Защо проект за велоалея предизвика протест срещу Столичната община?

Живущи в центъра се обединиха срещу ремонти и изграждане на велоалеи
29 апр 2024 21:36, Красимир Ангелов
62

Нов протест в София заради планираната от Столичната община реорганизация на движението. Живущите в центъра се обединяват срещу ремонтите и изграждането на нова велоалея. Тези, чиито домове са в района около улица "Фритьоф Нансен", изразиха недоволството си и срещу въвеждане на двупосочно движение.

Бус лента, велоалея и по-широки тротоари е предложението на общината между бул. "Патриарх Евтимий", улица "Фритьоф Нансен" и бул. "Витоша". Не така обаче виждат идеята хората живеещи на централната улица. Причината - проектът щял да отнеме от паркоместата в района.

"Ако Фритьоф Нансен стане двупосочен ще се отровим от мръсни газове. Молим да се преразгледат тези планове", казва Крум Миланов.

Още по темата
"Сега с това, което предлагаме, ще се увеличат паркоместата. Ще превърнем паркинга до Стадион "Васил Левски" в синя зона", казва кметът на район Средец Трайчо Трайков.

Гражданското недоволство обедини общинските съветници от ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН.

"Това не може да продължава така. В началото на Страстната седмица сме. Съпреживяваме мъките на спасителя, но група хора самообявили се за спасители на този град искат да направят хиляди хора да ходят по мъките", заяви общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков.

"Настояваме кметът Терзиев незабавно да спре всякакви строителни дейности свързани с тази зона, до изясняване на случая", категоричен бе Иван Таков от БСП.

А общинският съветник Борис Бонев видя политическо лицемерие.

"Категорично не е вярно, че велоалеята и бус лентата са от някакви стари документи, неминали през експертни становища. Те са потвърждавани в абсолютно всеки един стратегически документ на Столичната община от 2012 до 2021 година", заяви Бонев.

Сега решението е в ръцете на кметът на София Васил Терзиев.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
15
 
! Отговори
няма лошо преди 1 месец
Много ми е интересно тези, които обясняват за елколела, елтротинетки и елблябля дали имат деца? Защото ако си с бебе на 2 месеца или на 2 години не можеш го метнеш в елнещото и да го откаряш по велоалеята на педиаанър или ясла. Не става! Така че не ми обяснявайте, че това било бъдещето! Хората имат нужда от колите си също, за да оцелеят
26
7
 
16
 
! Отговори
Бре преди 1 месец
Голям смях 2 млн карали колела. Я има 20000 общо в София, я не, от които едва ли 2000 се ползват и то не всеки ден. За многознайковците велотерористи първо застанете до една велоалея и пребройте колко ще минат за час. Ако не е час пик, бройката клони към НУЛА!
25
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като живеят там ул не е тяхна а е на 2 млн. софиянци които карат колелета, искат да ходят по широки тротоари и да пътуват бързо с гр транспорт!
24
1
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Най-добре танковете да дойдат!
23
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С такова ориенталско мислене къде сте тръгнали в Европа и Шенген? Навсякъде в Европа има велоалеи. Велосипедите и електрическите тротинетки са бъдещето на придвижването в града. Спирате прогреса и промяната, заради таратайките ви по тротоарите. Само в Третия свят има таратайки по тротарите, вместо велоалеи и пешеходни зони. Направили сте си столицата на ориенталско гето. Трябва да се забранят всички коли в центъра на София и кмета да ви вдигне таратайките за скрап.
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За велосипедисите пазя още ролбаровете ... 8 санта ттании ...ххаххахахаха
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 23 - Така е! Дяда е трепал хора без съд и присъда, татя е трепал у мазята по заповед! Една алея ще коригира семейната исъория!
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото София ен е хубав град за колела, освен ако не си някое сбъркано студентче с неясна полова ориентация? Защото отнема места за паркиране? Защото стеснява ле тите за движение? Защото ми писна от самовлюбени хипстърчета на тротинеткин и "елбайкове"?
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То проблемът е,че искат да направят буслента в едното платно,велоалея в другото и за потока автомобили остава една лента.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Терзиййката има шанс да измие ДС срама като продължи с велоалеята!
17
16
 
9
 
! Отговори
Кестен преди 1 месец
Гледам провинциалистите и собствениците на 20 годишни бангии се нервират нещо. Свиквайте, София става европейски град. Бракмата ще си я паркирате пред вас в маалата.
16
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забрана на велоалеите в целия град! Който иска да кара колело да си ходи на село, так всички са с колела.
15
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време почти нямаше автомобили и хората си живееха спокойно! Какъв ви е проблема сега? Има метро,автобуси,трамваи,тролейбуси,тротинетки,велосипеди!
14
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Велосипеда и градския транспорт е бъдещето! Ако някой не е разбрал! И тротоари без паркирани автомобили,също! И скъпи горива и скъпа поддръжка на колите и високи данъци за собствениците и солени глоби! И предимство на пешеходците! Това ви чака скъпи собственици на движещи се ламарини!
13
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Притежанието на автомобил е проблем на притежателя,не на общината! Като няма паркинг на тази улица,ще паркираш там където има място. Алтернативата е да отидеш да живееш в кварталите,където има същия проблем! Или да си купиш гараж,или да си построиш,или да заживееш в провинцията,или да си продадеш колата и да си купиш електрически велосипед!
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради двама велосипедисти ще страдат стотици.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" когато съм шофьор - мразя пешеходците, ... когато съм пешеходец - мразя шофьорите, НО ... и когато съм шофьор и когато съм пешеходец -- МРАЗЯ ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ! "
10
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проекта е читав! Освен загубата на няколко паркоместа няма никаква друга алтернатива за този район! Показаха несъгласни няколко хора с някакви плакатчета,но не показват мнението на шофьори от градския транспорт и велосипедисти! Нагласена предизборна акция!
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Софянец ли е, давай му го немит.
8
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на българите говняри не им трябват велолеи трябва джиповете на говняр българ трябва да се пркират на тротоара и говняра смрадлив бългрин трябва да гледа страшно и с мания за величие от великия си джип също като великия си говнярски вожд мутра от банкя