Липса на градини в София: Защо 10 хиляди деца ежегодно остават вкъщи?

Да се променят критериите за прием, настояват родители
13 май 2024 20:29, Анисия Иванова
43

След първо класиране над 10 хиляди деца в София остават вкъщи и няма да отидат на държавна детска градина. Родители и неправителствени организации настояват за спешни мерки, както за построяването на нови детски градини, така и за промяна на начина, по който се класират децата.

"Процесите са инерционни и не могат да се решат за половин година или една година, но за две-три би трябвало да могат да се решат. Преди 18 години 2 години спорехме с Фандъкова, че има 3000 места недостиг. После се увеличиха, стигнаха до 18 000 през една година и вече стабилно си седят към 10 000 ежегодно, като това означава, че трябва да се строят детски градини", заяви председателят на Дискусионен клуб за социална местна политика Николай Белалов в студиото на "България сутрин". Той подчерта, че няма как без ударни мерки тази ситуация да се промени.

"За съжаление все още не виждаме тази промяна откъм това по-голям процент деца да бъдат приети и да не се получава всяка година едно и също нещо, сякаш тъпчем на едно място и няма прогрес. Родителите изпадат в голяма безизходица и не знаят как да си организират работното време, гледането на деца", отбеляза Красимира Мегданска пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи най-добрият вариант за справяне с проблема е строеж на нови детски градини, тъй като промяна в системата не е ефикасен начин.

"Четох, че искали да променят приемът да не е по адресна регистрация, а по местоживеене, което е отново преливане от пусто в празно. Хората ще се разделят на за и против, но няма да има увеличаване на бройката на приети деца", каза Мегданска.

Стефани Стоин бе категорична, че трябва да се променят критериите, по които се приемат децата в детските градини.

"Трябва да се помисли за подредбата на тези точки и как да има места и за децата, които са по социален критерии, и за тези със специални образователни потребности. Ние не искаме изобщо да делим децата на едни или други, но нека имат равен шанс. Сега се получава така, че дори и близначета, заради един от критериите, не са приети", посочи Стоин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от София
Градският транспорт като алтернатива за евтино и бързо придвижване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
тъжно ми е преди 3 седмици
за мало-у-мните ни управници, които не ги бърка изобщо, че няма детски градини, строят се имот до имот, за да се прибират парички и НИЩО друго... те техните отрочета са уредени, дреме им за народа. само 1 гражданска може да даде шанс на страната ни, но не да я спаси, защото и българския народ за нищо не става вече...
35
0
 
7
 
! Отговори
отговарям преди 3 седмици
на въпроса от заглавието: Защото половин България бе зомбирана да се нагъчи в София - затова няма места и затова имоти в София са толкова надути (освен заради откачено ниските лихви по кредитите). А прованс се обезлюдява, което е опасно в дъгосрочен план за държават ни като цяло.
34
0
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 3 седмици
Младостта винаги е хубава, човек на определена възраст, винаги си спомня с умиление! Обаче нищо не се връща в този вид както си го спомняме! Таса че, внимавайте какво си пожелавате, че може да се сбъдне! И тогава надали ще ви хареса!
33
0
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 3 седмици
До Разликата Пълни глупотевини! Като толкова ти е харесвало, ходи в Русия ама няма да ти хареса! Не случайно рускините се натискаха да се женят за българи, за да се спасят! Сега ги използват като 5-та колона на амбициите на Путин! А българските богаташи, станали такива благодарение на комунистическата партия, да внимават с опитите си за подкопаване на демокра;ията, че ако Путин се настани в България, ще започнат да падат я от прозорец, я по стълбите, я ще се озоват в Гулаг!
32
0
 
5
 
! Отговори
Niki13 преди 3 седмици
политиката на общината и държавата за ликвидиране на детски градини след 89 г. . и в последствие разрешения за строеж без да се мисли са социална инфраструктура, и ликвидиране на работните места в провинцията докараха софия до този хал.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има и частни градини, дори според мен хора които очевадно бачкат в сивия сектор трябва да им се взимат всякакви привилегии от детска градина до здравеопазване и не са малко тези, писна ми ние честните програмисти да издържаме държавата!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
34- спешно се нуждаеш от др Гълъбова и нейната експертиза....
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
София е вече 2 000 000 жители- кой може да смогне- да се обмислят създаване на алтернативни ДГ като в Европа и забележете - там децата в една група са 10/12 нормативът е 8 човека полагат грижи за 7 деца- тук две учителки за 34 деца и един помощник възпитател- как издържат жените не знам.
28
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
това е част от евроатлантическия план за затриване на страната ни
27
1
 
1
 
! Отговори
Мирише на расизъм преди 3 седмици
. . . промяна на начина, по който се класират децата. . . . Интересно какви хора работят в редакцията? Още по интересни ще са тестове с полиграф за нацизъм в тази редакция?
26
2
 
3
 
! Отговори
Dtrumppp преди 3 седмици
Защото сте корумпирани, алчни и дребнави подлеци
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Държавата мисли за частния сектор. Затова няма места в държавните градини. В частните има! 1500 лв и нямаш грижи. На когото не му отърва -да се връща на село. Може да се работи и хоум офис. И без това София отдавна е най-лошият за живеене град на Балканите. Оставете софиянци или т.нар софиянци да си живеят спокойно. Освободете им апартаментите и паркоместата, за да се превърне София в град-мечта!
24
1
 
4
 
! Отговори
акулио преди 3 седмици
трябва да има хляб и за частните......с поздрави шиши и ахмет
23
5
 
6
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 седмици
Защо ли ? Питайте управляващата клика, която за 35 години от подредена държава направи разграден двор. Как преди 89та имаше детски градини за двойно-тройно повече деца, а сега няма ?
22
1
 
20
 
! Отговори
Така така преди 3 седмици
И аз и съпругата ми сме родом от София и двете ни деца са отгледани в частни детски градини, и двете ни деца в продължение на години НЕ ги приема ха защото все не достигаха точки!!!! От друга страна всички градини в района са пълни с мякащи,мяукащи и какви ли не отрепъняци и отрепънячки.Е как те влизат?!?!? Те не говорят български даже... Нищо де по добре за нас, децата вече са ученици.... Но и там не е по различно, селото се оказа тъкмо в града......
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото по-далече от системата за промиване на мозъци наречена образование, толкова по-добре. Научете децата да четат и пишат и ги оставете да мислят със собствените си глави.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При Сглобките догодина и 20000 ще са на улицата. Няма такива б...ци
19
11
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 3 седмици
Населението на София е намаляло с 20 000 души за последната една години. Почти всички градове се обезлюдяват.
18
7
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 3 седмици
Има демографски срив,отрицателен прираст,строят се детски градини,а места няма.Някой,ако,може да го обясни.Не е това,че всички идват в София,глупава опорка.
17
12
 
4
 
! Отговори
Разликата преди 3 седмици
При времето на лошия социализъм бяхме 9 милиона и нямаше липса на детски градини. А сега по времето на добрата демокрация сме 6 милиона и има липса на детски градини.