безопасни за разлика от такива като теб.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова програми минаха за тия бездомничета, толкова пари отидоха някъде, но не при тях. А те стават все повече по улиците, в т.нар. приюти отношението към тях и условията са отвратителни. Иначе се наслушах на приказки за спасяването им. Контрол никакъв.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите ги крадат едно е да даваш пари без да гледаш къде отиват друго е да упражниш контрол и като има, кражба затвор
15
8
 
9
 
! Отговори
Мъни Мъни преди 1 месец
Дано "повече пари" означава, че ще има "по-малко" бездомни кучета, макар да се съмнявам. Някои по-съобразителни наши общини взеха пример от запада и успяха да ги евтанират тихомълком. Но в други общини - напр. като софийската, има лобита, които си къткат псетата. И то тъкмо заради въпросните "повече пари".
14
8
 
13
 
! Отговори
Циганин преди 1 месец
В тая държава да си куче или ци... "ром". Друго всичко - вълци го яли.
13
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се направят приюти за пенсиите с по дебели телове, за да се завърнат младите в милата ни татковина!!!
12
2
 
18
 
! Отговори
Куче преди 1 месец
Кучетата не били извеждани. Ха, че гледам през терасата си кучета *** които живота им минава на 3 метра синджир. Ама иначе собствениците обичат кучетата и искат да си имат. И за какво? Да живее на синджир
11
16
 
3
 
! Отговори
Точно така преди 1 месец
Тая държава работи само за пенсионерите и за кучетата. За младите не се прави абсолютно нищо освен систематично да се прогонват в чужбина.
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7......ами станете кyче - пенсионер или пенсионер-кyче и ще ви фърлим някой лев. Ей тва пенсионерите по цял ден дродят по улиците и мислят само какви пари да изстискат от изстрадалото ни бг-общество
9
1
 
6
 
! Отговори
за ПОМИЯРИТЕ преди 1 месец
В съседна Румъния колко пари дават за☆☆☆?
8
1
 
4
 
! Отговори
филанкиши преди 1 месец
В съседна Румъния колко пари дават за ***!?
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За кучетата има пари, за пенсионерите за добавки не. Честита промяна!
6
5
 
4
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Крайно време е да ги вкарат в приюти с грижовно отглеждане.Еечер е лай все едно,че съм в село.Природа,търсят партньори и после преди два месеца се разминах с цяла глутница - майка със шест 30-40 килограмови деца.Бяха възмутени от кълбета дим,които изпусках,но не следваха майка си,която явно се е нагледала. на ходещи пушални.
5
9
 
16
 
! Отговори
Дам... преди 1 месец
Вече нямам никакво съмнение, че в тая територия, кучетата са по-важни от хората! Така че да живеят кучета и котки, а пък хората.....хах, ами за хората остава супата, както го беше казал един ококорен канадски уж харвардец, който загроби с дългове дори и пра внуците ни. Но важно е едно, повече пари ще има за бездомните кучета. Очаквам в скоро време и строителството на апартаменти за бездомни животинки.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм "за"! Все пак бездомното кyче е метафора за днешния българин: безполезен с клошарски аутфит, натирван и недохранен, вечно чакащ в чакалнята на приют "Шенген", вечно търсещ нов стопанин ту в САЩ ту в ЕС няма значение само да го храни
3
8
 
17
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 месец
Защо моите данъци да отиват за грижи за чужди животни?!? Защо трябва да плащаме разходите за бездомни кучета или кастриране на домашни такива?! Всичко това трябва да го плащат кучкарите дето ги развъждат!!!