В кадър: Новата арт инсталация за 100 бона на мястото на мавзолея в София

56 обемни светещи букви с послание
26 апр 2024 19:00, Александър Попов
132

Инсталация, символизираща времето, е монтирана в сърцето на София за период от една година. Автор на проекта "Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било" е Красимир Терзиев, а надписът-пейка е на мястото на някогашния мавзолей на Георги Димитров на площад "Александър I".

Творбата представлява послание, изписано с 56 обемни светещи букви, подредени в кръг, върху които ще може да се сяда и дискутира.

Проектът на Красимир Терзиев бе избран в конкурс още през 2021 г. През 2022 г. пък бе одобрено финансирането за него - 100 хиляди лева.

"Това е текст, който свърза историята на бившия мавзолей, така и с особения момент на съвременността, в който пребиваваме – с преработването на миналото и визиите за бъдещето", заяви Красимир Терзиев за инсталацията. Той поясни, че основното му желание е било да привлече публиката и тя да стане част от произведението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Софияарт инсталация
Още от София
Проект: Синя зона в София и в неделя, трансформация на булеварди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
Catrock преди 6 дни
Поредното грозно,скъпо и безмислено съоръжение.За съжаление София отдавна се е превърнала в тъжен,мръсен и безинтересен градски декор.
103
0
 
0
 
! Отговори
Напът преди 6 дни
На обратно - ТЪПАН. Малограмотни жълтопаважници. Продължава промяната. Както в Украйна, бивша.
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Важното е, че М О ЧА вече го няма, градина щеше да е много по-добре.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПЪЛНА ПРОСТАЩИНА!
100
0
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 1 седмица
с чужди пари /на софиянци/ лесно харчи с широка ръка.Можеше да се спазарят за половината пари, ама не правят се на аристократи с чужди пари.
99
0
 
0
 
! Отговори
ясно преди 1 седмица
Стара социалистимеска традиция е художникът да даде 39% на инвеститора.Някои от община София трябва да черпи за 30,000лв комисионна
98
0
 
6
 
! Отговори
Счетоводител. преди 1 седмица
1785 кинта за буква. Спестили са от препинателните знаци. Честито!
97
0
 
5
 
! Отговори
J преди 1 седмица
Да ги бяха метнали през балкона тия 100к. По добра работа щяха да свършат
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
100 хиляди лева за 54 букви, по 1 851,85 лв за 1 пейка във формата на буква, колко ценно и демократично харчат парите на българските данъкоплатци!!!
95
0
 
9
 
! Отговори
Хората нямат какво преди 1 седмица
Да ядат,инфраструктурата е пред разпад,площадките са с ръждясали катерушки,разбити пейки,тротоарите са като след бомбардировка,те сто бона за баси и изкуството дават......
94
0
 
11
 
! Отговори
никой преди 1 седмица
СЛОЖЕТЕ СЪЩАТА ГРОЗОТИЯ ЗА 100 000 И НА МЯСТОТО НА РАЗРУШЕНИЯ ПСА! МНОГО ДОБРЕ ВИЖДАТ, ЧЕ Е ГРОЗНО, НО ИМ Е ПЛАТЕНО ОТ ПОСОЛСТ.ТО ДА ГО ПРАВЯТ ТОВА, ПРОДАЖНИЦИ!
93
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На авторите на проекта,както и на кураторите по 50 тояги на голо и ги пускат на воля да пасат .На това място се засаждат цветя.
92
0
 
11
 
! Отговори
До 89 преди 1 седмица
Правейки същото с боядидването на соц катерушките и пейките между блоковете., даже дойдоха от общината и ни написаха акт. Нямаме право да посягаме на общшнска собственост. Класика.
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Авторът Терзиев да си купи една читанка за първи клас и да прочете за запетайките, точките, както и кога и къде се поставят, има ли запетайка след "което е напът да се случи", дали наречието "напът" се пише слято, или и то е намерено "на път". Такива ми ти работи, мили ми Смехурко. Сто бонки за тоя резил.
90
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много пари, за едното нищо! Можеха да ги използват за по-полезни неща из града, който тъне в дупки и мръсотия!
89
0
 
17
 
! Отговори
Стефан преди 1 седмица
Какво значи "арт" моля? Значи аз като боядисах ракетата и кораба от детската площадка пред блока арт ли правих, инсталация ли, боядисване ли, доброволен труд ли? По интересното е и това. Като завърших минувачите в повечето случай не казаха и дума, някой подхвърляха "пак ще се съсипе" и само един баща на средна възраст с дете около 5 години ми каза едно "Браво".
88
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вижда се, че "умните и красивите" нямат естетическо чувство, нямат и въобръжение.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Което доказва, че подражавайки на Запада, се лишаваме и от неща, които са били привочни на многп восоко ниво по нашоте земи, а именно от изкуство. а по изкуството се създи за нивото на всяка цивилизация.
86
0
 
34
 
! Отговори
Естет преди 1 седмица
Безсмислен кич за огромна сума пари!
85
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много фешън много арт, но абсолютна грозотия!